Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE: Plan de crestere a surselor externe de aprovizionare cu materii prime critice
CE: Plan de crestere a surselor externe de aprovizionare cu materii prime critice
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 04 Sep 2020 09:58
Comisia prezinta un plan de actiune privind materiile prime critice , lista din 2020 a materiilor prime critice si un studiu prospectiv privind materiile prime critice pentru tehnologii si sectoare strategice din perspectiva anilor 2030 si 2050. Planul de actiune analizeaza provocarile actuale si viitoare si propune actiuni de reducere a dependentei Europei de tarile terte, diversificand oferta provenita atat din surse primare, cat si din surse secundare si imbunatatind eficienta si circularitatea utilizarii resurselor, promovand, in acelasi timp, aprovizionarea responsabila la nivel mondial.
Actiunile vor favoriza tranzitia noastra catre o economie verde si digitala si, in acelasi timp, vor consolida rezilienta Europei si autonomia strategica deschisa in ceea ce priveste tehnologiile esentiale necesare pentru o astfel de tranzitie. Lista materiilor prime critice a fost actualizata pentru a reflecta evolutia importantei economice si a provocarilor in materie de aprovizionare, pe baza aplicarii lor in industrie. Aceasta contine 30 de materii prime critice. Litiul, care este esential pentru trecerea la mobilitatea electrica, a fost adaugat pe lista pentru prima data.
Maros Sefčovič, vicepresedintele pentru relatii interinstitutionale si prospectiva, a declarat:
„O aprovizionare sigura si durabila cu materii prime critice este o conditie prealabila pentru o economie rezilienta. Daca este sa ne referim doar la bateriile auto electrice si la stocarea de energie, Europa va avea nevoie de litiu, de exemplu, de pana la 18 ori mai mult pana in 2030 si de pana la 60 de ori mai mult pana in 2050. Astfel cum demonstreaza prospectiva noastra, nu putem permite inlocuirea dependentei actuale de combustibilii fosili cu dependenta de materii prime critice. Acest lucru a fost amplificat de perturbarile cauzate de coronavirus in lanturile noastre valorice strategice. Prin urmare, vom construi o alianta puternica pentru a trece in mod colectiv de la o dependenta ridicata la o aprovizionare diversificata, durabila si responsabila din punct de vedere social, la circularitate si la inovare”.
Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat: „Anumite materii prime sunt esentiale pentru ca Europa sa joace un rol primordial in tranzitia verde si digitala si sa ramana primul continent industrial al lumii. Nu ne putem permite sa ne bazam in totalitate pe tari terte, iar in cazul unor pamanturi rare chiar si pe o singura tara. Prin diversificarea aprovizionarii din tari terte si dezvoltarea propriei capacitati a UE de extractie, prelucrare, reciclare, rafinare si separare a pamanturilor rare, putem deveni mai rezilienti si mai durabili. Punerea in aplicare a actiunilor pe care le propunem astazi va necesita un efort concertat din partea industriei, a societatii civile, a regiunilor si a statelor membre. Le incurajam pe acestea din urma sa includa investitiile in materii prime critice in planurile lor nationale de redresare.”
Planul de actiune privind materiile prime critice urmareste:
- sa stabileasca lanturi valorice reziliente pentru ecosistemele industriale ale UE;
- sa reduca dependenta de materiile prime critice principale prin utilizarea circulara a resurselor, prin folosirea produselor durabile si prin inovare;
- sa consolideze aprovizionarea interna cu materii prime in UE;
- sa diversifice aprovizionarea de provenienta din tari terte si sa elimine denaturarile in ceea ce priveste comertul international, respectand totodata pe deplin obligatiile internationale ale UE.
Pentru a atinge aceste obiective, comunicarea de astazi prezinta zece actiuni concrete. In primul rand, Comisia va stabili, in urmatoarele saptamani, o Alianta europeana in domeniul materiilor prime. Prin reunirea tuturor partilor interesate relevante, alianta se va concentra in primul rand pe nevoile cele mai presante, si anume pe cresterea rezilientei UE in ceea ce priveste lantul valoric al pamanturilor rare si al magnetilor, intrucat aceasta este vitala pentru majoritatea ecosistemelor industriale ale UE, cum ar fi energia din surse regenerabile, apararea si spatiul. Mai tarziu, alianta se va putea extinde pentru a aborda, in timp, si alte nevoi privind materiile prime critice si metalele de baza.
Pentru o mai buna utilizare a resurselor interne, Comisia va colabora cu statele membre si cu regiunile pentru a identifica proiectele de minerit si de prelucrare din UE care pot fi operationale pana in 2025. Se va pune un accent deosebit pe regiunile miniere carbonifere si pe alte regiuni aflate in tranzitie, acordandu-se o atentie deosebita experientei si competentelor relevante pentru mineritul, extractia si prelucrarea materiilor prime.
Comisia va promova utilizarea programului sau Copernicus de observare a Pamantului, pentru a imbunatati explorarea resurselor, operatiunile si gestionarea mediului ulterior inchiderii. In acelasi timp, programul Orizont Europa va sprijini cercetarea si inovarea, in special in ceea ce priveste noile tehnologii de minerit si de prelucrare, substituirea si reciclarea.
In conformitate cu Pactul verde european, alte actiuni vor aborda circularitatea si durabilitatea lantului valoric al materiilor prime. Prin urmare, Comisia va elabora, pana la sfarsitul anului 2021, criterii de finantare durabila pentru sectorul minier si pentru industria extractiva. Ea va analiza, de asemenea, potentialul materiilor prime critice secundare provenind din stocurile si deseurile UE, pentru a identifica proiecte viabile de recuperare pana in 2022.
Comisia va dezvolta parteneriate strategice internationale pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime critice care nu se gasesc in Europa. Parteneriatele-pilot cu Canada, cu tarile interesate din Africa si cu tarile din vecinatatea UE vor demara in 2021. In cadrul acestor parteneriate si al altor foruri de cooperare internationala, Comisia va promova practici miniere durabile si responsabile si transparenta.
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CDS
Acvatot 2019
Ubitech
FRONTALE
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
viarom
noark
concelex
ness project
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander