Agenda Constructiilor
Luni, 21 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANAP publica lista tarilor din spatiul extra-comunitar care pot participa la licitatii
ANAP publica lista tarilor din spatiul extra-comunitar care pot participa la licitatii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 10 Mai 2021 06:23
Ordonanta de Urgenta prin care se interzice unor agenti economici din spatiul extra-comunitar sa participe la licitatii pentru executia de lucrari, servicii si achizitii in Romania a inceput sa produca efecte dupa publicarea in Monitorul Oficial, pe 5 aprilie 2021.
Nu vor fi excluse companii din tari care nu sunt membre ale UE, dar care sunt semnatare ale unor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare, cum sunt Acordul privind Achizitiile Publice sau acordul Organizatiei Mondiale a Comertului.
OUG modifica si completeaza legislatia in domeniul achizitiilor publice, in contextul in care in ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de ofertanti din spatiul extra-comunitar la procedurile de licitatii, care ofera garantii reduse cu privire la respectarea cerintelor de calitate si a celor referitoare la protectia mediului, dezvoltarea durabila, conditiile de munca si protectie sociala si a politici concurentiale.
Astfel, in definitia operatorului economic care poate participa la licitatii se fac precizari legate de spatiul de provenienta al acestuia.
Articolul 3 alineatul (1), litera jj) s-a modificat si are urmatorul cuprins:
„jj) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/ sunt stabilita/ stabilite in:
     i) un stat membru al Uniunii Europene;
     ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
     iii) tari terte care au semnat si ratificat Acordul privind Achizitiile Publice (AAP), in masura in care contractul public atribuit este acoperit de anexele 1, 2, 4 si 5 si de notele generale referitoare la Anexa I a Uniunii la acordul respectiv;
     iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
     v) tari terte care nu intra sub incidenta lit. iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care UE este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice si in cadrul domeniului de aplicare".
In scopul stabilirii exacte a tarilor care pot participa la licitatii in Romania, Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) a publicat Ordinul 549/2021 300/549 pentru aprobarea listei tarilor care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. jj) pct. (iii)-(v) din legislata achizitiilor publice.
Astfel, pe lista tarilor terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP) se afla Armenia, Australia, Canada, Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong (a Republicii Populare Chineze), Islanda, Israel, Japonia, Republica Coreea, Principatul Liechtenstein, Republica Moldova, Muntenegru, Tarile de Jos - cu privire la Aruba, Noua Zeelanda, Norvegia, Singapore, Elvetia, Teritoriul vamal distinct Taipei (al Republicii Populare Chineze), Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si SUA.
Pe lista tarilor terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana se afla Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia si Turcia.
Pe lista tarilor terte care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice se afla tarile din America Centrala (Honduras, Nicaragua, Panama, Costa Rica, Salvador, Guatemala), Bosnia si Hertegovina, Chile, Comunitatea Andina (Columbia, Peru si Ecuador), Georgia, Irak, Kazahstan, Kosovo, Statele Unite Mexicane, Serbia si Vietnam.
Companiile din China, cu exceptia celor din Hong Kong si Taipei, vor fi excluse de la licitatiile din tara noastra.
Pentru a consulta Ordinul ANAP ce include tarile ce pot participa la licitatii pe teritoriul Romaniei, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMgamma_2021AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
cv water 2021
hilti
rigips
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere