Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Romania, din nou pe ultimul loc intre statele membre la neincasarea TVA
PWC: Romania, din nou pe ultimul loc intre statele membre la neincasarea TVA
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Dec 2021 11:36
Romania se afla din nou pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Totodata, Romania isi adanceste pierderile din TVA cu 6 miliarde de lei in 2019 fata de anul precedent din raport. Cele mai mici deficite de TVA inregistreaza Croatia (1%), Suedia (1,4%), si Cipru (2,7%), iar cele mai mari Romania (34,9%), Grecia (25,8%) si Malta (23,5%).
“Deficitul de incasare a TVA al Romaniei s-a inrautatit in 2019, ajungand la 35,16 mld lei, dupa ce avusese loc o ameliorare in 2018 fata de 2017. Practic, bugetul Romaniei nu colecteaza peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, insemnand circa jumatate din deficitul pe care se estimeaza ca bugetul il va avea in acest an. Cred ca se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF. De exemplu, in 2022 va demara raportarea prin fisierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate in alte state. Insa efectele acestei schimbari in raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, dupa ce majoritatea contribuabililor se vor inrola in noul sistem”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA. ”In ultimii doi ani, ANAF a facut cativa pasi importanti. Exista un pachet de masuri integrate a carui implementare a inceput in 2020 si ar trebui sa vedem deja unele rezultate anul viitor”, spune Daniel Anghel.
Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor. Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
leviatan
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
noark
concelex
siniat
quadratum
CDS
theda mar
ness project
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander