Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - Nicusor Dan: Bugetul de 10 miliarde lei alocat Capitalei nu este suficient
Nicusor Dan: Bugetul de 10 miliarde lei alocat Capitalei nu este suficient
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 23 Dec 2021 14:28
"Asa cum arata proiectul de buget national in acest moment, veniturile reale ale Primariei Municipiului Bucuresti in anul 2022 vor fi la jumatate din veniturile reale ale PMB pe 2021, ceea ce va pune Municipalitatea in imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are in atributii. Nicio institutie nu poate sa functioneze cu un buget la jumatate", a declarat primarul Capitalei, Nicusor Dan, pe tema bugetului Primariei Capitalei.
Edilul a dat ca exemplu criza din 2010, cand Romania a fost constransa sa reduca salariile, in mod semnificativ, avand mari probleme, in conditiile in care a avut o scadere de 10%, nicidecum de 50%, cum se preconizeaza, din pacate, pentru Primaria Municipiului Bucuresti in 2022.
In 2021, Bucurestiul a avut un buget de 10 miliarde de lei.
"Aceste 10 miliarde s-au dus la sectoare (6 miliarde), si la Primaria Capitalei 4 miliarde. Din cele 4 miliarde care au venit la PMB, doua miliarde s-au dus pe subventii, un miliard pe termie, un miliard pe transport public. Bugetul pentru celelalte servicii, bugetul real, cum il numesc eu, a fost de doua miliarde de lei, din care am platit spitale, teatre, muzee, investitii in termoficare, strazi, iluminat public, consolidare cladiri cu risc seismic, semafoare si toate celelalte. In anul 2022, bugetul Bucurestiului va fi tot de 10 miliarde de lei - 6 miliarde la sectoare, si 4 miliarde la Primaria Municipiului Bucuresti, cu diferenta esentiala ca, si subliniez, chiar daca vom dubla tariful pentru populatie, subventiile vor fi de 3 miliarde, in loc de doua miliarde, adica subventia pe termie va fi de doua miliarde, in loc de un miliard. Si atunci, bugetul real care ramane pentru celelalte servicii, repet, spitale, teatre, muzee, investitii in termoficare, strazi, semafoare, iluminat public, cladiri cu risc seismic, va fi de un miliard, in loc sa fie de doua miliarde, adica la jumatate fata de anul 2021. Vreau sa subliniez ca in 2021 am facut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru in aceasta institutie. Va aduc aminte ca am inchis companii, am disponibilizat 2.700 de oameni, am taiat cheltuieli inutile si am dus banii catre acele cheltuieli care sunt necesare pentru oras. E prima oara cand am platit integral subventia la termie, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti. Cu aceste reduceri de cheltuieli am ajuns la acele doua miliarde de lei, care reprezinta bugetul real al Primariei Municipiului Bucuresti. Fata de aceasta situatie, sunt doua solutii", a precizat Nicusor Dan.
El a indicat drept solutie ca statul sa ajute Bucurestiul si toate celelalte localitati care au sisteme centralizate de incalzire, astfel incat o parte din aceasta suma sa fie suportata de la stat. O alta solutie este ca acest supliment de subventie la termie sa fie impartit echitabil intre Primaria Capitalei si sectoare.
"Pentru ca administram, cu toata simpatia pe care o am pentru primariile de sector si pentru primarii de sector, administram impreuna aceiasi oameni. Ambele solutii au fost propuse ministrului de Finante. Din pacate, nu am gasit deschiderea necesara la ministrul de Finante si niciuna din aceste solutii nu se regaseste in proiectul de buget national pe anul 2022. Solicit si Guvernului si Parlamentului, in aceste doua zile care au ramas de dezbatere a bugetului national, sa opereze acele modificari in bugetul national, astfel incat Primaria Municipiului Bucuresti sa poata sa asigure serviciile publice pe care le are in atributie. Si sper sa gasim intelepciunea, la nivelul Guvernului si la nivelul parlamentarilor, astfel incat sa putem sa operam acele modificari de buget de care bucurestenii au nevoie", a conchis Nicusor Dan.
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
MAKITA
Acvatot 2019
Ubitech
quadratum
concelex
FRONTALE
CDS
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
noark
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander