Cseke Attila: Noul Cod al urbanismului va fi o revolutie in domeniul constructiilor |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 09 Mai 2023 10:46 |
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a declarat, luni, ca noul Cod al amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, aflat inca in dezbatere in Parlament, va fi o revolutie in domeniul urbanismului, de care Romania are nevoie.
"La sfarsitul lunii, il scoatem din Parlament. Va fi o revolutie. Codul urbanismului nu numai ca unifica intr-un singur loc toate reglementarile pe domeniu, dar aduce si importante modificari ce privesc in principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive in favoarea procedurilor deodata, adica documentatiile de avizare intra in acelasi timp la toate institutiile avizatoare, si nu rand pe rand, pentru ca asta e o pierdere de timp foarte mare", a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Cseke Attila.
Acesta a mai precizat faptul ca totul se va derula printr-o platforma digitala, ceea ce va conduce la reducerea termenelor de emitere atat a autorizatiilor de construire, cat si pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Generale si Zonale ale autoritatilor locale.
Alte noutati introduse se refera la necesitatea de a asigura cladiri pentru serviciile publice in cartierele noi construite
"La peste 500 de apartamente noi, vrem sa ne asiguram ca avem cresa, gradinita, scoala, cabinet medical. Pana acum, acest lucru nu s-a intamplat, iar cei care s-au mutat in acele zone au fost nevoiti sa-si duca copiii la distante mai mari. Se va institui obligatia pentru antreprenori ori de a include in proiect construirea acestor cladiri pentru servicii publice, ori de a plati o taxa edilitara autoritatii locale astfel incat aceasta sa aiba din ce sa construiasca asemenea cladiri de serviciu public", a afirmat ministrul Cseke Attila.
De asemenea, pe partea de intrare in legalitate a constructiilor edificate fara respectarea prevederilor legale vor fi proceduri care vor transmite mesajul ca "aceia care doresc sa construiasca ilegal nu merita sa construiasca ilegal", deoarece vor fi taxe mult mai mari pentru intrarea in legalitate, obligatia de a avea avizele si acordurile emise de autoritatile statului fiind prevazuta in lege.
Ministrul Dezvoltarii a mai aratat ca in noul cod de urbanism se instituie un sistem de certificare a firmelor de constructii, ceea ce inseamna ca vor fi evitate situatiile in care "firmele de apartament", cum sunt denumite, sau firme care nu au niciun specialist de exemplu pe edificare unitati sanitare, depun oferte si castiga licitatii, de exemplu, pentru reabilitarea unui spital judetean. Astfel, acestea vor fi clasificate in functie de specialistii pe care ii au, astfel incat numai acelea care dispun de experienta si specialisti sa poata participa la acest tip de licitatii.
"In concluzie, va fi o mica sau mai mare revolutie in domeniul urbanismului de care Romania are nevoie", a conchis ministrul Dezvoltarii. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|