Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Daniel Daianu, Consiliul Fiscal: PIB al Romaniei poate creste cu 6%-7% in 2021
Daniel Daianu, Consiliul Fiscal: PIB al Romaniei poate creste cu 6%-7% in 2021
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 20 Mai 2021 11:31
Romania va avea in 2021 o crestere economica intre 6 si 7%, a declarat, miercuri, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, mentionand ca "exista 'rebound'-ul economic, exista investitii publice in acest an alocate prin buget de 5,5% din PIB, mai mult decat in anul trecut.
'Eu cred ca, intr-adevar, cresterea (economica, n.r.) va fi intre 6 si 7% in 2021. Este posibil sa avem si 7%. Exista rebound-ul economic, exista investitii publice in acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decat in anul trecut. Economia este mai rezilienta decat se credea. Este de vazut pentru ca noi tot judecam numai in culori negre economia romaneasca. Iar eu observ si o efervescenta antreprenoriala. Deci, exista asa ceva. S-a creat o masa critica in economia noastra din acest punct de vedere: deficit bugetar in jur de 7%, deficitul cash. Industria financiara poate sprijini mai mult sectoare vitale, de pilda agrobusniss-ul unde finantarea viza mai mult nevoi de lichiditate si nu investitii. Asa s-a intamplat in anii recenti. Trebuie sa ne ghidam dupa investitii. Realitatea este ca bancile prefera inca mult obligatiunile guvernamentale. Este greu sa investesti. Asta inseamna 'due dilligence', trebuie sa faci analiza serioasa ca sa finantezi investitii", a spus Daniel Daianu, citat de Agerpres.
Prezent la prima editie a Forumului de fiscalitate dedicat sectorului financiar-bancar - ''Transformarea serviciilor financiare in 2021'', el a mentionat ca Banca de Dezvoltare "trebuie grabita", Bursa poate ajuta mai mult economia prin listari noi, iar Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) poate duce investitiile publice in Romania la peste 7% din PIB in anii urmatori.
"Trebuie grabita Banca de Dezvoltare, prea intarziem cu constituirea acestei banci de dezvoltare. Si Bursa si ea poate ajuta mai mult economia prin listari noi. PNNR-ul, care este o tema mare si trebuie sa fie si pentru industria financiara, poate duce investitiile publice in Romania la peste 7% din PIB in anii ce vin si poate mari cresterea potentiala medie a PIB-ului intre zero si 1% din PIB. In fine, inflatia creste si in Romania. Nu este un fenomen romanesc, este un fenomen european. Se vede si in America pentru ca este un rebound care nu avea cum sa nu se vada si in rata inflatiei. Nu puteai sa ai un rebound foarte mare si inflatia sa scada. Nu se putea acest lucru. Corectia bugetara macroeconomica va fi graduala si este important si pentru industria financiara", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.
In ceea ce priveste intrarea in zona euro, el a spus ca Romania ar putea intra in anticamera euro (mecanismul cursului de schimb (ERM II - n.r.) in perioada 2025-2026, iar in zona euro in 2028-2029. Totodata, datoria publica se poate stabiliza la circa 55% din PIB in urmatorii ani.
"Vom atinge probabil deficit de 3% in 2024, nu numai pentru ca exista procedura de deficit excesiv, pentru ca trebuie sa avem aceasta corectie. Nu vom putea sa persistam cu deficite foarte mari, iar eu cred ca datoria publica se poate stabiliza la 55% din PIB, in jur de 55% in urmatorii ani. Cat priveste intrarea in zona euro, in anticamera ERM II 2025-2026, zona euro 2028-2029", a mai spus Daniel Daianu.
In opinia sa, baza de impozitare trebuie crescuta, alaturi de buna conformare si eliminarea unor portite.
"Baza de impozitare trebuie crescuta si la noi, alaturi de buna conformare si eliminarea unor portite. Nu stiu cum se va realiza pentru ca sunt si interese impotriva eliminarii acestor portite care iar creeaza o mare inechitate pentru ca cei care platesc si nu beneficiaza de portite", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Ubitech
MAKITA
Acvatot 2019
siniat
strabag nivel 1
concelex
leviatan
quadratum
rigips
theda mar
noark
EDIT-Structural
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander