Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANALIZA: FCC Construccion a luat cei mai multi bani din achizitii publice, in 2012
ANALIZA: FCC Construccion a luat cei mai multi bani din achizitii publice, in 2012
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 11 Nov 2013 16:41
Antreprenorul de constructii FCC Construccion SA, ce a realizat podul Calafat-Vidin, a reprezentat principalul contractor de lucrari publice al anului trecut, cele doua proiecte obtinute in urma organizarii de licitatii prin intermediul SEAP avand o valoare totala de 369 milioane de euro. Totodata, Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA a constituit, in 2012, cea mai importanta autoritate contractanta, atribuind nu mai putin de 707 lucrari, in valoare totala de circa 881,4 milioane de euro. Datele sunt incluse intr-o analiza realizata de Institutul pentru Politici Publice Bucuresti (IPP), potrivit careia piata locala a achizitiilor publice s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 15 miliarde euro, in scadere cu 7% fata de nivelul de 16,14 miliarde euro raportat pentru 2011. In ultimii doi ani, valoarea contractelor publice acordate prin licitatie la nivel national s-a majorat substantial fata de nivelurile de 10,2 miliarde euro in 2010 si de 9,6 miliarde euro din 2009.
Revenind la clasamentul celor mai importanti contractori de lucrari publice din 2012, sapte din primii 20 de lideri din acest punct de vedere sunt reprezentati de companii de constructii, majoritatea specializate in executia lucrarilor de infrastructura. Astfel, pozitia a cincea este ocupata de liderul pietei locale a constructiilor de drumuri, Straco Grup, ce a obtinut, in 2012, 17 contracte de lucrari, in valoare totala de 220,5 milioane de euro. Din clasament mai fac parte Romstrade (5 contracte insumand 155 milioane de euro), Aktor SA (un proiect de 164,9 milioane de euro), Astaldi SPA (doua lucrari de 159,6 milioane de euro), Govora SA (11 contracte de 137,2 milioane de euro) si Hidroconstructia SA (32 de proiecte insumand 123,6 milioane de euro). Trebuie mentionat faptul ca, la realizarea analizei, IPP a luat in considerare valorile integrale ale contractelor in care companiile citate au fost desemnate drept lideri de asociere).
In total, la nivelul anului 2012, 9.268 de firme au beneficiat de 103.911 de contracte publice, in valoare totala de aproape 15 miliarde euro, dispuse de 3.138 de autoritati contractante.
 
CFR, CNADNR si Metrorex, in clasamentul anual al autoritatilor contractante
Printre cele mai importante autoritati contractante ale anului trecut se afla companii de stat, regii autonome si ministere ale caror bugete reprezinta resurse foarte importante pentru societatile de constructii. Astfel, cel mai mare contractor din 2012 a fost reprezentat de CFR, ce a atribuit 707 de contracte in valoare totala de 881,4 milioane de euro. Pe locul al doilea se situeaza OMV Petrom (cu 35 de contracte insumand 833,3 milioane de euro), urmata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), ce a atribuit 561 de contracte, in valoare totala de 579,4 milioane de euro. Din top 20 mai fac parte: Apa Nova Bucuresti (40 de contracte, 320,7 milioane de euro), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP (44 de proiecte, 314,2 milioane de euro), Electrica SA (93 de contracte, insumand 273,36 milioane de euro) si Metrorex (57 de contracte, 213,5 milioane de euro).
 
Sistemul romanesc de achizitii publice trebuie reformat radical
Potrivit IPP, sistemul romanesc de achizitii publice trebuie reformat radical si urgent, mai ales la nivelul institutiilor responsabile si al atributiilor acestora. In acest context, liderii unor institutii implicate in atribuirea de contracte prin licitatii publice, cum ar fi ANRMAP, UCVAP, CNSC sau ANI sunt de parere ca proiectul noii Directive Europene ce vizeaza achizitiile publice reprezinta o oportunitate pentru evaluarea si amendarea cadrului legal, in contextul in care actualul cadru institutional nu mai este functional, fiind "neadaptat evolutiilor inregistrate de-a lungul anilor". Astfel, politicile de pregatire a personalului trebuie regandite, prin cooptarea unor structuri asociative ale specialistilor in diferite domenii in care se efectueaza achizitiile, avand in vedere experienta limitata a angajatilor in sistemul public si presiunea corespunzatoare de a raspunde pentru calitatea achizitiilor efectuate. Mai mult, este necesara fixarea unor repere minime de calitate pentru efectuarea unor servicii sau lucrari avand corespondente de preturi medii pentru diferite categorii de produse, indreptand astfel sistemul catre standardizare, fara a elimina, insa, posibilitatea ca, peste aceste repere, fiecare autoritate contractanta sa adauge elemente de particularitate. Intre institutiile de control trebuie sa existe o coordonare, intreaga abordare a Autoritatii de Audit urmand sa fie indreptata si catre prevenirea problemelor din sistem, nu numai catre sanctionarea autoritatilor contractante. Nu in ultimul rand, pentru a spori credibilitatea sistemului de achizitii publice, institutiile trebuie sa-si asume responsabilitatea de a comunica informatii, inclusiv copii ale contractelor.
***
Piata locala a achizitiilor publice s-a situat, anul trecut, la 15 miliarde euro, cele 103.911 de contracte publice fiind licitate de 3.138 de autoritati contractante si atribuite catre 9.268 de firme. Potrivit IPP, 97% dintre contracte au fost atribuite pe criteriul pretului celui mai scazut, in timp ce topul primelor 20 de companii private acopera 24% din valoarea totala a achizitiilor derulate in 2012. Totodata, numai 25% din valoarea totala a licitatiilor organizate anul trecut este reprezentata de contracte finantate din fonduri europene. Aproximativ 93% dintre contracte au fost castigate de operatori avand sediul in Romania. Pentru a consulta varianta integrala a analizei IPP, click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Acvatot 2019
Ubitech
viarom
EDIT-Structural
theda mar
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
siniat
CDS
ness project
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander