Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONFIDEX Q1 2021: Creste atentia managerilor pentru retentia personalului calificat
CONFIDEX Q1 2021: Creste atentia managerilor pentru retentia personalului calificat
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Mai 2021 08:42
Increderea managerilor in economia romaneasca a crescut in Q1 2021, iar perspectiva evolutiei acesteia in urmatoarele luni este de asemenea mai buna, cu doar 17% dintre manageri considerand ca PIB-ul va scadea (in comparatie cu 46% in Q4 2020). Pe de alta parte companiile incep sa se confrunte cu alte provocari precum cresterea costurilor de productie, cresterea nivelului inflatiei si retentia de personal, conform rezultatelor CONFIDEX Q1 2021 publicate de Impetum Group.
,,CONFIDEX Q1 2021 ne arata o crestere a increderii si a starii de spirit in randul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arata de asemenea o evolutie pozitiva. Cu toate acestea, desi managerii prevad o imbunatatire a PIB si a somajului, in 2021 am remarcat si predictia unui an cu o inflatie mai ridicata, pe fondul cresterii preturilor la anumite materii prime.”, declara Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Fata de Q4 2020, CONFIDEX Q1 arata o schimbare profunda a perceptiei asupra evolutiei economiei: mai putini manageri cred ca somajul va creste (36% vs 54%) dar mai multi declara ca inflatia va creste (74% vs 58%). In consecinta, peste 60% dintre manageri sustin ca vor regandi strategia companiei, prioritizand investitiile in inovare si digitalizare. Oarecum contradictoriu, sunt mai multi manageri preocupati de cresterea productivitatii, ca principal motor de relansare economica (mai mult de doua treimi), in timp ce numarul celor decisi sa faca investitii in IT si R&D este in scadere.
Scade preocuparea managerilor pentru cresterea vanzarilor (-12%) si creste cea pentru retentia de personal (+5%). Managerii isi doresc sprijinul bancilor in ceea ce priveste accesul la creditare si reducerea dobanzilor.
„Comparativ cu previziunile facute la inceputul lui 2021, managerii sunt mai prudenti in privinta evolutiei cifrei de afaceri (-1%) si a profitului (-4%) pana la finalul anului 2021. De asemenea, observam si o reducere cu 3% a numarului de angajati. In privinta investitiilor si a costurilor de productie, previziunile initiale raman stabile”, a continuat Andrei Cionca.
O noua ierarhie a provocarilor
25% dintre manageri incep sa resimta presiunea cresterii costurilor de productie si 36 % mentioneaza scaderea vanzarilor ca principala preocupare a companiei in timp ce 33% indica lipsa fortei de munca.
Mai putini manageri resimt lipsa predictibilitatii ca o problema acuta (12% vs 21% in Q4 2020) in schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statului (13% vs 7%).
Starea de spirit in sectoarele economice
In comparatie cu CONFIDEX Q4 2020 se imbunatateste starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultura si Servicii. In Comert, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior.
Managerii din Comert si Servicii au reusit sa ii depaseasca pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Constructii, iar cei din HORECA sunt in continuare la cea mai redusa medie (-3.95), foarte aproape de cea din trimestrul anterior.
Managerii din HORECA si Transporturi sau cei din companii cu o cifra de afaceri mica sunt cei mai pesimisti. Pe de alta parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimisti.
Revenirea din criza
Managerii vad in continuare o criza in V, cu revenirea in 2 viteze, dar prelungirea pandemiei va creste durata revenirii, comparativ cu previziunile CONFIDEX anterioare. In 2021 pare ca vom recupera circa jumatate din scaderea din 2020, urmand ca la mijlocul lui 2022 sa revenim la situatia de dinainte de pandemie.
Durata estimata a redresarii economiilor globale si europene ramane estimata la circa 2 ani. Cea a economiei nationale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni. Perspectiva despre propria companie si sectorul de activitate ramane optimista. Redresarea acestora e preconizata sa se produca in aproximativ 1 an si jumatate. Companiile mari vad o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerata fata estimarile companiilor medii si mici. Managerii din Comert, Constructii si Servicii sunt cei mai optimisti in privinta duratei de revenire a economiilor nationala si europeana.
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
MAKITA
rigips
Acvatot 2019
viarom
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
FRONTALE
quadratum
ness project
noark
leviatan

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander