Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Pandemia a creat contextul pentru companiile de stat sa se restructureze
CITR: Pandemia a creat contextul pentru companiile de stat sa se restructureze
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2021 12:08
Pandemia a creat cadrul si a generat o oportunitate reala de restructurare pentru companiile de stat care au acumulat pierderi semnificative in ultimii ani, conform CITR, liderul pietei de restructurare si insolventa din Romania. Premierul Florin Citu a atras joi atentia, in cazul dezbaterii CONFIDEX, organizata de Impetum Group, ca exista in prezent aproximativ 750 de companii de stat in diferite stadii ale insolventei, cu arierate care treneaza, acestea reprezentand resurse blocate ale economiei romanesti.
In timp ce datele CONFIDEX Q4 arata ca managerii din mediul privat au operat masuri de restructurare financiara si operationala ca raspuns la efectele crizei, in ceea ce priveste masurile adoptate de catre managerii de la stat nu exista date. Conform studiului realizat de Impetum Group, 20% dintre managerii din mediul privat au trimis oamenii in somaj tehnic, 17% dintre acestia au operat concedieri, 14% au redus salarii, iar 55% dintre companii s-au digitalizat.
Pe de alta parte, exista mari companii de stat care se afla in dificultate si care detin in proprietate active non-core business pe care nu le folosesc si care nu produc beneficii in economie. Intr-o analiza realizata de CITR in contextul dezbaterii CONFIDEX, la care a participat si Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, au fost alese 31 de companii de stat aflate in dificultate (n.r. rezultat operational negativ in ultimii 3 ani sau supraindatorate). Analiza arata ca acestea inregistreaza pierderi totale de 2 mld. de lei anual, datorii totale de 11 mld. de lei, o cifra de afaceri de 9 mld. de lei si sustin 65.000 de locuri de munca.
In ultimul an doar 5 companii de stat au aplicat pentru masuri de restructurare financiara disponibile in legislatia romaneasca: 2 au apelat la dispozitiile OG6 privind restructurarea datoriilor la bugetul de stat, o companie a intrat in concordat preventiv, iar 2 au obtinut ajutor de stat de salvare sau restructurare.
Aurel Podariu, Senior Partner CITR si Business Development Manager Impetum Group: „E timpul sa actionam rapid si sa vedem cum putem transforma dificultatile acestor companii in noi sanse pentru mediul de afaceri. Avem cadrul necesar in care sa salvam valoarea si locurile de munca din companiile de stat si sa transformam aceste companii intr-unele competitive si profitabile, iar un exemplu relevant in acest sens este ROMAERO, prin care statul roman a recuperat deja 50 mil. de lei, cea mai mare suma recuperata ca urmare a aplicarii Ordonantei Guvernului 6/2019 (OG6). In plus, ANAF urmeaza sa mai incaseze si alte 77 mil. lei pe parcursul implementarii planului de restructurare, iar dupa doi ani, ca urmare a implementarii masurilor din plan, datoriile ROMAERO vor scadea cu 384 mil. lei, reprezentand 72% din totalul acestora. Totodata, ROMAERO devine astfel o companie bancabila.”
Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, in cadrul dezbaterii CONFIDEX, organizata de Impetum Group, despre restructurarea companiilor: „Trebuie sa schimbam cultura si felul in care ne raportam la faliment in Romania. Falimentul, de foarte multe ori, este o curatare a sistemului. Este vorba despre resurse care sunt blocate de ani de zile in companii. Sunt aproximativ 750 de companii de stat in diferite stadii ale insolventei, cu arierate care treneaza. Acestea sunt resurse blocate in economie, de care nu ne putem folosi eficient. Trebuie sa avem curajul sa le scoatem la suprafata si sa vedem care merg mai departe si care nu. Pentru ca altfel, peste cativa ani ne vom trezi ca ele stagneaza si platim de la buget acea subventie.”
Din mediul privat, un exemplu relevant este insolventa RAFO, candva una dintre cele mai mari rafinarii din Romania, al carei activ a fost reconvertit si a devenit parte din unul dintre cele mai mari depozite logistice din tara, calea ferata aferenta activului a redevenit functionala, si in mai putin de un an au fost create 200 de locuri de munca. Iar obiectivul este ca acolo sa fie create 600 de locuri de munca in urmatorii ani.
In plus, premierul a adaugat referitor la cultura antreprenoriala ca: „Trebuie sa schimbam inca un lucru in Romania: antreprenorul este vazut de foarte multe ori ca o persoana negativa. Mai mult, daca un antreprenor a avut nesansa sa investeasca propriii bani si sa ii piarda, i se pune o stigma. Nu merge asa. O economie de piata are nevoie de aceasta efervescenta. De antreprenori care isi risca propriii bani, pierd, si apoi au curajul sa o ia de la capat. Acestia sunt oamenii care ne ajuta sa mergem mai departe, care creeaza aceasta dinamica in economie si pe care ii sustinem. Vrem sa primeasca incurajare sa se dezvolte. Aceasta este cultura catre care vreau sa mergem. Referitor la pasii urmatori, prim-ministrul Citu a mai spus ca reforma in sistemul de stat trebuie sa inceapa cu trei masuri mari: restructurarea companiilor cu pierderi, restructurarea salarizarii si digitalizarea.
Conform datelor UE, 600 de firme europene intra in faliment in fiecare zi, iar 43% dintre europeni nu ar deschide o afacere de teama esecului.
Potentialele solutii la care pot apela companiile in zona de restructurare sunt OG6 pentru reorganizarea datoriilor bugetare, procedura de esalonare simplificata, concordatul preventiv si chiar insolventa. In plus, anul acesta cadrul legislativ va fi completat de transpunerea in legislatia nationala a Directivei Europene 2019/1023 in domeniul insolventei si restructurarii preventive, care isi propune sa previna iesirea din economie a companiilor viabile si sa creeze o cultura a preventiei in business.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
strabag nivel 1
ness project
FRONTALE
Acvatot 2019
leviatan
CDS
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
rigips
Ubitech
noark
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander