Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Februarie 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Estimare de scadere a activitatii si numarului de angajati in constructii
INS: Estimare de scadere a activitatii si numarului de angajati in constructii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2020 14:33
Potrivit estimarilor din luna decembrie 2020, activitatea de constructii se va inscrie pe un trend descrescator, marcat de scaderea volumului productiei (sold conjunctural -38%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -19%). Totodata, in domeniu se estimeaza si o relativa stabilizare a preturilor lucrarilor de constructii, conform previziunilor Institutului National de Statistica (INS) pentru perioada decembrie 2020 - februarie 2021.
Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, precizeaza analistii.
Documentul statistic indica o contractie moderata in toate sectoarele economiei, cu scaderea numarului de salariati in toate domeniile, cu exceptia comertului cu amanuntul.
 
Industria prelucratoare
In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -13%). Dintre activitatile care vor inregistra cele mai mari scaderi se afla cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) si cele de tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (sold conjunctural -32%).
Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucratoare.
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
 
Comertul cu amanuntul
In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +13%).
 
Serviciile
Conform estimarilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -17%). Dintre activitatile care vor inregistra scadere accentuata se numara cele ale hotelurilor si ale altor facilitati de cazare (sold conjunctural -57%) si activitatile de jocuri de noroc si pariuri (sold conjunctural -56%).
In sectorul de servicii se estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -11%). 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTgamma_2021AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hidroplasto
CELCO 2020
rigips
hilti
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere