Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - MANAGERII firmelor din constructii sunt optimisti privind evolutia afacerilor in 2020
MANAGERII firmelor din constructii sunt optimisti privind evolutia afacerilor in 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 02 Ian 2020 08:30
Anul 2019 a reprezentat o perioada deosebit de favorabila pentru cele mai multe companii active pe toate segmentele pietei de constructii, de la arhitecti si proiectanti, la constructori, producatori de sisteme si materiale, dar si pentru dezvoltatori si investitori. In pofida mentinerii principalelor dificultati din domeniu, precum instabilitatea politica si legislativa, cresterea inflatiei - atat la nivelul manoperei, cat si al preturilor produselor - piata de constructii a crescut, in primele zece luni ale acestui an, cu peste 20% comparativ cu aceeasi perioada din 2018. Este adevarat faptul ca raportarea se realizeaza la un nivel minim la care s-a lucrat in anii anteriori, dar a reprezentat o „gura de oxigen” pentru un sector care s-a gasit, in ultimii ani, intr-un stadiu letargic. Adoptarea OUG 114/2018, Ordonanta departe de a fi una perfecta sau care sa poata fi implementata usor si fara riscuri si probleme care au putut fi si vor mai fi rezolvate ulterior, in contextul includerii sectorului de constructii in cele zece domenii prioritare ale economiei romanesti, dar si cererea ridicata pe toate segmentele pietei si bugetele - interne si comunitare - disponibile destul de generoase, creeaza premisele unei mentineri a trendului crescator din constructii si in 2020, chiar daca dinamica nu va mai atinge recordurile din 2019.
Ca imagine de ansamblu, reprezentantii pietei de constructii sunt destul de optimisti in ceea ce priveste activitatea din 2020, la randul lor. Au in implementare proiecte de dezvoltare, investesc in inovatii si in transformarea digitala, in pregatirea profesionala a pietei de munca, pun mai mult accent pe calitate fata de varful ciclului economic anterior (2007-2008) si, la un deceniu de la recesiunea financiara care a zguduit intregul sector imobiliar si de constructii, abordeaza afacerile cu mai multa precautie in context de crestere si sunt mult mai atente la directiile de orientare a bugetelor de care dispun. Totodata, desi piata, in ansamblul ei, inregistreaza cea mai mare crestere din ultimul deceniu, marjele nu sunt atat de mari ca in urma cu zece ani, cresterea preturilor reflectand situatia reala din piata. Se construieste mai putin speculativ, desi cererea este mare, de unde rezulta o maturizare a sectorului, mai ales in zona imobiliara de business.
Totusi, desi contextul pare favorabil, companiile trebuie sa fie foarte atente, in perioada urmatoare, la riscurile unei gestionari gresite a cresterii. Analistii economici si financiari avertizeaza ca, in contextul unei noi recesiuni, firmele sunt mult mai vulnerabile, in contextul propagarii mai rapide a efectului de contagiune pe canalul comercial. Conform specialistilor, gradul de indatorare a mediului de afaceri activ in Romania creste la maximul ultimului deceniu, in timp ce investitiile pe termen lung scad, iar capitalul de lucru a devenit negativ - companiile depind de rostogolirea datoriilor pe termen scurt. Astfel, firmele cu capital de lucru negativ depind de toleranta partenerilor de afaceri pentru continuarea activitatii, deoarece incasarea tuturor creantelor, vanzarea stocurilor si trezoreria existenta nu acopera decat partial soldul datoriilor pe termen scurt, acestea din urma fiind platite prin rotatie. Evolutia structurii de capital a tuturor companiilor active in Romania in ultimul deceniu reflecta o crestere a gradului de indatorare, in paralel cu diminuarea finantarii din surse interne (capital social si profituri reinvestite), situatie care nu ocoleste firmele active in sectorul de constructii.
***
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
viarom
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
Ubitech
ness project
MAKITA
strabag nivel 1
noark
CDS
siniat
leviatan
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander