Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Activitatea de fuziuni si achizitii, la niveluri record in prima jumatate din 2021
EY: Activitatea de fuziuni si achizitii, la niveluri record in prima jumatate din 2021
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 11 Aug 2021 10:42
Activitatea globala de fuziuni si achizitii (M&A) a atins un record absolut in primele sase luni ale anului 2021, inregistrand tranzactii in valoare de peste 2,6 trilioane de USD (cu 926 miliarde de USD mai mult fata de perioada similara a anului trecut) si depasind media celor cinci ani de dinainte de pandemie (semestrul intai din intervalul 2015-2019), in valoare de 1,6 trilioane de USD, potrivit unei noi analize realizate de EY.
Mai mult de jumatate din activitate s-a inregistrat in America de Nord, unde au avut loc tranzactii in valoare de 1,4 trilioane de USD (fata de 345 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020), adica aproape dublul mediei celor cinci ani anteriori pandemiei (784 miliarde de USD). America de Nord a fost urmata de regiunea Asia-Pacific, care a inregistrat o valoare totala a tranzactiilor de fuziuni si achizitii de 446 miliarde de USD, marcand un salt important de la 222 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020 si situandu-se peste media de 317 miliarde de USD inregistrata in primele semestre din intervalul 2015-2019.
Europa ocupa urmatoarea pozitie in clasament, cu tranzactii in valoare de 412 miliarde de USD, in crestere de la 245 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020 si peste media de 356 miliarde de USD aferenta primelor semestre din perioada 2015-2019.
In pofida unei scaderi a numarului total de tranzactii anuntate, cresterea accentuata a tranzactiilor in valoare de peste 1 miliard de USD este principalul factor care a alimentat pana acum activitatea pietei de fuziuni si achizitii din acest an, fiind anuntate 479 de astfel de tranzactii. Desi in multe parti ale lumii economia inca functioneaza cu restrictii, se observa un reviriment impresionant si la nivelul tranzactiilor internationale. Valoarea acestora a crescut in semestrul intai 2021 la 688 miliarde de USD, de la 236 miliarde de USD in primul semestru din 2020, peste media de 480 miliarde de USD inregistrata in cei cinci ani anteriori pandemiei COVID-19.
Optimismul investitorilor accelereaza activitatea in America de Nord si Europa, iar tranzactiile interne domina piata M&A din China
In pofida cifrelor impresionante, activitatea M&A nu este distribuita uniform la nivel global. In ceea ce priveste investitiile straine realizate si atrase, America de Nord si Europa sunt principalele centre de activitate.
SUA este pe primul loc in clasamentul tarilor cu cea mai mare valoare a investitiilor straine efectuate, inregistrand tranzactii in valoare de 221 miliarde de USD, fata de 77 miliarde de USD in primul semestru din 2020, adica mai mult decat dublul mediei aferente primelor semestre din intervalul 2015-2019 (92 miliarde de USD). Cu investitii straine efectuate in valoare de 58 miliarde de USD (in crestere de la 14 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020), Canada se claseaza pe locul al doilea, iar Tarile de Jos si Irlanda devin actori importanti in ceea ce priveste investitiile straine realizate prin intermediul activitatii M&A, cu tranzactii in valoare de 53 si, respectiv, 51 miliarde de USD, fata de o medie de 21 si, respectiv, 4,3 miliarde de USD in primele semestre din perioada 2015-2019.
In acelasi timp, SUA si Marea Britanie au devenit cele mai atractive destinatii pentru investitii straine prin intermediul tranzactiilor M&A. SUA a inregistrat o crestere de peste 250% a valorii capitalului atras prin fuziuni si achizitii, comparativ cu primul semestru din 2020 (pana la 200 miliarde de USD) si cu 60% fata de media primelor semestre (125 miliarde de USD) din cei cinci ani anteriori pandemiei. Si Marea Britanie a inregistrat o crestere de 51% (pana la 87 miliarde de USD) comparativ cu primul semestru al anului trecut, depasind media investitiilor atrase in primele semestre din intervalul 2015-2019 (80 miliarde de USD).
Tranzactiile interne din China se desfasoara intr-un ritm record. Valoarea tranzactiilor M&A a atins 197 miliarde de USD in acest an, de opt ori mai mult decat valoarea tranzactiilor M&A care au presupus investitii straine si reprezentand o crestere cu 20% fata de valoarea medie a tranzactiilor interne din cei cinci ani de dinainte de pandemie (164 miliarde de USD).
 
Noul peisaj de pe piata media si achizitiile asociate cu domeniul ESG incurajeaza activitatea in acest sector
Desi tranzactiile din sectorul tehnologic se claseaza pe primul loc, cu o crestere a valorii de peste 161% (pana la 783 miliarde de USD), comparativ cu media de dinainte de pandemie, sectorul media si divertisment a inregistrat unele dintre cele mai mari tranzactii din 2021, in contextul in care gigantii din domeniul serviciilor de streaming cauta sa atraga si sa isi pastreze clientii. In acest sector au avut loc deja tranzactii de o valoare impresionanta, 157 miliarde de USD (de la 16 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020), de peste doua ori mai mare decat media celor cinci ani de dinainte de pandemie (71 miliarde de USD).
Totodata, activitatea M&A in sectorul energiei regenerabile aproape s-a triplat fata de primul semestru din 2020, conducerile companiilor incercand sa apeleze la tranzactii pentru a-si indeplini obiectivele de mediu ambitioase. Valoarea acestor tranzactii asociate considerentelor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) a inregistrat un salt de la 35,7 miliarde de USD in primul semestru al anului 2020 la 96,5 miliarde de USD in perioada similara a anului curent.
 
S1 2021 M&A in Romania
Activitatea de tranzactionare a revenit puternic in primul semestru al 2021, cu un total de 69 de tranzactii, reflectand o crestere de 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In pofida volumului mai mare de tranzactii, valoarea estimata a acestora a crescut cu doar 4%, la 1,1 miliarde USD, datorita unei scaderi de 12% - pana la 13 milioane USD - a mediei ofertelor de dimensiuni sub 100 milioane USD. Cea mai mare tranzactie din aceasta perioada a fost achizitia NGY Propertiers Investment, proprietarul Hermes Business Campus, de catre fondul de investitii Adventum Quantum, pentru 146 milioane USD. Achizitia Crucea Wind Farm, cu o capacitate de 108 MW, de catre Hidorelectrica, prima tranzactie realizata de catre o companie de utilitati de stat in sectorul privat, reafirma ritmul accelerat al tranzitiei catre energia verde. Desi valoarea tranzactiei nu a fost declarata oficial, surse din piata o estimeaza la aproximativ 120-160 milioane USD.
Desi au fost excluse din datele noastre la calculul valorii M&A, merita mentionate alte trei mari tranzactii in perioada analizata. In ianuarie, AmerisourceBergen Corporation a fost de acord sa achizitioneze Alliance Healthcare, detinuta de Walgreens Boots Alliance, cu operatiuni in noua tari, inclusiv in Romania, pentru 6,47 miliarde USD. In aprilie 2021, un consortiu al Aroundtown SA si CPI Property Group au convenit sa achizitioneze restul de 49% din compania romaneasca cotata la Londra Globalworth Real Estate Investment, pentru 0,9 miliarde USD, iar in mai, Glovo, aplicatia de livrare a alimentelor, a achizitionat operatiunile Delivery Hero in regiunea Balcanica, inclusiv in Romania, pentru 208 milioane USD.
Investitorii strategici continua sa fie principalii jucatori de pe piata romaneasca de M&A, reprezentand 94% din tranzactii. Desi Romania a ramas o destinatie investitionala atractiva pentru straini, cu tranzactii cu investitori din afara Romaniei (31) reprezentand 45% din total, tranzactiile domestice (34) au crescut cu 31% fata de S1 2020 si au reprezentat putin sub jumatate din toate tranzactiile. Cei mai activi investitori au fost din SUA (6 tranzactii), Germania (3 tranzactii), urmati de cei din Ungaria, Franta, Italia si Irlanda cu cate 2 tranzactii fiecare.
Cele mai active sectoare dupa volumul tranzactiilor au fost tehnologia (14 tranzactii), urmata de imobiliare (10), produse industriale (10), energie electrica si utilitati (6) si asistenta medicala (6). In ceea ce priveste valoarea anuntata a tranzactiei, sectorul energiei electrice si al utilitatilor a atras cea mai mare parte a investitiilor, urmat de imobiliare, pietele bancare si de capital, produse industriale diverse si tehnologie.
Se asteapta ca piata romaneasca de achizitii sa ramana activa pentru restul anului 2021, oferind oportunitati de accelerare a cresterii business-urilor, inclusiv acelea care decurg din volatilitatea economica cauzata de pandemie, care a lasat unele companii in dificultate financiara. Activitatea de M&A va fi, de asemenea, condusa de necesitatea ca modelele de afaceri sa se adapteze, in special in e-commerce si cele direct catre consumatori, dar si de a implementa digitalizarea, economia verde si agenda legata de sustenabilitate. Lichiditatea din piata si costurile de finantare favorabile vor sprijini si accelera aceste tendinte. Castigatorii sunt si vor fi cei care au demonstrat rezistenta si inovatie in timpul pandemiei. In pofida acestui sentiment general pozitiv, factorul necunoscut ramane modul in care va evolua pandemia in ultima parte a anului 2021.
 
S1 2021 Pietele de capital din Romania
In T2 ’21, capitalizarea companiilor romanesti cotate la bursa a depasit nivelul pre-pandemic cu cel mai mare IPO pe segmentul principal din ultimii trei ani. TTS, cel mai mare transportator roman de pe Dunare, a inceput sa tranzactioneze incepand cu 14 iunie, dupa vanzarea a 50% din actiunile companiei pentru 70,5 milioane de USD.
Activitatea investitionala la bursa locala a continuat tendinta ascendenta si in T2 ’21. Datele privind piata indica o predilectie pentru obligatiunile corporative ca un nou instrument de investitii, cu 8 emisiuni de obligatiuni pentru un total de 357 milioane USD, BCR listand cea mai mare emisiune, de 244,7 milioane USD.
Segmentul alternativ, AeRO, a fost de asemenea foarte dinamic in acest al doilea trimestru. Au fost incheiate sase listari pentru un total de 15,9 milioane USD dintr-o gama larga de sectoare, inclusiv: produse de lactate (Agroserv Mariuta si Bonas Import Export), vin (Vifrana), industria prelucratoare (Raiko Transilvania si Simtel Team), IT (Firebyte Game) si agricultura (Agroland Agribusiness).
Lichiditatea bancara ramane abundenta. Ratele interbancare s-au stabilizat, cu ROBOR 3M la aproximativ 1,5%, in scadere cu 70bps comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020. Imprumuturile au crescut cu doua cifre, stocul de credite pentru populatie si companii depasind 73,4 miliarde USD la 30 iunie, o crestere de 11,2% de la an la an. Creditele catre companii au fost principalul motor al cresterii atat pentru imprumuturile denominate in RON, cat si pentru cele in valuta, care au marcat o crestere anuala de 21,7%, respectiv 6,4%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EDIT-Structural
Ubitech
theda mar
concelex
noark
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips
MAKITA
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ness project
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander