Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Circa 7.000 de companii au datorii de peste un milion de lei la bugetul de stat
CITR: Circa 7.000 de companii au datorii de peste un milion de lei la bugetul de stat
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Mar 2021 16:32
Conform CITR, liderul pietei de restructurare din Romania, in 2021, companiile care vor sa depaseasca criza si sa treaca in urmatoarea etapa de dezvoltare trebuie sa fie pregatite sa anticipeze schimbarile si sa investeasca in solutii care sa le ajute sa gestioneze mai bine riscurile. Desi 15% dintre managerii romani respondenti ai studiului Confidex by Impetum Group au declarat ca presiunea pe cashflow a scazut comparativ cu primele trimestre ale crizei, iar increderea managerilor in economie e in crestere, atingand 45 de puncte din 100, datoriile la bugetul de stat continua sa se acumuleze.
Dupa doi ani de crestere economica si un an de pandemie, 7.000 de companii inregistreaza debite restante la bugetul de stat de peste 1 milion de lei fiecare, conform Termene.ro. Aceste afaceri cumuleaza 73 miliarde de lei datorii si reprezinta companii importante pentru economie, pe care se sprijina piata si IMM-urile. Dintre acestea, 66%, respectiv 4.600, se afla in stare de insolventa iminenta, dar nu au apelat inca la vreo procedura de redresare.
Aceste 7.000 de companii asigura peste 130.000 de locuri de munca la nivel national, care ar putea fi salvate prin accesarea la timp a masurilor de redresare preventiva sau printr-o masura de reorganizare.
Conform specialistilor in restructurare din CITR, „In 2021 companiile trebuie sa fie dispuse sa faca schimbari profunde in modul in care fac business, sa isi regandeasca strategiile, sa schimbe pietele pe care activeaza, sa isi adapteze produsele si procesele de productie, si sa-si revizuiasca planurile de extindere si de dezvoltare. Intr-un moment in care tendinta este de a eficientiza si reduce cat mai mult costurile, castigatorii vor fi cei care vor inova, vor investi in digitalizare si in dezvoltarea capabilitatilor resurselor umane si vor fi dispusi sa apeleze la mecanisme de redresare si sa actioneze preventiv. Adaptabilitatea, puterea de anticipare a schimbarilor si gestionarea riscurilor sunt cheia preventiei pentru companiile romanesti”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.
Totodata, 2.600 dintre companiile cu datorii la bugetul de stat sunt companii care inca mai pot actiona preventiv pentru redresarea activitatii si pot apela la procedura OG6, special creata de ANAF pentru esalonarea datoriilor principale si stergerea dobanzilor si penalitatilor acestor datorii la bugetul de stat.
„Ne aflam intr-un moment de rascruce, care va determina evolutia mediului de afaceri pe urmatorii ani, iar datoriile pot fi un impediment pentru dezvoltarea lui, care poate fi eliminat prin accesarea procedurii OG 6. Companiile au de ales daca vor sa actioneze din limitari si constrangeri pe care le trag dupa ele in urmatorii ani, iar aici ne referim la datoriile la bugetul de stat, sau daca aleg sa acceseze o masura de restructurare preventiva care sa le diminueze aceasta povara si sa le ajute sa previna intrarea in insolventa. O companie care a scapat de povara datoriilor se poate adapta mai usor la schimbarile care intervin in mediul de business, este mai flexibila si mai agila, mai bine pregatita pentru viitor, oricat de imprevizibil ar fi el”, a subliniat Vasile Godinca-Herlea, Head of Business Development Impetum Group si Managing Partner CITR.
Prin accesarea OG6, companiile se pot redresa cu ajutorul unui plan de reorganizare a datoriilor bugetare, care poate insemna esalonarea datoriilor principale si reducerea cu pana la 50% a datoriei de baza, dar si stergerea dobanzilor si penalitatilor datorate la 31 decembrie 2020. Un alt avantaj important este pastrarea controlului asupra companiei, dreptul de administrare nefiind ridicat in cadrul acestei proceduri. Durata de esalonare a datoriilor se poate extinde pe o perioada de pana la 10 ani, iar planul de restructurare poate fi ajustat oricand in perioada implementarii.
Odata cu aplicarea planului de restructurare prin OG6, compania nu doar ca scapa de datoriile bugetare, dar devine eligibila pentru a accesa credite si chiar mai mult, devine interesanta inclusiv pentru investitori. In plus, are din nou acces la licitatii publice, ceea ce o ajuta sa redevina un contributor activ la mediul economic.
Totodata, prin depunerea planului de redresare, executarea silita bugetara se suspenda, iar companiile se pot bucura de mai multa libertate in decizii. Flexibilitatea OG6 permite ca procedura sa aiba loc concomitent cu alte masuri de redresare, precum concordatul preventiv, prin care se restructureaza si alte tipuri de datorii. In plus, procedura este confidentiala si se intampla in afara instantei (eng. out of court).
Pasii necesari pentru accesarea beneficiilor OG6
Accesarea procedurii OG6 incepe prin notificarea ANAF si pregatirea documentelor pentru planul de restructurare. Urmatorul pas este alegerea expertului implementator potrivit, care va demara testul creditorului privat, completand procesul pentru aprobarea ANAF. Raportarile situatiei financiare au loc trimestrial, iar sfarsitul perioadei agreate in planul de implementare se definitiveaza prin reducerea datoriilor bugetare. Dupa verificarea eligibilitatii pentru procedura OG6, companiile mai au la dispozitie o luna, pana la data de 31 martie 2021, pentru a apela la restructurarea datoriilor prin aceasta prevedere legislativa.
Parte din succesul implementarii acestei solutii este si alegerea expertului implementator, care va putea maximiza potentialul aplicarii procedurii daca detine experienta anterioara in conceperea unui plan de restructurare si in obtinerea de finantare care sa genereze noi resurse de cash-flow si pentru investitii in companie.
Pana in acest moment, pe procedura OG6, CITR are in proces de restructurare companii care insumeaza datorii in valoare de peste 142 milioane EUR si au o cifra de afaceri totala de peste 112 milioane de lei. Dupa finalizarea procedurilor de restructurare vor fi salvate peste 4.700 de locuri de munca. Cateva dintre marile companii romanesti restructurate de catre expertii CITR prin intermediul OG6 sunt ROMAERO si CFR IRLU. Solutiile aplicate in aceste doua proceduri si mixul de instrumente folosite sunt o optiune viabila care poate fi replicata la nivelul intregului mediu de business romanesc, crescand numarul de companii insanatosite din piata.
In perioada urmatoare, CITR va oferi noi informatii referitor la cadrul legislativ privind redresarea, care va fi completat prin implementarea si in Romania a Directivei Europene nr. 2019/1023, si care va aduce proceduri imbunatatite pentru companiile aflate in dificultate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMman and machineVideoConfAC-iulTERAPLASThilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CELCO 2020
leviatan
BMI_Icopal
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
theda mar
Ubitech
BALTIC
rigips
CDS
viarom
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023