Agenda Constructiilor
Marti, 21 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Industria de constructii a atras ISD de 12 miliarde euro in 10 ani
C&W Echinox: Industria de constructii a atras ISD de 12 miliarde euro in 10 ani
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 26 Oct 2022 12:08
Sectorul imobiliar si al constructiilor din Romania a atras in ultimii zece ani investitii straine directe (ISD) de circa 12 miliarde de euro, astfel ca ponderea acestui segment in soldul total al ISD a urcat in 2021 la 17,4%, comparativ cu 9,2% in 2012, releva datele Bancii Nationale a Romaniei analizate de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
In aceste conditii, imobiliarele si constructiile reprezinta al doilea cel mai mare receptor de capital strain din Romania, dupa industria prelucratoare (30% din sold), devansand comertul (17,2%).
Soldul investitiilor straine directe (ISD) din sectorul constructii si tranzactii imobiliare a ajuns la finalul anului 2021 la 17,4 miliarde de euro, inregistrand cea mai mare rata de crestere dintre toate sectoarele economice in perioada 2012-2021, respectiv de 219%.
Sunt considerate investitii straine directe capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea rezidenta in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.
Cresterea constanta a fluxului net de investitii straine din sectorul constructiilor si al tranzactiilor imobiliare din ultimii zece ani se reflecta si din evolutia stocului de spatii imobiliare moderne, investitorii straini fiind un jucator important pe toate segmentele pietei.
Astfel, in ultimii zece ani au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial si logistica in suprafata totala de circa 7 milioane de metri patrati la nivel national, pornind de la un stoc de 5,5 milioane de metri patrati contabilizat in 2012. Mai mult, segmentul rezidential a inceput sa beneficieze si el, cu precadere in ultimii 5 ani, de prezenta crescuta a investitorilor straini, dezvoltatori ce fie au finalizat, fie au in diverse stadii de executie constructia a zeci de mii de locuinte in principalele orase ale tarii.
De altfel, investitorii straini sunt cei mai mari proprietari de spatii imobiliare moderne din Romania, pe toate segmentele pietei, detinand mai mult de 70% din stocul total de astfel de spatii.
Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: „Cu o medie a investitiilor de circa 1,2 miliarde de euro pe an, capitalul strain a jucat un rol determinant in evolutia pietei imobiliare locale in ultimul deceniu, contribuind totodata la consolidarea Romaniei ca hub IT si logistic major in estul Europei. Romania este o tara in care potentialul de dezvoltare ramane imens pe toate segmentele, iar alaturi de capitalul autohton, din ce in ce mai vizibil in ultimii ani, prezenta investitorilor straini este mai mult decat benefica. Din acest punct de vedere, autoritatile au o mare responsabilitate in crearea unui cadru legal si fiscal transparent si predictibil dezvoltarilor si investitiilor imobiliare, in conditiile in care Romania se afla in competitie pentru atragerea acestui capital. Din pacate, situatia creata la nivelul Bucurestiului in ultimii 2 ani a determinat numerosi dezvoltatori sa isi reevalueze optiunile de investitii”.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulman and machineALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BMI_Icopal
viarom
CELCO 2020
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
leviatan
MAKITA
rigips
CDS
Acvatot 2019
FRONTALE
leviatan
theda mar
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hilti
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023