Agenda Constructiilor
Luni, 25 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA propune OUG pentru rezolvarea crizei preturilor materialelor de constructii
MDLPA propune OUG pentru rezolvarea crizei preturilor materialelor de constructii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 12 Aug 2021 06:17
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a anuntat ca a inaintat Executivului, in prima lectura, un proiect de OUG care ar urma sa rezolve, pe termen lung, cresterea preturilor la toate materialele de constructii. Romania poate fi intre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o solutie la aceasta criza a preturilor, a anuntat, dupa sedinta de Guvern de ieri, ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
"Actul normativ de pe agenda Guvernului propune nu doar o solutie temporara, ci una pe termen lung. Astfel, proiectul de OUG, conform datelor oficiale publicate periodic de Institutul National de Statistica, propune o solutie privind modificarea preturilor materialelor de constructii, in mod dinamic, inclusiv o eventuala micsorare a acestor preturi", a declarat ministrul dezvoltarii.
Actul normativ poate intra in vigoare dupa o eventuala decizie a Guvernului in acest sens si la 30 de zile dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.
"Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, executantii constructiilor cu finantare publica pot cere primariilor incheierea unui act aditional la contract, pe baza caruia facturile pot include, in locul pretului materialelor de constructii stabilite in contractul initial, preturi care iau in calcul statisticile oficiale ale INS. Daca astfel apar costuri suplimentare, in cazul proiectelor cu finantare nationala, autoritatile locale pot depune cereri la Ministerul Dezvoltarii pentru acoperirea acestora", a precizat Cseke Attila.

Mai multi bani pentru PNDL 2
Tot in sedinta de ieri, Executivul a dezbatut, in prima lectura, un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede o finantare suplimentara, in valoare totala de 3 miliarde lei, de la Ministerul Dezvoltarii, pentru proiectele aflate in derulare din PNDL 2, a mai anuntat ministrul Cseke Attila. Acesta a adaugat ca finantarea vizeaza acoperirea cheltuielilor suplimentare cauzate de majorarea preturilor materialelor de constructii si a salariilor din domeniul constructiilor.
"Sprijinim proiectele comunitatilor locale. Fara aceasta masura, ar fi in pericol multe investitii finantate, ale caror constructie a fost inceputa deja", a subliniat Cseke Attila.
La finele anului 2020, dupa preluarea mandatului, ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a demarat o masura similara, prin care a fost alocata suma suplimentara de 800 de milioane de lei pentru proiectele finantate prin prima etapa a Programului National de Dezvoltare Locala. Proiectul de act normativ inaintat ieri in prima lectura pe agenda Guvernului prevede o noua suplimentare, in valoare de 3 miliarde lei, pentru proiectele aflate in derulare in PNDL 2, daca Guvernul ia o decizie - de asteptat saptamana viitoare - in acest sens.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
gamma_2021jungheinrichAUTODESKALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
In curand editia
OCTOMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
leviatan
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
hilti
Ubitech
leviatan
rigips
hidroplasto
Acvatot 2019
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
econet
AHK 2018
AICPS_30
bienala
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere