Agenda Constructiilor
Luni, 09 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANL: In 2024 se implementeaza 168 de proiecte, cu un total de 5.013 unitati locative
ANL: In 2024 se implementeaza 168 de proiecte, cu un total de 5.013 unitati locative
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Mai 2024 06:25
In 2024, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) are in executie, in diferite stadii, circa 3.100 de unitati locative, dintre care se estimeaza a se receptiona circa 1.050. In perioada 2025-2027, se preconizeaza finalizarea a circa 4.000 de locuinte prin programele guvernamentale derulate de Agentie. In acest an, institutia are un buget aprobat in valoare de 466,2 milioane de lei, din care pentru finantarea investitiilor se aloca 278,1 milioane de lei. Cele mai mari proiecte care vor beneficia de finantare sunt amplasate in municipiile Targoviste (146 de locuinte), Medias (88), Barlad (120) si Tulcea (110 locuinte).
ANL a fost fondata in 1998, scopul sau principal fiind constituit de dezvoltarea constructiei de locuinte la nivel national. Aflata in coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), institutia de interes public deruleaza in prezent o serie de programe de importanta majora pentru Romania, la care se adauga o serie de proiecte cu caracter temporar, cum ar fi cel de ajutorare a persoanelor afectate de inundatii. Pentru ilustrarea activitatii curente a agentiei si pentru a contura perspectivele de dezvoltare aferente perioadei care urmeaza, a fost solicitata opinia lui Ionel Emanuel Oproiu, director general al ANL.

- Ce caracteristici au proiectele de constructii de locuinte dezvoltate de ANL?
- Necesitatea dezvoltarii constructiei de locuinte la nivel national, cu asigurarea de surse de finantare la bugetul de stat, este justificata de numarul foarte mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte, in regim de inchiriere, precum si de faptul ca autoritatile publice locale nu dispun de suficiente resurse financiare, pe care sa le distribuie catre construirea de noi locuinte. Locuirea este partea de politica publica a Guvernului care se modifica relativ la conditiile economice existente la un moment dat. Avand in vedere necesitatea asigurarii accesului la locuire a tuturor cetatenilor, care reprezinta o preconditie pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie sa beneficieze orice persoana, prin aspectele si implicatiile de ordin social si economic, solutionarea problemelor respective a constituit, permanent, un obiectiv important in Programul de Guvernare al Romaniei.
 
 
In vederea indeplinirii acestor necesitati, in conformitate cu prevederile Strategiei nationale a locuirii pentru perioada 2022-2050, aprobata prin HG nr. 842/2022, si cele ale Legii nr. 152/1998 privind infiintarea ANL, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, principalele obiective ale ANL constau in promovarea si dezvoltarea la nivel sectorial si national a unor programe guvernamentale privind constructia de locuinte. Drept urmare, edificarea imobilelor colective de locuit se realizeaza prin respectarea tuturor normativelor de proiectare in vigoare, inclusiv a cerintelor legate de eficienta energetica a cladirilor, al caror consum de energie este aproape egal cu zero.

- Care sunt specificatiile proiectelor, din punct de vedere al consumului de energie, compartimentarilor, designului interior/ exterior si tipului de materiale folosite?
- Solutiile tehnice implementate de ANL prevad utilizarea panourilor solare si fotovoltaice, precum si asigurarea agentului termic prin utilizarea diverselor tipuri de pompe de caldura in completarea solutiei standard - centrala termica de bloc/ individuale (cu functionare pe gaze naturale/ energie electrica/ combustibil solid (lemn, peleti)/ combustibil lichid). Din punct de vedere al compartimentarii locuintelor, acestea se incadreaza in suprafetele minimale stabilite prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Toate materialele puse in opera sunt de calitate superioara, agrementate, existente pe piata la data executarii lucrarilor de constructii-montaj.
 
 
Trebuie mentionat, de asemenea, ca lucrarile tehnico-edilitare, respectiv utilitatile si dotarile tehnico-edilitare aferente imobilelor realizate prin programele de constructii locuinte implementate de ANL, pe terenuri puse la dispozitie de autoritatile publice locale, sunt in sarcina acestor institutii, cu finantare din bugetul propriu. Conform prevederilor legale in vigoare, termenele de finalizare a lucrarilor de constructii-montaj a locuintelor trebuie corelate cu cele ale utilitatilor.

- Cate proiecte aflate in coordonarea ANL sunt in curs implementare in prezent si care este valoarea totala de investitie a acestora?
- Pentru anul 2024 se propune implementarea a 168 de proiecte, totalizand 5.013 unitati locative, cu o valoarea totala estimata de finantat de 2.476,1 milioane de lei. Facem precizarea ca programele guvernamentale de constructii locuinte au caracter multianual, finantarea fiind asigurata din surse de la bugetul de stat si din alte surse legal constituite. 

 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2024-2025? Ce obiective aveti la nivelul Agentiei in aceasta perioada?
- ANL trebuie sa continue implementarea cu eficienta a programelor de constructii locuinte, indiferent daca ne adresam tinerilor, specialistilor din sanatate si invatamant sau angajatilor din institutiile publice locale si centrale. Acest lucru nu se poate realiza decat printr-o monitorizare atenta a tuturor proiectelor aflate in executie si aici ne referim la respectarea termenelor si calitatea lucrarilor, printr-o colaborare stransa cu autoritatile publice locale si centrale si cu firmele de constructii si proiectare. ANL inregistreaza foarte multe cereri pentru proiectele de constructii de locuinte, ceea ce demonstreaza necesitatea unor astfel de investitii pe plan local. Coroborat cu numarul foarte mare de cereri formulate de autoritatile publice locale si centrale, avem in vedere cresterea numarului de proiecte la nivel national, asigurand astfel locuinte decente si accesibile atat tinerilor, cat si specialistilor. La nivelul Agentiei, am incheiat deja procesul de reorganizare si urmarim in prezent simplificarea procedurilor, atragerea de personal calificat precum si implementarea unor solutii digitale pentru cresterea eficientei, transparentei si imbunatatirea procesului de management si control.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
theda mar
konsent
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
SSAB
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
viarom
ness project
SIGM
Arduro
MAKITA
noark
strabag nivel 1
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
concelex
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander