Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AHK: Situatia companiilor este buna, dar viitorul ramane marcat de nesiguranta
AHK: Situatia companiilor este buna, dar viitorul ramane marcat de nesiguranta
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 12 Nov 2021 12:44
Provocarile pentru companii sunt inca numeroase dupa aproape doi ani de pandemie Corona, dar situatia actuala a companiilor s-a imbunatatit semnificativ fata de anul trecut. Acest lucru reiese din actualul sondaj de opinie realizat de AHK Romania in octombrie 2021. Din acesta reiese evaluarea actuala a situatiei economice si a afacerilor companiilor, dar ofera si o imagine de ansamblu asupra celor mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea afacerilor din punctul de vedere al companiilor, atat in general, cat si din cauza pandemiei Corona.
Situatia actuala a companiilor cu capital german din Romania s-a imbunatatit, iar majoritatea considera ca aceasta este „buna” (peste 67%, 2020: 35%). Peste 22% dintre respondenti declara ca situatia companiei pe care o reprezinta este satisfacatoare, iar restul de 10% considera ca situatia este dificila (2020: 9,6%). „Cu toate acestea, situatia actuala a companiilor trebuie privita si in contextul in care trebuie sa ne intrebam cat de mult se datoreaza efectelor preturilor si cat de mult efectelor volumelor. Problemele legate de pret si de disponibilitate vor continua probabil pana in a doua jumatate a anului 2022. Corona a dus la "perturbari de ritm" considerabile, iar motorul economiei globale inca scartaie pe alocuri”, este de parere Sebastian Metz, Director general si Membru in Consiliul Director al AHK Romania.
In ce priveste evolutia activitatii, companiile sunt din nou mai optimiste in aceasta toamna. Doar 10% dintre cei chestionati cred in continuare ca activitatea lor se va deteriora in urmatoarele 12 luni (2020: 25,5%). Mai mult de 42% se asteapta la o imbunatatire (2020: 26,6%), iar 47% nu vad nicio schimbare.
Evolutia economica locala in urmatoarele 12 luni este neschimbata pentru jumatate dintre respondenti. 20,4% se asteapta la o imbunatatire conjuncturala (2020: 24,4%), in timp ce numarul pesimistilor a scazut: 30,6% vad o deteriorare a evolutiei conjuncturii economiei locale (2020: 44,7%).
Este incurajator faptul ca majoritatea companiilor sunt din nou dispuse sa angajeze personal. Un numar semnificativ mai mare de companii (40,8%) intentioneaza sa creasca numarul de angajati, comparativ cu 2020 (17%). Pentru 42% dintre respondenti, numarul de angajati va ramane la acelasi nivel (2020: 60,6%) si doar 16,3% dintre cei chestionati spun ca intentioneaza sa faca mai putine angajari (2020: 22,3%). Datorita imbunatatirii situatiei economice, creste si dorinta de a face din nou investitii. Pentru urmatoarele 12 luni, 36,7% dintre companii isi propun cheltuieli de investitii mai mari (2020: 11,7%). 32,7% sunt de parere ca aceste cheltuieli nu se vor modifica (2020: 40,4%) si doar 18,4% vad investitii mai mici (2020: 33%). Soldul (diferenta din raspunsuri negative si pozitive) urca la 21 de puncte dupa minimul de anul trecut (minus 21).
In ceea ce priveste factorii de risc economic, cresterea preturilor la materii prime si energie, dar si costurile cu forta de munca si lipsa de personal calificat reprezinta cea mai mare ingrijorare pentru companii. Actuala criza guvernamentala nu este reflectata in sondaj, deoarece aceasta a inceput dupa derularea sondajului. Cu toate acestea, 41,7% dintre respondenti considera conditiile-cadru politico-economice drept un factor de risc. Din interactiunea noastra zilnica cu reprezentantii companiilor, putem confirma acest lucru, iar acest factor de risc ar putea creste semnificativ din cauza evenimentelor actuale. „Situatia politica actuala determina incertitudine pentru companiile germane din Romania. Dezbaterea actuala privind modificarile fiscale nu este deloc oportuna. Nu putem decat sa solicitam in mod repetat tuturor factorilor de decizie politica sa asigure previzibilitatea si, prin urmare, increderea intr-un climat de afaceri favorabil mediului de afaceri si sa continue agenda de reforme pentru a face ca Romania, ca amplasament investitional, sa fie pregatita pentru viitor si sa poata utiliza fondurile europene disponibile. Aceste investitii, de care este nevoie urgenta, vor oferi impulsurile necesare cresterii economice", explica Andreas Lier, Presedintele AHK Romania.
Pe fondul pandemiei de Coronavirus, restrictiile de calatorie si blocajele de aprovizionare pun cele mai mari probleme companiilor. Cererea de produse/servicii si investitiile pierd din importanta. Problemele din lanturile internationale de aprovizionare dureaza deja de cateva luni. Companiile resimt blocajele de aprovizionare si cresterile de preturi, in special la otel si mase plastice, dar nici aluminiul si lemnul nu pot fi achizitionate in cantitati suficiente. Prin urmare, peste 36% dintre respondenti cauta noi furnizori, astfel incat activitatile lor comerciale si, prin urmare, evolutia economica ulterioara sa nu fie afectate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Acvatot 2019
concelex
CDS
quadratum
siniat
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural
Ubitech
ness project
rigips
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander