Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Comertul si constructiile au generat cele mai multe insolvente in anul 2022
CITR: Comertul si constructiile au generat cele mai multe insolvente in anul 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Feb 2023 13:28
Peste 6.700 de companii au intrat in insolventa in anul 2022, o crestere de 10% fata de anul 2021 (6.144). Dintre acestea, 67 sunt companii de impact, care cumuleaza peste 5.500 de angajati, inregistreaza active in valoare de peste 1,5 miliarde lei si datorii la bugetul statului de peste 170 milioane lei, arata analiza CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania. Numarul companiilor de impact intrate in insolventa ramane 67, aproximativ 1% din totalul celor aflate in insolventa iminenta, procent similar inregistrat si in anul 2021.
„In pofida incercarilor manifestate de reglementarile europene de a incuraja mecanismele de restructurare rapide si eficiente, constatam o mentinere a inertiei in ceea ce priveste companiile in dificultate. Desi in Romania avem doua mecanisme noi de restructurare introduse la timp in legislatia noastra, observam ca doar 1% dintre companiile de impact care ar putea beneficia de pe urma unei restructurari au intrat sub protectia legii insolventei, majoritatea fiind proceduri la cererea creditorilor, nu din vointa proprie” a spus Paul Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Studiul companiilor de impact publicat de CITR la finalul anului 2022 arata ca 43% dintre companii amana decizia de a lua masuri de revenire mai mult de 3 ani, consecinta fiind cresterea disproportionata a volumului datoriilor pentru a mentine activitatea. Amanarea insa diminueaza sansele de redresare. Anul trecut s-a inregistrat o crestere a numarului de proceduri de restructurare in zona de preinsolventa sau in afara insolventei prin aplicarea facilitatilor fiscale puse la dispozitia companiilor. Aceasta tendinta a pietei ne arata ca antreprenorii au cautat masuri punctuale de reducere a datoriilor.
„Cifrele actuale sunt un rezultat al masurilor fiscale aplicate in ultima perioada ca raspuns la dificultatile economice si se manifesta printr-o crestere a nivelului datoriilor globale in toate segmentele - public, privat si casnic. Doar o inversare a acestui trend ar conduce la luarea unor masuri de tratare activa a dificultatilor prin care trec companiile de impact. Iar efectul se va vedea in sanatatea companiilor si a economiei noastre”. a concluzionat Paul-Dieter Cirlanaru.
Dupa doi ani de scaderi ale insolventelor la nivel global, cele mai recente cifre confirma ca acestea se intensifica in economiile lumii, avand in vedere oprirea treptata a masurilor temporare de sprijin din partea statelor, care, in cele mai multe cazuri, doar au amanat momentul insolventei. Cu cat solutiile de salvare, de restructurare sunt accesate mai tarziu, cu atat sansele de revenire scad.
Istoric vorbind, valurile semnificative de insolvente au venit cu un decalaj de cativa ani fata de momentele dificile din economie. De exemplu, dupa criza din 2008, varful perioadei de insolvente a fost inregistrat in 2013-2015. Diferit fata de atunci este ca acum avem mecanisme noi de restructurare care pot eficientiza sau sprijini companiile in dificultate sa isi revina mult mai usor. Mediul de business poate beneficia de proceduri clare, eficiente, respectiv acordul de restructurare si concordatul preventiv, in care au libertate de negociere cu creditorii si de suspendarea executarilor silite, iar in acelasi timp, creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Ubitech
FRONTALE
quadratum
CDS
rigips
ness project
strabag nivel 1
viarom
leviatan
Acvatot 2019
concelex
MAKITA
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander