Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: Anul acesta declaratia unica trebuie depusa pana la data de 25 mai
Deloitte: Anul acesta declaratia unica trebuie depusa pana la data de 25 mai
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Mai 2021 14:45
Termenul limita pentru depunerea declaratiei unice aferente veniturilor realizate in anul 2020 si/sau estimate pentru 2021 este saptamana viitoare. Anul acesta, contribuabilii care obtin venituri supuse raportarii anuale au avut parte de mai multa predictibilitate cu privire la obligatiile de conformare decat in anii trecuti, insa multi dintre ei au asteptat pana in ultimul moment clarificari cu privire la bonificatiile pentru depunerea declaratiei prin mijloace electronice si pentru plata obligatiilor fiscale aferente in termenul prevazut de lege. Devine insa clar faptul ca bonificatii de acest tip nu vor fi acordate anul acesta.
Persoanele fizice care obtin venituri, de regula, extra-salariale sunt obligate sa depuna anual declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente. Pentru veniturile realizate in anul 2020 si/sau estimate in cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel ca cei vizati si-au pregatit sau ar fi trebuit sa isi pregateasca pana in acest moment documentatia necesara intocmirii calculului si completarii declaratiei unice – documentele care atesta veniturile obtinute, dovada platii impozitului in statul sursa (acolo unde este cazul), documentele care atesta stabilirea rezidentei fiscale etc. Si, pentru a evita aglomeratia de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit sa depuna deja acest formular la autoritatile fiscale.
 
Prevederile legale privind bonificatia
Codul Fiscal prevede ca, incepand cu anul 2021, contribuabilii care depun declaratia unica ar putea beneficia de o bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venit anual, precum si din contributiile sociale. Nivelul bonificatiei, termenele de plata si conditiile de acordare ar fi trebuit stabilite prin legea bugetului de stat pentru 2021, care a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 9 martie 2021, iar de la aceasta data, in termen de 60 de zile, ar fi trebuit sa se stabileasca procedura de acordare a bonificatiei, prin ordin al ministrului finantelor publice.
Din pacate, insa, in legea bugetului de stat pentru 2021 nu se mai regasesc prevederi cu privire la bonificatii, asa incat conformarea voluntara nu mai este stimulata suplimentar. Daca cumva vor aparea chiar pe ultima suta de metri, ramane de vazut cum se va putea gestiona accesarea lor de catre cei care si-au finalizat procesul de declarare si plata. Cu o astfel de situatie s-au confruntat contribuabilii in 2020, cand bonificatia mentionata de Codul Fiscal a fost publicata si acordata in ultimul moment.
Asadar, am avut claritate cu privire la termenul de raportare a veniturilor si plata a impozitului si speranta referitor la bonificatii.
 
Situatia fiscala nereglata si alte dificultati in accesarea bonificatiei
Sistemul de bonificatii a fost prevazut odata cu introducerea declaratiei unice, pentru depunere online si/sau plata la timp sau chiar anticipata a obligatiilor fiscale. Istoric, insa, acesta nu a fost corelat la timp cu sistemele informatice si cu practica autoritatilor fiscale, nu a fost suficient de clar si a cauzat complicatii pentru contribuabili. Spre exemplu, pentru anul 2019, initial nu au fost prevazute bonificatii, dar au fost reintroduse in 2020, pentru indeplinirea la timp a obligatiilor fiscale declarative si de plata pentru anul anterior. Modificarea legislativa a venit foarte tarziu (14 mai 2020, prin Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020), dupa ce multi contribuabili depusesera deja declaratia unica pentru 2019. Asa ca acestia au fost nevoiti sa depuna declaratie rectificativa pentru a beneficia de bonificatiile reintroduse (5% pentru depunerea declaratiei unice prin intermediul mijloacelor electronice si 5% pentru efectuarea platii in termenul prevazut de lege).
Lasand la o parte costul de conformare, contribuabilii in cauza pot intampina provocari si cand incearca sa recupereze bonificatia aferenta declaratiei din anul 2019 din obligatiile fiscale viitoare. Astfel, desi a indeplinit toate conditiile si este indreptatit sa beneficieze de bonificatie pentru 2019, poate constata ca nu are situatia fiscala reglata in cadrul bazei de date a autoritatilor si, in acest caz, actiuni suplimentare sunt necesare pentru a putea beneficia de facilitatile fiscale cuvenite.
Situatia celor care continua sa obtina venituri supuse raportarii anuale este totusi una care se poate rezolva mai usor decat cea in care contribuabilii nu mai au obligatii fiscale viitoare din care sa compenseze bonificatiile la care au dreptul, in urma rectificarii declaratiei unice.
Procedura clara si stabila pentru o colaborare mai simpla autoritati-contribuabili
In ultimii ani, cu precadere de cand a fost introdus sistemul de bonificatii, au existat numeroase situatii in care contribuabilii au primit somatii de plata si titluri executorii pentru facilitatile fiscale accesate (in speta, bonificatiile) in cadrul raportarii anuale a veniturilor.
Or, avand in vedere costul conformarii, efortul contribuabililor de a-si declara veniturile (in conditiile prevazute de legislatie pentru a beneficia de bonificatii), publicarea cu intarziere a procedurii de acordare a bonificatiilor si a formularelor necesare si, nu in ultimul rand, declaratiile rectificative pe care multi contribuabili au fost nevoiti sa le depuna pentru a beneficia de aceste facilitati, se ridica intrebarea daca bonificatia mai constituie un avantaj pentru contribuabil, in cazul in care primeste ulterior o somatie pentru rambursarea sumelor aferente facilitatilor, care, din nou, genereaza consum de timp si costuri suplimentare.
In aceste conditii, este foarte important ca aspectele de ordin legislativ, cat si procedural, cu privire la raportarea anuala a veniturilor ca proces amplu care cuprinde si sistemul de bonificatii sa fie aduse la cunostinta contribuabililor in timp util, tocmai pentru a creste gradul de conformare.
Totodata, este esential ca sistemul de bonificatii sa fie clar si concis, ca prevederile legislative referitoare la aceste facilitati sa fie publicate cat mai devreme posibil, astfel incat contribuabilii sa se poata familiariza din timp cu procedura privind bonificatia, precum si cu depunerea declaratiei anuale in sine.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
EDIT-Structural
Ubitech
rigips
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
siniat
concelex
theda mar
Acvatot 2019
viarom
noark
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander