Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Nicolae Ciuca: Prognoza de iarna pentru 2023 indica o crestere de 2,8% a PIB
Nicolae Ciuca: Prognoza de iarna pentru 2023 indica o crestere de 2,8% a PIB
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 27 Ian 2023 13:36
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, joi, ca, potrivit datelor de la Comisia Nationala de Prognoza, Produsul Intern Brut in 2022 a crescut cu 49 miliarde la euro fata de 2021, mentionand ca pentru acest an economia are o prognoza favorabila, cu o sporire de 2,8%.
"Am primit de la Comisia Nationala de Prognoza datele referitoare la Produsul Intern Brut, valoarea nominala a Produsului Intern Brut in anul 2022, iar cresterea acestuia este una semnificativa. Si aici doresc sa subliniez ca, in comparatie cu anul 2021, avem o crestere in valoare nominala a Produsului Intern Brut de aproximativ 50 de miliarde de euro, mai exact 49 de miliarde de euro. Este o crestere semnificativa. Uitandu-ma pe cifre, cresterea din anul 2022 este egala cu valoarea Produsului Intern Brut in anul 2002. Deci, in conditiile pe care le stim cu totii, in situatiile de criza de care a trebuit sa ne ocupam impreuna, s-a reusit o performanta guvernamentala prin care, de la o estima de aproximativ 1.396 miliarde, daca nu ma insel domnule ministru, sa realizam 1.427 de miliarde. Practic, si estima a fost depasita cu aproximativ 8,5 miliarde de euro", a afirmat Ciuca, la inceputul sedintei de Guvern.
El a sustinut ca a existat o activitate sustinuta la nivelul fiecarui minister, la nivelul economiei romanesti, mentionand in acest sens rolul prioritar al investitiilor.
"Si, iata, avem aceasta crestere de 49 de miliarde de euro care ne asigura ca avem posibilitatea sa privim cu incredere catre mediul antreprenorial din Romania, sa ii acordam tot ceea ce este necesar astfel incat sa poata sa se profileze cat mai bine in atat in tara, cat si pe piata europeana, pe piata externa", a adaugat prim-ministrul.
Nicolae Ciuca a mai apreciat rolul pe care investitiile straine le-au avut in economia romaneasca anul trecut si eficienta absorbtiei fondurilor europene.
"Reiterez valoarea de 11,3 miliarde euro care au intrat in tara din fondurile europene anul trecut, care, de asemenea, au avut o contributie substantiala la aceasta crestere economica in anul 2022. Ceea ce doresc sa subliniez este si faptul ca procentul cresterii reale a PIB-ului este de 4,9, ultima estima (...), daca nu ma insel, era de 4,6%. Deci, iata, discutam de o crestere in procente de 4,9", a completat el.
Potrivit premierului, pentru 2023 datele de la Comisia Nationala de Prognoza sunt, de asemenea, pozitive.
"Tinand cont de contextul economic in care analistii si specialistii din domeniu discuta de o decelerare, de o scadere a cresterii economice si, nu de putine ori, s-a vorbit despre intrarea in recesiune in anul 2023, totusi economia Romaniei are o prognoza favorabila in care se estimeaza ca vom avea o crestere de 2,8%", a indicat Ciuca.
El a subliniat ca in continuare este nevoie de un ritm de absorbtie a fondurilor europene mai mare.
"Spuneam la sfarsitul anului ca, pentru a asigura absorbtia celor 80 de miliarde, ca atat au mai ramas, avem nevoie ca in fiecare an sa absorbim minim 10 miliarde. Sunt convins ca, asa cum s-a lucrat la nivelul fiecarui coordonator de reforme, fiecarui ordonator de credite si la nivelul fiecarui minister care a avut in responsabilitate absorbtia de fonduri europene, impreuna cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, vom reusi sa mentinem cel putin nivelul pe care l-am realizat in anul 2002, asigurandu-ne astfel ca riscul de decomitere pentru absorbtia fondurilor europene se diminueaza, daca ar fi posibil catre zero ar fi foarte bine. Cert este ca, la sfarsitul anului 2022, procentul de absorbtie era de 73%, anul acesta este ultimul an in care putem sa ne asiguram ca absorbim fondurile de coeziune din programul 2014 - 2020. Domnul ministru Bolos si-a asumat ca vom avea o absorbtie de minim 90%. Domnule ministru, daca reusim sa trecem de acest prag ar fi cu adevarat o premiera pentru performanta administrativa a tarii noastre in absorbtia fondurilor europene", a explicat prim-ministrul.
Nicolae Ciuca a evidentiat importanta dialogului cu mediul antreprenorial din tara si sprijinirea capitalului romanesc.
"Am discutat cu membrii cabinetului responsabili de aceste linii de abordare si sunt convins ca vom gasi acele solutii prin care cu adevarat capitalul romanesc sa poata sa fie sustinut. Nu putem sa vorbim de o dezvoltare economica fara un capital consolidat si, desigur, sa lucram impreuna cu investitorii straini cu care putem sa colaboram, cu care putem sa ne coordonam si de la care putem sa invatam modul in care dezvoltam afaceri de dimensiuni mai mari decat cele de pana acum", a mai spus premierul.
 
Adrian Caciu: Cresterea PIB reflecta schimbarea motorului economic la unul sustenabil, de crestere
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a afirmat, ca, prin cresterea Produsului Intern Brut in 2022 cu 49 miliarde de euro, Romania a schimbat tipul de motor economic, trecand de la unul "lent" din perioada pandemiei de COVID-19, la unul sustenabil, bazat pe stimuli economici.
"Practic, datele Comisiei de Prognoza certifica ceea ce timp de un an de zile am incercat sa facem impreuna cu mediul de afaceri si cu zona sociala. Daca vreti sa traduc plastic, ce s-a intamplat in 2022, aceasta crestere a PIB-ului cu 49 de miliarde de euro, care este mai mare decat ultimii doi ani inainte de anul 2022 cumulati, reflecta ceea ce am si vrut cand am venit la guvernare si, stiti foarte bine ca am discutat in coalitie, schimbarea tipului de motor economic. Inainte de pandemie, Romania avea un motor economic care se baza pe anumite zone de stimulare si care aratau o viteza de crestere care se baza pe stimuli concreti ai Guvernului catre economie si cetateni. (...) Daca vreti sa fac asa o traducere, s-a pus un motor de masina mai lenta. Ceea ce noi am incercat impreuna, si asta este inca o data o chestiune pe care cu toate criticile, cu toate animozitatile din acest an greu, foarte complicat, totusi ne-am tinut consecventi de a pune din nou la punct un motor de crestere economica sustenabil, bazat, daca vreti, si pe stimuli economici", a spus Caciu, la inceputul sedintei de Guvern.
El a explicat ca, in anii precedenti, "efortul guvernamental era in jur de 2% din PIB, anul acesta efortul direct a fost de 6% din PIB la care se adauga creditul fiscal de 4,7".
"De aceea, si cand am construit bugetul, stiti foarte bine ca am incercat sa crestem efortul guvernamental bazat pe investitii in primul rand, dar si pe programe, asa cum a fost si in 2022 programul 'Sprijin pentru Romania' si programe care sa vina atat din fonduri europene, cat si din fonduri nationale care sa duca bani rapizi in economie si, mai ales, in zona populatiei. De ce este necesar acest lucru? Toti banii acestia se intorc si se multiplica. Evident, trebuie sa avem grija in continuare ca aceasta modificare sa fie una consolidata si acest lucru se face pe seama investitiilor atat guvernamentale, cat si private", a adaugat ministrul.
Adrian Caciu a mentionat ca in modelul de crestere economica din ultimele doua trimestre "se inverseaza niste zone de directie economica". "Cresterea economica incepe sa se consolideze pe formarea bruta de capital fix, ceea ce este primul semnal ca incepem sa intram in dezvoltare sustenabila, in sensul in care dezvoltarea se face pe parte de investitii atat publice, cat si private. Acest lucru nu se poate face in schimb numai printr-un efort doar al Guvernului, ci trebuie facut (...) in parteneriat permanent si adaptate masurile la dinamica economica si la preocuparile pe care mediul de afaceri le are sau cu care se confrunta", a mai explicat el.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, joi, ca, potrivit datelor de la Comisia Nationala de Prognoza, Produsul Intern Brut in 2022 a crescut cu 49 miliarde la euro fata de 2021, mentionand ca pentru acest an economia are o prognoza favorabila, cu o sporire de 2,8%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
siniat
noark
Ubitech
leviatan
MAKITA
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips
ness project
EDIT-Structural
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander