Agenda Constructiilor
Luni, 20 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Consiliul European a adoptat o recomandare privind un venit minim adecvat
Consiliul European a adoptat o recomandare privind un venit minim adecvat
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 31 Ian 2023 12:54
Consiliul European a adoptat o recomandare care vizeaza combaterea saraciei si a excluziunii sociale si urmarirea unor niveluri ridicate de ocupare a fortei de munca prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare si servicii esentiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente si prin incurajarea integrarii pe piata muncii a persoanelor care sunt apte de munca.
Potrivit unui comunicat de presa, desi toate statele membre dispun de plase de siguranta sociala, progresele inregistrate in ceea ce priveste accesibilitatea si adecvarea acestora au fost inegale. Prin urmare, Consiliul recomanda ca statele membre sa stabileasca si, daca este necesar, sa consolideze plase de siguranta sociala solide, combinand un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestatii de venit minim si al altor prestatii monetare de insotire, cu prestatii in natura, si oferind acces la servicii de facilitare si servicii esentiale.
De asemenea, se recomanda ca statele membre sa stabileasca nivelul venitului minim printr-o metodologie transparenta si solida, in conformitate cu legislatia nationala si implicand partile interesate relevante, luand in considerare sursele de venit globale, nevoile specifice si situatiile dezavantajoase ale gospodariilor, venitul persoanelor cu castiguri salariale scazute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai si puterea de cumparare, precum si nivelurile preturilor si evolutiile aferente ale acestora. In vederea promovarii egalitatii de gen, a securitatii veniturilor si a independentei economice a femeilor, a tinerilor adulti si a persoanelor cu handicap, Consiliul recomanda totodata asigurarea posibilitatii de a solicita ca venitul minim sa fie acordat membrilor individuali ai gospodariei.
Se recomanda, totodata, ca statele membre sa ajunga treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit pana cel tarziu in 2030, protejand in acelasi timp sustenabilitatea finantelor publice. In plus, statele membre ar trebui sa revizuiasca periodic si, ori de cate ori este relevant, sa ajusteze nivelul venitului minim pentru a mentine caracterul adecvat al acestuia. In perioade de incetinire a cresterii economice, flexibilitatea in conceperea venitului minim poate juca un rol important in atenuarea consecintelor sociale negative, precum si un rol stabilizator in economie.
Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de iesire din saracie si excluziune. In perioade de criza economica, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresari durabile si favorabile incluziunii. Plasele de siguranta sociala solide nu numai ca imbunatatesc rezultatele sociale si rezultatele privind starea de sanatate pentru persoanele cu acces minim la piata muncii, dar ofera si beneficii sociale si economice durabile pentru Uniunea Europeana, avand ca rezultat societati mai echitabile, mai coezive si mai reziliente.
In pofida realizarii de progrese in ultimul deceniu, in 2021 peste 95,4 milioane de persoane erau inca expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala, iar riscul mentionat era mai mare pentru femei. Pandemia de COVID-19 a evidentiat avantajele sociale si economice ale unor plase de siguranta sociala adecvate si specifice, masurile de limitare a raspandirii virusului avand un impact disproportionat asupra femeilor si a grupurilor dezavantajate, in special in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala si la educatie. Razboiul de agresiune nejustificat si ilegal al Rusiei impotriva Ucrainei a dus la o crestere brusca a preturilor la energie si ulterior la inflatie, afectand si mai mult gospodariile cu venituri mici si cele cu venituri medii inferioare.
 
TERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
leviatan
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019
BALTIC
FRONTALE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
rigips
leviatan
hilti
Ubitech
BMI_Icopal

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023