Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Companiile imobiliare din Europa Centrala se asteapta la o crestere a investitiilor
Companiile imobiliare din Europa Centrala se asteapta la o crestere a investitiilor
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 24 Apr 2024 11:39
Jumatate dintre companiile imobiliare din Europa Centrala (49%) estimeaza ca investitiile in domeniu vor creste in acest an si doar 19% se asteapta la o scadere (fata de 51% in 2023), pe fondul imbunatatirii perceptiei cu privire la potentialul de crestere din aceasta piata, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024. De altfel, 40% din participantii la studiu anticipeaza o crestere a activitatii pe piata in acest an, fata de 15% cu un an in urma, iar proportia celor care prevad o scadere s-a redus la 16%, de la 57% in 2023. 
In acest context, investitorii intentioneaza sa se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre acestia se asteapta ca eficienta portofoliului lor sa se imbunatateasca, de doua ori mai multi decat cei care estimeaza o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este in continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidential (21%). 
In randul dezvoltatorilor, cea mai importanta tendinta in 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pietei, avand in vedere ca un sfert dintre acestia iau in calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifesta cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri si de spatii comerciale – trei sferturi, respectiv jumatate dintre acestia sustin ca se vor concentra pe alte sectoare in 2024 (in principal active cu destinatie mixta sau proiecte rezidentiale pentru inchiriere). Printre provocarile cu care se confrunta dezvoltatorii in acest an se remarca cele legate de finantare (26%), urmate de cele care implica achizitia de terenuri pentru dezvoltari viitoare (23%), in perspectiva redresarii economice, si de comercializare (18%). 
„Temperarea activitatii din piata de birouri se remarca si in Romania, inca din 2023, iar tranzactiile care inca se mai deruleaza au ca obiect renegocierea contractelor de inchiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. In schimb, in privinta proiectelor de tip retail, piata locala se diferentiaza de cea regionala, dat fiind ca exista multe proiecte in derulare si apetit crescut pentru investitii pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflatiei si, implicit, de cresterea puterii de cumparare a populatiei. Segmentul industrial beneficiaza de perspective de crestere, date fiind situatia geo-politica, stocul insuficient de astfel de spatii la nivel national si fenomenul de friendshoring, respectiv tendinta globala si regionala de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unitati de productie in statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanta pentru sectorul imobiliar in cadrul Deloitte Romania.
Deloitte deruleaza Real Estate Confidence Survey for Central Europe incepand din 2019 pentru a afla perceptia profesionistilor din domeniu cu privire la evolutia pietei in regiune. La sondaj participa trei categorii de respondenti, respectiv dezvoltatori, investitori si consultanti specializati in domeniul imobiliar. La editia din acest an au participat, in principal, jucatori din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanti opereaza pe mai multe piete din Europa Centrala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
noark
siniat
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
Ubitech
leviatan
viarom
CDS
ness project
rigips
konsent
concelex
theda mar
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander