Agenda Constructiilor
Marti, 17 Mai 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - INITIATIVA: Reabilitarea lifturilor, inclusa in proiectele de eficientizare energetica
INITIATIVA: Reabilitarea lifturilor, inclusa in proiectele de eficientizare energetica
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 12 Ian 2022 14:05
Oana Ozmen, secretar al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a initiat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, pentru ca interventiile sa includa si repararea sau inlocuirea ascensoarelor.
"Avem in vedere indeosebi repararea si inlocuirea ascensoarelor in intreg sau a componentelor acestora, in baza unui raport tehnic de specialitate. Din dorinta de a nu lasa loc unor interpretari sau confuzii, elementele si importanta acestui raport de specialitate au fost de asemenea definite in propunerea legislativa care urmeaza a fi dezbatuta intr-o prima faza la Senat si, ulterior, in comisiile Camerei Deputatilor. Componentele care alcatuiesc acest raport sunt definite la nivel de detaliu pentru a veni in sprijinul celor care au obligatia de a-l intocmi si ulterior evalua", a declarat Oana Ozmen.
Potrivit notei de fundamentare depusa odata cu propunerea legislativa, prin raport tehnic de specialitate se intelege acel document rezultat ca urmare a unei evaluari privind functionarea ascensorului in conditii de siguranta si de performanta energetica. De intocmirea unui astfel de raport se pot ocupa doar persoanele juridice acreditate in domeniu.
Pana in prezent, propunerea legislativa a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ si Consiliului Economic si Social. Alaturi de Oana Ozmen (USR PLUS) sunt, de asemenea, initiatori ai propunerii legislative deputatii Bende Sandor (UDMR), Ioan Mang (PSD), Robert Sighiartau (PNL), Simona Bucura-Oprescu (PSD), precum si senatorii Anca Dragu (USR) si Lorant Antal (UDMR).
Noi modificari ale legislatiei nationale sunt necesare in vederea actualizarii acesteia cu ultimele propuneri venite din partea Comisiei Europene. In contextul noilor prevederi ale pachetului Fit for 55, Comisia Europeana a propus revizuirea directivei privind eficienta energetica a cladirilor cu scopul de a stimula reabilitarea acestora intrucat ritmul actual e unul destul de lent.
"Fondul imobiliar al Romaniei este unul imbatranit, mai bine de o treime din cladiri, 37%, fiind construite intre 1945-1969 si numai 2,79% constructii noi dupa 2010, potrivit datelor Eurostat din 2014. Devine esentiala mobilizarea investitiilor pentru renovarea aprofundata a cladirilor existente. Pe langa PNRR exista si alte instrumente disponibile, fondurile alocate fiind mai mari cu fiecare exercitiu financiar al UE. Voi continua sa facilitez un dialog deschis intre mediul de afaceri, reprezentantii puterii legislative si executive, astfel incat sa implementam reformele asumate prin PNRR, cat si atragerea fondurilor disponibile, cu scopul final de aduce beneficii cetatenilor", a precizat Oana Ozmen.
Prin Planul National de Redresare si Rezilenta (PNRR) este propusa eficientizarea si renovarea a 2.000 de cladiri publice si 1.500 de blocuri de locuinte, alocate fiind in acest sens nu mai putin de 2,2 miliarde euro. 
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
PPTT
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
cv water 2021
CELCO 2020
Ubitech
viarom
leviatan
strabag nivel 1
hidroplasto
hilti
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere