Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Consiliul European a adoptat o recomandare privind un venit minim adecvat
Consiliul European a adoptat o recomandare privind un venit minim adecvat
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 31 Ian 2023 12:54
Consiliul European a adoptat o recomandare care vizeaza combaterea saraciei si a excluziunii sociale si urmarirea unor niveluri ridicate de ocupare a fortei de munca prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare si servicii esentiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente si prin incurajarea integrarii pe piata muncii a persoanelor care sunt apte de munca.
Potrivit unui comunicat de presa, desi toate statele membre dispun de plase de siguranta sociala, progresele inregistrate in ceea ce priveste accesibilitatea si adecvarea acestora au fost inegale. Prin urmare, Consiliul recomanda ca statele membre sa stabileasca si, daca este necesar, sa consolideze plase de siguranta sociala solide, combinand un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestatii de venit minim si al altor prestatii monetare de insotire, cu prestatii in natura, si oferind acces la servicii de facilitare si servicii esentiale.
De asemenea, se recomanda ca statele membre sa stabileasca nivelul venitului minim printr-o metodologie transparenta si solida, in conformitate cu legislatia nationala si implicand partile interesate relevante, luand in considerare sursele de venit globale, nevoile specifice si situatiile dezavantajoase ale gospodariilor, venitul persoanelor cu castiguri salariale scazute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai si puterea de cumparare, precum si nivelurile preturilor si evolutiile aferente ale acestora. In vederea promovarii egalitatii de gen, a securitatii veniturilor si a independentei economice a femeilor, a tinerilor adulti si a persoanelor cu handicap, Consiliul recomanda totodata asigurarea posibilitatii de a solicita ca venitul minim sa fie acordat membrilor individuali ai gospodariei.
Se recomanda, totodata, ca statele membre sa ajunga treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit pana cel tarziu in 2030, protejand in acelasi timp sustenabilitatea finantelor publice. In plus, statele membre ar trebui sa revizuiasca periodic si, ori de cate ori este relevant, sa ajusteze nivelul venitului minim pentru a mentine caracterul adecvat al acestuia. In perioade de incetinire a cresterii economice, flexibilitatea in conceperea venitului minim poate juca un rol important in atenuarea consecintelor sociale negative, precum si un rol stabilizator in economie.
Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de iesire din saracie si excluziune. In perioade de criza economica, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresari durabile si favorabile incluziunii. Plasele de siguranta sociala solide nu numai ca imbunatatesc rezultatele sociale si rezultatele privind starea de sanatate pentru persoanele cu acces minim la piata muncii, dar ofera si beneficii sociale si economice durabile pentru Uniunea Europeana, avand ca rezultat societati mai echitabile, mai coezive si mai reziliente.
In pofida realizarii de progrese in ultimul deceniu, in 2021 peste 95,4 milioane de persoane erau inca expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala, iar riscul mentionat era mai mare pentru femei. Pandemia de COVID-19 a evidentiat avantajele sociale si economice ale unor plase de siguranta sociala adecvate si specifice, masurile de limitare a raspandirii virusului avand un impact disproportionat asupra femeilor si a grupurilor dezavantajate, in special in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala si la educatie. Razboiul de agresiune nejustificat si ilegal al Rusiei impotriva Ucrainei a dus la o crestere brusca a preturilor la energie si ulterior la inflatie, afectand si mai mult gospodariile cu venituri mici si cele cu venituri medii inferioare.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
concelex
leviatan
viarom
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Ubitech
theda mar
noark
CDS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
siniat
MAKITA
rigips
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander