Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - SENAT: Proiect de lege care simplifica procedurile de restaurare a cladirilor istorice
SENAT: Proiect de lege care simplifica procedurile de restaurare a cladirilor istorice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 14 Dec 2021 12:04
Plenul Senatului a adoptat cu 109 voturi pentru, 12 impotriva si o abtinere initiativa legislativa a senatorului USR de Timis, Raoul Trifan, care impulsioneaza restaurarea cladirilor istorice.
Astfel, cuantumul cofinantarii din partea autoritatii locale devine variabil, in functie de prioritati si situatia bugetara concreta, putand ajunge la un maximum 50%. In prezent, cuantumul era fix, 50% din deviz. Restul sumei necesare reabilitarii cladirilor istorice urmeaza sa fie suportat, ca si pana acum, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
Luind cuvantul in cadrul dezbaterilor din plen, Raoul Trifan a aratat ca o flexibilizare a mecanismului de cofinantare confera posibilitatea prioritizarii in functie de importanta imobilului pentru comunitate ceea ce va permite crearea de programe de finantare accesibile unui numar mai mare de proprietari in acelasi timp.
Raoul Trifan: ”Scopul final al acestei modificari legislative este o capacitate crescuta a autoritatilor locale de a-si gestiona cat mai eficient bugetele si de a restaura cat mai multe cladiri istorice. Acest lucru va avea un impact major asupra calitatii vietii romanilor si asupra atractivitatii localitatilor din punct de vedere turistic.Sper ca in anii urmatori sa vedem cat mai multe lucrari de reabilitare incepute si finalizate, cu efecte pozitive pe termen lung pentru patrimoniul local si national”.
In prezent, detinatorii unor astfel de imobile sunt obligati sa intervina pentru reabilitarea cladirilor, iar autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a elabora, organiza si monitoriza realizarea unor programe multianuale de reabilitare. In acelasi timp, insa, obligatiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat in practica, intrucat costurile pentru reabilitarea cladirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numarul mare de cladiri degradate.
La cel mai recent „recensamant” al cladirilor declarate monumente istorice, au fost identificate 30.154 de cladiri inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Multe dintre ele se afla intr-o stare avansata de degradare, punand in pericol siguranta populatiei. In acelasi timp, cladirile degradate, in paragina, afecteaza negativ calitatea vietii in localitati.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
quadratum
strabag nivel 1
concelex
CDS
MAKITA
noark
Ubitech
siniat
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
rigips
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander