Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ARAD: Infrastructura de transport si sanitara reprezinta prioritati in dezvoltare
ARAD: Infrastructura de transport si sanitara reprezinta prioritati in dezvoltare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 16 Apr 2024 06:25
Judetul Arad cunoaste o dezvoltare exponentiala, in aceasta perioada activitatea administratiei judetene orientandu-se catre doua directii prioritare, fara a neglija, insa, celelalte domenii: infrastructura de transport si sistemul sanitar. Potrivit datelor transmise de reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Arad, din cei peste 1.100 km de drum s-au modernizat sau reabilitat peste 700 km, atat drumuri finalizate, cat si proiecte aflate in lucru. In domeniul sanitar, actuala administratie a realizat trei proiecte noi: doua corpuri spitalicesti, care functioneaza ca sectii - TBC si Oncologie -, precum si un spital de psihiatrie, la Capalnas. 
Ca obiective strategice, CJ Arad are in executie Centura de Est a municipiului, iar in faza de documentatie se afla drumul expres Arad-Oradea si un al doilea inel de centura, in nordul municipiului. In celalalt domeniu prioritar, al sanatatii, se lucreaza la proiectul tehnic pentru constructia unui complex pediatric, investitie in valoare de 115 milioane de euro. De asemenea, CJ Arad a modernizat si dotat cu aparatura, etapizat, mai multe sectii spitalicesti. 
Interviu cu Iustin-Marinel Cionca-Arghir, presedintele CJ Arad.

- Care sunt cele mai importante proiecte de investitii, strategice, pe care le aveti in pregatire si constructie, in judetul Arad?
- Ca obiective strategice, avem in executie Centura de Est a municipiului, un drum de 11 km, care include un pod peste Mures si un pasaj peste calea ferata. Prin acest proiect se va realiza un inel complet de centura in jurul municipiului Arad. Am demarat recent documentatia pentru a incepe un al doilea inel de centura, care va face legatura intre DN7 (Vladimirescu) si DN 79 (Zimandcuz), iar de acolo, cu drumul expres Arad-Oradea. Cel mai important proiect pe infrastructura rutiera este, insa, tocmai Dx Arad-Oradea, unde urmeaza sa scoatem la licitatie proiectarea si executia si speram sa nu intampinam dificultati legate de contestatii si sa demaram lucrarile in vara acestui an. De asemenea, avem in lucru doua tronsoane de drum realizate cu finantare prin Programul National de Investitii "Anghel Saligny", respectiv Lipova - Sistarova - limita judetului Timisoara, Masca - Maderat - Araneag si Dieci - Dezna, acesta din urma fiind finalizat. Urmeaza sa finalizam drumul Buteni - Tarnova - Pancota (realizat prin POR 2014-2020), precum si tronsonul de drum Socodor - Nadab (finantat prin programul Interreg 2014-2020).
In celalalt domeniu prioritar, al sanatatii, suntem la faza de PT cu construirea unui complex pediatric, proiect in valoare de 115 milioane de euro. Construim un nou sediu pentru Medicina Legala si avem documentatia pregatita pentru modernizarea sectiei de Cardiologie. In plus, anul acesta incep lucrarile pentru renovarea energetica moderata a cladirii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, a cladirii Bibliotecii Judetene A.D. Xenopol si a Complexului Muzeal Arad.

 
- Ce proiecte aveti in plan sa implementati in perioada urmatoare de finantare?
- Asteptam deschiderea liniilor de finantare pentru fiecare dintre domeniile in care putem accesa fonduri europene. De asemenea, asteptam consolidarea bugetului privind fondurile transfrontaliere (tot bani europeni) pentru a ne pune la masa negocierilor cu reprezentantii celor opt judete transfrontaliere (4 din Romania si 4 din Ungaria) si a vedea prioritatile fiecarei administratii. Nu doresc sa creez asteptari, de aceea pot spune doar ca proiectul strategic al CJ Arad este cel legat de infrastructura rutiera din nordul judetului, drumuri cu o lungime totala de 67,5 km. In proiectul "Reconstruim in Nordul Aradului", CJ Arad modernizeaza drumurile Misca - Apateu - Berechiu, Seleus - Sicula - Cermei - Berechiu - limita judet Bihor, respectiv Sepreus - Cermei - Beliu. Documentatia tehnica este in analiza la Agentia de Dezvoltare Regionala si se pregateste procedura de licitatie.
Prin Programul Operational de Sanatate am solicitat ministerului de resort includerea construirii unui nou Spital de Boli Infectioase Adulti in municipiul Arad si a unei sectii de Radioterapie la Spitalul de Oncologie.
 
Sectia Ingrijiri Paliative de la Ghioroc, avariata la cutremur, este, de asemenea, o preocupare pentru perioada urmatoare. Nu in ultimul rand, ne dorim sa modernizam blocul operator de la Spitalul Judetean, printr-un proiect transfrontalier Romania-Ungaria.
Consiliul Judetean beneficiaza, de asemenea, de fonduri prin PNRR, alocandu-se, in bugetul pe anul 2024, aproximativ 275 milioane de lei pentru pentru 6 proiecte mari: constructia de sectii de obstetrica si ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrica si pediatrie, la Arad - unitati noi (207,94 milioane de lei); renovarea energetica moderata a cladirii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad (8 milioane de lei); renovarea energetica moderata a cladirii Bibliotecii Judetene A.D. Xenopol si a Complexului Muzeal Arad (11,76 milioane de lei); achizitia de microbuze electrice pentru elevii din judetul Arad (35,9 milioane de lei); dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe din judetul Arad (10,23 milioane de lei); imbunatatirea calitatii serviciilor in Centrul de zi pentru persoane cu dizabilitati OPAL (545.000 de lei).

 
- Care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- In continuare sustin ca ar trebui imbunatatita legislatia privind obtinerea acordurilor si avizelor, desfasurarea licitatiilor si procedura contestatiilor. Sunt cazuri in care unele investitii sunt blocate si exista riscul pierderii finantarii din cauza tergiversarii documentatiei sau a contestatiilor, care uneori ajung in instanta.

- Care sunt cele mai des intalnite probleme pe santiere?
- Sunt variate probleme, mai mari sau mai mici, care pot aparea in timpul unei lucrari, mai ales in functie de complexitatea acesteia. Monitorizam cu atentie fiecare investitie, iar daca identificam lucrari neconforme, acestea nu intra in plata si sunt remediate de catre constructor. De asemenea, desi nu ne confruntam direct cu acest fapt, dar suportam oarecum consecintele, o problema o reprezinta forta de munca. De multe ori, o firma castiga mai multe licitatii, dar nu are resursa umana necesara pentru a putea lucra, concomitent, la toate obiectivele la care a participat la licitatie si pe care le-a castigat. Astfel, desi se afla in termen, unele lucrari sunt partial abandonate pentru a prioritiza altele.
 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- Am inaugurat doua spitale: Spitalul de Oncologie - cladire de sine statatoare, dar care functioneaza ca sectie a Spitalului Judetean - si Spitalul de Psihiatrie Capalnas. De asemenea, am deschis circulatia pe cel mai important drum judetean, "coloana vertebrala" a judetului, respectiv tronsonul Arad - Siria - Pancota. Tot la capitolul drumuri, am mai inaugurat Dieci - Dezna, reteaua transfrontaliera de drumuri Curtici - Macea - Sanmartin - Socodor si drumul Sanmartin - Caporal Alexa.
Tot in 2023, au fost refacute din temelii cele doua tabere scolare aflate in administrarea Consiliului Judetean, Moneasa si Casoaia, care astazi sunt printre cele mai moderne din Romania, si tot aici am modernizat muzeul si biblioteca. Am recuperat si reexpus unele dintre cele mai importante lucrari de arta ale Aradului, care pot fi vazute astazi de public, dupa aproape un secol de la indepartarea lor din expozitiile Muzeului.
Totodata, anul trecut am continuat modernizarea Aeroportului, cu un imprumut acordat de catre Consiliul Judetean, am cofinantat extinderea retelei de gaz, apa si canalizare in judet si am dotat sectiile de spital cu aparatura noua. Am construit capele in cele mai multe localitati din judet, sa ajutam aradenii in cele mai grele momente. In total, am cofinantat 2.500 de proiecte in judet pentru constructia/ modernizarea de drumuri, trotuare, scoli, gradinite, piete, iluminat public, apa si canalizare si gaz. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
noark
MAKITA
EDIT-Structural
ness project
rigips
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
siniat
leviatan
viarom
Acvatot 2019
theda mar
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander