Agenda Constructiilor
Marti, 31 Ianuarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - WEF: Inflatia, criza datoriilor si costul vietii, principalele amenintari pentru afaceri
WEF: Inflatia, criza datoriilor si costul vietii, principalele amenintari pentru afaceri
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 05 Dec 2022 12:47
Impactul inflatiei rapide, al crizei datoriilor si al crizei costului vietii sunt cele mai mari amenintari la adresa derularii afacerilor in urmatorii doi ani in tarile G20, arata concluziile unui sondaj publicat, recent, de World Economic Forum.
Pe acest fond, expertii de pe piata asigurarilor sustin ca tranzitia catre "net-zero" emisii de CO2 "a scazut prea mult de pe agendele multor lideri de afaceri".
"Dupa un salt de doua miliarde de tone in 2021, cresterea emisiilor globale de CO2 in acest an este mult mai mica - aproape de 300 de milioane de tone. Acest lucru se datoreaza cresterii utilizarii energiei din surse regenerabile si a vehiculelor electrice. In pofida acestor evolutii pozitive, inca nu suntem pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade Celsius. Tranzitia catre net-zero a scazut prea mult de pe agendele multor lideri de afaceri. Cu toate acestea, efectele schimbarilor climatice sunt atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Chiar si in actualul mediu geopolitic si provocator din punct de vedere economic, trebuie sa ne concentram pe construirea unui sistem energetic mai curat, mai accesibil si mai sigur, daca speram sa mentinem un viitor net-zero la indemana", a declarat Peter Giger, Group Chief Risk Officer la Zurich Insurance Group.
Potrivit rezultatelor sondajului, inflatia rapida si/sau sustinuta reprezinta principalul risc in tarile G20 chestionate in acest an, cu peste o treime (37%), urmata de crizele datoriilor si de criza costului vietii (21%). Alte riscuri identificate sunt: confruntarea geo-economica, potentialul de prabusire a statului, lipsa serviciilor digitale pe scara larga si inegalitatea digitala.
"Constatarile din acest an sunt in contrast puternic cu cele de anul trecut, in special in domeniile cheie, cum ar fi riscul tehnologic si de mediu. In pofida presiunilor tot mai mari asupra mediului si a reglementarilor din acest domeniu care s-au intensificat in ultimele 12 luni - si daca luam in considerare ajustarile listei riscurilor chestionate in acest an, ca raspuns la evolutia tendintelor economice, geopolitice si de mediu - problemele de mediu au fost in mod semnificativ mai putin prezente in top 5 riscuri pentru tarile G20. In plus, in pofida amenintarii tot mai mari a atacurilor cibernetice asupra infrastructurii critice, acest lucru si alte riscuri tehnologice s-au clasat printre primele cinci riscuri cel mai putin frecvent citate in acest an", se arata in cercetarea de specialitate.
Realizatorii sondajului precizeaza ca, in general, constatarile evidentiaza variatii regionale semnificative intre economiile avansate si pietele emergente. Astfel, in timp ce riscurile economice asociate cu inflatia rapida si/sau sustinuta au fost identificate ca fiind principalul risc de catre respondentii din Europa, America Latina si Zona Caraibelor, Asia de Est si Pacific, preocuparile societale asociate cu criza costului vietii au dominat in Orientul Mijlociu, Africa si Africa Sub-Sahariana. In Asia Centrala si Asia de Sud, conflictele interstatale si, respectiv, crizele datoriilor au depasit preocuparile.
Sondajul Executive Opinion Survey a fost realizat, in perioada aprilie - august 2022, de Centrul pentru Noua Economie si Societate al Forumului Economic Mondial si a reunit opiniile a peste 12.000 de lideri de afaceri din 122 de tari.
Marsh este o companie Marsh McLennan (NYSE: MMC), lider global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc, cu peste 45.000 de angajati.
Cu venituri anuale de aproape 20 miliarde de dolari, Marsh McLennan sprijina clientii sa evolueze in contextul dinamic si complex prin intermediul a patru companii: Marsh, Guy Carpenter, Mercer si Oliver Wyman.
 
ALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLASTMESENBURGman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
rigips
FRONTALE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
BALTIC
BMI_Icopal
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CELCO 2020
viarom
leviatan
hilti

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023