Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Comenzile noi in industria prelucratoare in ajustare severa in luna aprilie 2020
BT: Comenzile noi in industria prelucratoare in ajustare severa in luna aprilie 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Iun 2020 05:13
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat vineri datele privind dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare in aprilie si primele patru luni ale anului curent. Statisticile indica ajustarea severa a acestui indicator in aprilie si evolutia sub potential pentru a 11-a luna consecutiv, confirmandu-se finalul ciclului din industrie, intr-o evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc simetric fara precedent in sfera comertului intern si international.
Astfel, conform INS comenzile noi in industria prelucratoare s-au ajustat cu ritmul record de 43% an/an in aprilie. Se evidentiaza declinul comenzilor noi de bunuri de capital cu 54,4% an/an (cel mai sever din ultimele decenii), expresie a deteriorarii climatului investitional, in contextul socului indus de pandemie si consecintelor acestuia (inclusiv restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare). De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au scazut cu 25% an/an aprilie, cea mai severa ajustare din decembrie 2016. Totodata, comenzile de bunuri intermediare si cele de bunuri de uz curent s-au diminuat cu 22% an/an, respectiv cu 28,1% an/an in aprilie.
Astfel, in primele patru luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 10,1% an/an, evolutie determinata, in principal, de declinul componentei bunuri de capital cu 12,8% an/an. De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare si cele de bunuri de uz curent au consemnat ritmuri de declin de 6,7% an/an, respectiv 8,7% an/an. Se evidentiaza insa majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 12,9% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Din perspectiva evolutiei comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in primele patru luni din 2020 au fost calculatoare/ produse electronice si optice (6,1% an/an) si farmaceutica (18,1% an/an). Pe de alta parte, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in perioada ianuarie - aprilie au fost inregistrate la nivelul ramurilor metalurgica (10,4% an/an), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorcilor si semiremorcilor (13,1% an/an), fabricarea produselor textile (17,1% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (21,1% an/an) si fabricarea articolelor de imbracaminte (23,2% an/an).
Estimarile econometrice elaborate indica evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare la un ritm sub potential pentru a 11-a luna consecutiv in aprilie, ceea ce reflecta finalul ciclului economic post-criza.
Ne asteptam ca industria interna sa initieze un nou ciclu in perioada urmatoare, pe fondul relaxarii graduale a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare la nivelul tarilor Uniunii Europene. Consideram ca industria interna va fi sustinuta in noul ciclu de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de oportunitatile de dezvoltare pentru infrastructura critica. In scenariul central investitiile productive din economia interna ar putea creste cu un ritm mediu anual de aproximativ 3,5% in perioada 2020-2022.
 
*** Analiza realizata de dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
rigips
noark
concelex
strabag nivel 1
quadratum
FRONTALE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
ness project
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander