Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor publice
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor publice
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Mai 2023 11:01
Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind reducerea cheltuielilor publice, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
"Sunt sigur ca mare parte cunoasteti acest demers al Guvernului de a adopta o serie de masuri in vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public. Fata de forma pe care am avut-o in transparenta decizionala, in cadrul procesului de avizare au aparut si cateva modificari", a declarat Adrian Caciu la Palatul Victoria.
El a prezentat, pe scurt, masurile de interventie asupra cheltuielilor ordonatorilor de credite, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de catre Guvern si derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de catre Guvern, cuprinse in OUG.
"Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, cu exceptia cheltuielilor din domeniul sanatatii si al educatiei, interzicerea achizitionarii, preluarii in leasing, inchirierii de autoturisme, de aparatura birotica de catre autoritatile si institutiile publice... Aici avem o exceptie legata de programul 'Rabla' pentru autoritatile care achizitioneaza autoturisme nepoluante; suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu exceptia posturilor unice; si, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni in fata Guvernului daca este necesara o derogare pentru acele sectoare unde este necesara angajarea in continuare de personal, inclusiv educatie si sanatate", a mai declarat Caciu.
El a adaugat ca prin aceeasi ordonanta s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitarii facturilor restante catre furnizorii de energie electrica in baza schemei de compensare care functioneaza potrivit "Ordonantei 27", in sensul in care, pana cand se pot echilibra sumele din Fondul de tranzitie care se alimenteaza din veniturile exceptionale realizate de producatorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei si Ministerul Muncii pot sa achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.
Acesta a mentionat ca printre modificarile aduse ordonantei de urgenta in cadrul sedintei de guvern este si cea care se refera la eliminarea articolului care se refera la sporul de doctorat.
"Acest articol din Legea salarizarii exista, rezida si in Legea salarizarii si atunci s-a considerat ca, daca vreti, o complicare a modului in care este acest articol in Legea salarizarii nu este, la acest moment, oportuna, urmand ca in noua Lege a salarizarii sa se clarifice mai concret modul in care sporul de doctorat va fi acordat", a explicat Caciu.
El s-a referit si la o modificare privind achizitiile de autoturisme si mobilier.
"Pe partea de achizitii de autoturisme si mobilier, s-a introdus o prevedere care spune ca la data de intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, procedurile de achizitie publica pentru bunurile prevazute la alineatul 1, litera a, inceteaza, daca nu a fost parcursa etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achizitie publica. (...) Raman in derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte inceteaza. Aici nu discuta, si exista exceptii concrete in ordonanta, de achizitiile care sunt legate de proiectele cu finantare europeana, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de imprumut pe care Romania le are cu Banca Mondiala", a spus Caciu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
man and machineVideoConfAC-iulALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
BALTIC
Acvatot 2019
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
leviatan
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
noark
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica