Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Raportarea publica pentru fiecare tara in parte intra in vigoare maine
MAZARS: Raportarea publica pentru fiecare tara in parte intra in vigoare maine
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Dec 2021 13:31
Raportarea publica pentru fiecare tara in parte (CbCR) este oficializata prin publicarea Directivei (UE) 2021/2101, de modificare a Directivei 2013/34/UE, in ceea ce priveste prezentarea, de catre anumite intreprinderi si sucursale, de informatii privind impozitul pe profit.
Pentru a reduce evaziunea fiscala si pentru a spori transparenta fiscala, raportarea publica CbCR va solicita atat grupurilor multinationale cu sediul central din UE, cat si din afara UE, cu cifra de afaceri anuala consolidata mai mare de 750 de milioane de euro, sa raporteze public informatiile privind impozitul pe profit.
„Raportul public anual CbCR este scadent in 12 luni de la data inchiderii bilantului. Directiva va intra in vigoare in data de 21 decembrie 2021 si trebuie transpusa in legislatia nationala a fiecarui stat membru al UE pana la data de 22 iunie 2023. Prima raportare publica este programata pentru exercitiul financiar care incepe la sau dupa data de 22 iunie 2024, cel tarziu. Acest lucru inseamna ca, in majoritatea cazurilor, pentru un exercitiu financiar care incepe la 1 ianuarie, de exemplu, termenul limita de raportare publica CbCR pentru anul 2025 va fi 31 decembrie 2026.”, a mentionat Liviu Gheorghiu (foto), Senior Tax Manager, Mazars Romania.
Potrivit datelor publicate de Comisia Europeana, noua masura va afecta aproximativ 6.000 de companii multinationale active pe piata UE, dintre care aproximativ 2.000 au sediul in UE.
 
Cerinta de raportare
Societatile-mama finale ale grupurilor multinationale, reglementate de legislatia unui stat membru, sunt obligate sa intocmeasca, sa publice si sa puna la dispozitie un raport de informatii privind impozitul pe profit, cu conditia ca veniturile consolidate sa depaseasca 750 de milioane de euro in ultimele doua exercitii financiare consecutive.
Raportul trebuie, de asemenea, sa fie pregatit, publicat si pus la dispozitie de catre filialele sau sucursalele UE mijlocii si mari ale unui grup multinational daca:
- societatea-mama finala care controleaza filiala sau filiala care controleaza sucursala nu este guvernata de legea unui stat membru al UE. Cu toate acestea, se aplica exceptii in cazul in care societatea-mama finala din afara UE pregateste, publica si pune la dispozitie informatiile raportului conform criteriilor stabilite de directiva.
Cerinta de raportare nu se aplica societatilor-mama finale si filialelor sau sucursalelor afiliate daca acestea sunt stabilite sau au locuri fixe de afaceri sau activitate comerciala permanenta numai intr-un singur stat membru al UE si in nicio alta jurisdictie fiscala.
Nu exista obligatii de raportare pentru grupurile multinationale din sectorul bancar si industria extractiva si de exploatare forestiera, care sunt deja supuse raportarii publice in temeiul Directivei 2013/36/UE.
Continutul raportului de informatii privind impozitul pe profit
Raportul include informatii referitoare la activitatile membrilor grupului consolidate in situatiile financiare ale grupului multinational din exercitiul financiar relevant.
Informatiile solicitate cuprind urmatoarele domenii:
- Denumirea societatii-mama finala, exercitiul financiar in cauza, lista filialelor consolidate in situatiile financiare stabilite in UE sau in alte jurisdictii fiscale;
- Scurta descriere a activitatilor;
- Numar de angajati;
- Cifra de afaceri neta (inclusiv cifra de afaceri obtinuta cu afiliatii);
- Profit sau pierdere inainte de impozitare;
- Suma impozitului pe profit acumulat;
- Impozitul pe profit platit;
- Suma castigurilor acumulate.
„Informatiile de raportare vor fi prezentate folosind un model si un format electronic de raportare, care vor fi elaborate de Comisia Europeana intr-o etapa ulterioara de implementare. Directiva prevede, de asemenea, optiunea de a omite temporar, pe o perioada de cinci ani, anumite informatii, in cazul in care dezvaluirea acestor informatii este sensibila din punct de vedere comercial.”, a mentionat Adrian Mutea, Tax Manager, Mazars Romania.
Publicarea raportului
Raportul anual va fi publicat in termen de cel mult 12 luni de la data inchiderii bilantului, gratuit, pe website-ul entitatii care face obiectul obligatiei de raportare, in cel putin una dintre limbile oficiale ale UE. Raportul trebuie sa fie accesibil pe website pentru o perioada de 5 ani consecutivi.
 
Cerinte de audit statutar
Raportul de audit statutar al unei entitati raportoare trebuie sa precizeze daca pentru exercitiul financiar care precede exercitiul financiar auditat, entitatea a fost obligata sa publice raportul si daca raportarea a fost efectuata in conformitate cu prevederile directivei.
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
MAKITA
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
theda mar
leviatan
Ubitech
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
rigips
siniat
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander