Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - MF prelungeste IMM Invest si majoreaza plafonul programului la 20 miliarde lei
MF prelungeste IMM Invest si majoreaza plafonul programului la 20 miliarde lei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Feb 2023 12:38
Comisia Europeana a aprobat notificarea Ministerului Finantelor cu privire la prelungirea programului IMM INVEST PLUS si a componentelor IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST, cu majorarea plafoanelor pentru ajutoare de stat acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi si granturi.
Aplicatia programului este deschisa, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot inscrie accesand portalul www.imminvest.ro.
Prin prelungirea perioadei de emitere de garantii pana la 31.12. 2023, Guvernul Romaniei va majora plafonul total al programului IMM INVEST PLUS la 20.250.000.000 lei, echivalentul in lei a 4.110.340.000 de euro, iar numarul maxim de beneficiari se va ridica la 26.708 beneficiari.
Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate pe toata perioada de valabilitate a creditului si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit pentru o perioada de 12 luni de la acordarea creditului, au fost majorate pana la 2.000.000 euro pe intreprindere/UAT-uri, pana la 250.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare si pana la 300.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii.
Alte modificari importante ale programului, in editia 2023, se refera la:
- companiile start-up pot aplica pe toate componentele programului: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, RURAL INVEST si GARANT CONSTRUCT;
- completarea categoriilor de beneficiari pentru componentele AGRO IMM INVEST si RURAL INVEST cu grupurile de producatori recunoscute in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice;
- eliminarea conditiei ca sediul principal si/sau secundar al beneficiarului care aplica pe componenta IMM PROD sa fie situat in zona urbana.
Schema de ajutor de stat atasata programului IMM INVEST PLUS faciliteaza accesul la finantare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garantii de stat, cu dobanzi subventionate pe o perioada de pana la 12 luni si cu costuri aferente comisionului de risc si a comisionului de administrare, subventionate din bugetul Ministerului Finantelor, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate.
Valoarea maxima a unei finantari poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investitii si pana la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garantia de stat poate acoperi pana la 90% din valoarea imprumutului. Durata maxima a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investitii si de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
Programul IMM INVEST PLUS se adreseaza tuturor categoriilor de IMM-uri, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, start-up-urilor si Unitatilor Administrativ Teritoriale pe componenta GARANT CONSTRUCT.
 
Scurta prezentare a programului IMM INVEST PLUS
Componenta IMM INVEST ROMANIA faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
1. IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura
2. Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).
IMM INVEST ROMANIA este principalul program guvernamental lansat inca de la debutul pandemiei COVID 19, in data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat intreprinderilor mici si mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garantii de stat si costuri de finantare subventionate.
Bilantul celor trei ani de implementare a IMM INVEST inregistreaza circa 65.000 de garantii acordate, in valoare de peste 41 miliarde lei, care au sustinut credite de peste 48 miliarde. In urma acestei injectii de capital in economie, peste un milion de locuri de munca au fost salvate.
Valoarea garantiilor acordate in anul 2020 reprezinta 28,4% din valoarea tuturor garantiilor acordate de FNGCIMM in 18 ani activitate desfasurata in perioada 2002 – 2019.
In anul 2020, numarul garantiilor acordate s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar valoric cresterea a fost de 349%, programul IMM INVEST avand o contributie majora la aceasta crestere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
strabag nivel 1
ness project
quadratum
Ubitech
concelex
Acvatot 2019
leviatan
rigips
theda mar
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
siniat
viarom
CDS
MAKITA
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander