Agenda Constructiilor
Sambata, 16 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PwC: Investitorii imobiliari din Europa se orienteaza catre orasele mari si active
PwC: Investitorii imobiliari din Europa se orienteaza catre orasele mari si active
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 14 Ian 2021 12:56
Investitorii imobiliari din Europa se orienteaza tot mai mult catre orasele mari si active, respectiv pe sectoare mai putin perturbate de criza sanitara, care asigura venituri stabile, precum logistica si rezidentialul, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de PwC si Urban Land Institute.
Alte segmente care vor beneficia de o cerere relativ stabila sunt centrele de date, cladirile stiintelor vietii (companii farmaceutice, de biotehnologie si de dispozitive medicale), energie noua/ infrastructura, industrialul si turnurile de comunicatii.
"Pandemia a fortat milioane de persoane sa lucreze de acasa, a inchis magazinele cu amanuntul si a accelerat schimbarile structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare - birouri, comert cu amanuntul si ospitalitate. Astfel ca beneficiarii pietei din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate si beneficiare ale digitalizarii accentuate din ultimul an. In Romania, tendintele sunt similare cu cele din Europa si vedem un apetit crescut pentru investitiile in rezidential si logistica", a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.
 
Topul proprietatilor imobiliare in 2021
Avand in vedere cresterea puternica a muncii la distanta si modul in care aceasta tendinta ar putea evolua pe termen lung, niciun sector de birouri nu figureaza in primele zece proprietati imobiliare ale acestui an.
Pentru 2021, "zborul catre siguranta" pentru multi investitori implica tehnologie, si trei dintre primele patru tipuri de proprietati din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizarii respectiv centre de date, turnuri de comunicatii si logistica.
De asemenea, rezidentialul ramane foarte favorizat de investitori, trei sectoare din primele zece reprezentand o forma de rezidential.
 
Cele mai atractive orase pentru investitori
Clasamentul anual al celor mai atractive orase europene pentru investitiile imobiliare reflecta precautia investitorilor, care continua sa vada orasele importante ale Europei ca pariuri mai sigure, ce ofera lichiditate si stabilitate.
Astfel, Berlinul se afla in fruntea listei ca favorit general pentru potentiali in 2021, investitorii fiind incurajati de performanta relativ puternica in abordarea Covid-19 de catre Germania in ansamblu. De altfel, Germania este prezenta cu inca trei orase in top 10.
Londra urca doua pozitii pana pe locul doi, investitorii considerand ca va crea o valoare buna pe termen lung, iar Parisul ramane in top trei.
Industria nu exclude nici orasele mici si mijlocii, cu conditia ca acestea sa fie bine conectate - conectivitatea la transport este considerata in mod covarsitor cel mai important factor in evaluarea oraselor.
 
Alte previziuni
55% dintre investitori se asteapta sa fie cumparatori neti de proprietati imobiliare in 2021, dar securitatea veniturilor din activele care nu sunt de baza provoaca ingrijorare.
Sondajul arata un declin marcat in increderea in afaceri pentru 2021, cu aproape jumatate dintre respondenti asteptandu-se la o scadere a profiturilor si un sfert anticipand pierderi de locuri de munca in acest sector.
Investitorii interni si europeni vor juca un rol mult mai mare in Europa in 2021. Aproximativ o treime dintre respondenti se asteapta ca investitorii europeni sa-si mareasca angajamentele in 2021.
Directorii imobiliari au fost prudenti in ceea ce priveste perspectivele generale, rezultand o scadere semnificativa a increderii in afaceri, 28% comparativ cu 13% in raportul anterior. In plus, 44% au anticipat o scadere a profitabilitatii, comparativ cu 15% in 2019.
 
*** Sondajul Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat in randul a circa 1.000 de lideri din industrie din Europa, poate fi consultat aici.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLPLANAUTODESKALLBIMelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
hilti
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere