Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Randamentele asteptate de investitori releva un optimism moderat pe piata
EY: Randamentele asteptate de investitori releva un optimism moderat pe piata
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Iul 2021 10:29
Costul capitalului a urmat o evolutie relativ stabila in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, dupa tendinta usor crescatoare inregistrata in prima parte a anului, conform analizei sectoriale EY Romania.
Evolutia randamentelor solicitate de investitori este in continuare influentata de tendinta principalilor indicatori macroeconomici, in contextul unei cereri de consum locale extinse care a urmat dupa cel de-al treilea val pandemic. Astfel, o contributie semnificativa la avansul consumului in trimestrul al doilea al anului au avut-o bunurile de folosinta indelungata, vanzarile de autovehicule, dar si bunurile complementare precum carburantii.
In prima parte a anului, evolutia macroeconomica a depasit asteptarile investitorilor, odata cu redeschiderea celor doua mari economii ale lumii: SUA si China. In acest context, randamentele asteptate nu au inregistrat fluctuatii majore pentru majoritatea industriilor analizate in cel de-al doilea trimestru al anului curent, asteptarile de redresare a economiei fiind deja incorporate in valorile trimestrului precedent.
Analiza trimestriala a valorii de piata a companiilor se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului celui de-al doilea trimestru al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.
“Perspectivele pozitive generate de relansarea economica, concomitent cu cresterea ratelor de vaccinare din regiune, au fost temperate de ingrijorarile privind noile mutatii ale SARS CoV-2 in trimestrul al doilea al anului 2021. Randamentele asteptate de investitori au ramas stabile pe fondul incertitudinilor legate de evolutia situatiei pandemice. Presiunile inflationiste raman o caracteristica a mediului macroeconomic actual, in contextul cresterilor sustinute ale preturilor combustibililor sau energiei electrice si a gazelor naturale, care s-au propagat la nivelul preturilor materiilor prime la nivel global”, declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.
In timp ce randamentele asteptate de investitori in sectorul IT au inregistrat o scadere, ajungand la un nivel similar cu finalul anului precedent, sectorul financiar a revenit pe o panta ascendenta. Cea mai mare volatilitate a costului capitalului in ultimele 4 trimestre se remarca in sectorul IT.
Atat in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, cat si in ultimii 5 ani analizati, sectoarele ale caror randamente inregistreaza in continuare valori scazute si au o evolutie relativ constanta raman cele de materii prime si produse industriale, precum si cel al energiei si al telecomunicatiilor.
Tendinta multiplicatorilor financiari variaza intre industriile analizate, comparativ cu evolutia crescatoare mentinuta in debutul anului 2021
In prima parte a anului 2021, evolutia ascendenta a multiplicatorilor financiari, sustinuta de cresterea pietelor bursiere, a fost generata in principal de asteptarile investitorilor privind imbunatatirea performantelor companiilor.
Mediul incert, determinat la nivel global de progresul campaniilor de vaccinare, de aparitia unor noi mutatii virale si de cresterea numarului de imbolnaviri, a dus in trimestrul al doilea la temperarea perspectivelor privind redeschiderea completa a economiei pe parcursul anului 2021. Totusi, eforturile guvernelor si ale bancilor centrale de sustinere a economiilor genereaza in continuare oportunitati pe care companiile sunt pregatite sa le fructifice.
Sectoarele ai caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in a doua parte a anului curent sunt bunurile de larg consum si real estate – industrii dinamice, expuse la incertitudinea provocata de criza Covid-19, care au potentialul de a beneficia de pe urma relaxarii masurilor restrictive impuse pentru combaterea pandemiei. Relaxarea accesului la finantare bancara, dezvoltarea segmentului industrial-logistic odata cu ascensiunea vanzarilor online, precum si redresarea activitatii de creditare au contribuit la dezvoltarea zonei de proprietati imobiliare, conducand la perspective favorabile in anul curent.
Asteptarile de revenire economica au fost intrecute in primul trimestru al anului, avansul Produsului Intern Brut inregistrand un ritm trimestrial de 2,8% care a influentat pozitiv si multiplicatorii aferenti sectorului financiar.
“Segmentul medical ramane unul dinamic. Cresterea semnificativa a multiplicatorilor financiari la inceputul anului a fost urmata de o scadere medie de 20% in trimestrul al doilea al anului curent. Valori scazute ale multiplicatorilor financiari au fost observate si in sectorul IT, fiind remarcata o tendinta descrescatoare in trimestrul al II-lea 2021”, concluzioneaza Ileana Gutu.
Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modeling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
rigips
quadratum
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
CDS
theda mar
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project
MAKITA
noark
FRONTALE
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander