Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - Lazea, BNR: Din 2015 s-a fortat cresterea PIB prin consum; a venit nota de plata
Lazea, BNR: Din 2015 s-a fortat cresterea PIB prin consum; a venit nota de plata
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 11:22
Romania a avut un model de crestere economica bazat pe consum, prin scaderea fiscalitatii si prin importuri, iar acum a venit nota de plata, a afirmat, vineri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Primul mesaj are de-a face cu mirarea care exista in mediul de afaceri ca, vezi Doamne, in ultimii ani economia mergea foarte bine, zbarnaia si anul asta cine stie ce accident s-a intamplat, cineva, un ministru de finante n-a fost atent sau un director de la buget n-a fost atent si pe o situatie care altminteri era foarte roz si foarte buna si o masina care, vezi Doamne, performa, a gresit cineva si ne-a bagat intr-o problema. Eu vreau sa spun si studiul dumneavoastra arata acest lucru ca din 2015 s-a mers in mod deliberat pe fortarea cresterii prin consum, printr-un consum mai mare decat oferta interna, adica prin importuri si an de an lucrul asta s-a promovat si a convenit tuturor. Hai sa fim seriosi! Deci modelul de crestere pe consum, prin scaderea fiscalitatii, prin cresterea de importuri si prin deficite a fost foarte convenabil. S-ar fi vazut acest lucru si anul trecut, daca nu era criza energetica si inflatia care a rezultat. S-ar fi vazut si din 2020-2021, daca nu era pandemia si consumul nu ar fi fost reprimat din cauza aceea. Dar, toata lumea a tacut, s-a complacut. A zis masina merge, nu s-a uitat ca, vorba domnului Daianu, era cu benzina de import. Deci modelul a fost deliberat facut. A convenit tuturor cresterea pe consum si nu pe investitii si nu prin exporturi, iar acum a venit in sfarsit, dupa nu stiu cati ani, nota de plata", a spus Valentin Lazea, la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalitatii.
De asemenea, economistul-sef al BNR a sustinut ca "schimbarea de filosofie" a avut loc in 2015, cand guvernul Ponta a schimbat Codul fiscal.
"Voi ati spus ca toate masurile alea au aparut in 2016, 2017, si nici macar nu ati luat ca an de baza, fata de care sa faceti comparatiile, 2015, care a fost ultimul an "normal". Acela a fost ultimul an "normal". In 2015 s-a facut ce s-a facut. Dupa aceea, an de an, a reverberat si a crescut valul acesta de exceptari. E adevarat, dar hai sa punem responsabilitatile acolo unde sunt, sa incepem povestea acolo unde trebuie inceputa povestea. In 2015 s-a dat semnalul: cota unica nu mai reprezinta nimic. Puteti sa exceptati de la ea cat vreti. Grupurile de interese pot sa apese cand si cum au chef si asa mai departe. Dar 2015, nu 2016, 2017, 2019, 2021 cum va rezulta voua din cifrele acelea", a adaugat Lazea.
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei a participat vineri la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalitatii. Cu aceasta ocazie s-a lansat primul studiu realizat de specialistii The Tax Institute, intitulat "Modificarile Noului Cod Fiscal: Inventar si impact (2015 - 2023)". Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
BogArt
SIGM
EDIT-Structural
theda mar
siniat
noark
CDS
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
viarom
SSAB
konsent
rigips
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander