Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ESOP: Livrarile de spatii de birouri vor scadea cu 38% in 2022 raportat la 2021
ESOP: Livrarile de spatii de birouri vor scadea cu 38% in 2022 raportat la 2021
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 09 Dec 2021 12:57
Cele mai multe spatii de birouri moderne, de clasa A, se afla in polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expozitiei), care a depasit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizari realizate de compania ESOP Consulting l CORFAC International.
Pe locul doi in top se afla zona Centru-vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni, Razoare), cu un stoc de 679.597 mp si pe locul trei zona de nord (Pipera, Baneasa), cu 328.218 mp. In total, in Bucuresti, sunt birouri moderne, de clasa A care totalizeaza peste trei milioane de metri patrati, la sfarsitul lui 2021. La acestea, se mai adauga un stoc de circa 800.000 mp de birouri de clasa B si B+.
„Peste 61% din spatiile de birouri livrate in 2021 sunt proiecte tip business-park, cu faze multiple si numai 39% din spatii se afla in cladiri individuale. In 2022, 82% din spatiile anuntate sunt de asemenea in proiecte tip business-park. Este un trend firesc, in conditiile extinderii zonelor de afaceri ale orasului, dar si dimensiunii companiilor prezente pe piata din Bucuresti, iar acest trend credem ca se va mentine, cat timp vor fi disponibile terenuri de dimensiune mare cu acces facil la metrou. In zona ultracentrala, au reaparut dezvoltatori specializati in renovarea si reconversia cladirlor istorice, ceea ce aduce un plus de calitate si varietate optiunilor de spatii de birouri in Bucuresti”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
Zona de nord, cele mai multe livrari de cladiri de birouri de clasa A
In acest an, s-au dat in folosinta cladiri de birouri de clasa A care totalizeaza 286.876 mp, cele mai multe in zona centru-nord, acolo unde s-a concentrat primul pol modern de business al Bucurestiului.
Anul viitor, la nivelul Capitalei, sunt planificate a se livra cu 38% mai putine spatii de birouri, livrari ce pot fi mai reduse, considerand ca 10-20% din proiectele anuntate anual inregistreaza unele decalari. Cele mai multe birouri vor fi inaugurate in zona Centru-vest, in apropierea Politehnicii Bucuresti.
In 2021, s-au deschis portile pentru noi proiecte de anvergura, precum J8 Office Park, U Center, @Expo si One Cotroceni Park si s-au extins parcuri etalon, precum Campus 6.2 cu noi cladiri de birouri de clasa A, majoritatea pre-inchiriate inca din faza de constructie. S-au livrat de asemenea o serie de imobile independente, precum Matei Millo Offices, Globalworth Square, Tiriac Tower, Dacia One si Politehnica Business Tower.
In proiectele livrate in 2021, s-au mutat chiriasi precum Wipro, Endava, Ubisoft, UP Romania, Banca Transilvania, Computaris, Euroins, Société Générale European Business Services, dar si companii de servicii si comert la parterul lor asa cum sunt Coffee Island, Stradale, Pain Plaisir, Mega Image, Mobile Vet.
Sunt in lucru si se estimeaza ca se vor termina in 2022 primele birouri din Sema Parc cladirile London si Oslo, Tandem Building, AFI Tech Park II, dar si spatiile din etapa a-II -a de la One Cotroceni Park si birouri in proiectul @Expo. Printre chiriasii care au pre-inchiriat spatii in acestea si se vor muta anul viitor se numara companiile Gameloft si Telekom.
Evolutia livrarilor de spatii de birouri, inainte de pandemia Covid, in paralel cu cei doi ani de restrictii, ne arata ca livrarile din acest an reprezinta un record pe piata din Bucuresti, depasind anii 2019 si 2020.
2022 va fi anul in care zona centru-vest va fi vedeta
Anul viitor, se va schimba topul zonelor in care vor aparea noi cladiri de birouri. In Centru-vest, respectiv zonele Politehnica, Grozavesti, Razoare se vor inaugura spatii noi de birouri care vor totaliza 94.773 mp, aproape dublu ca stoc de cat se estimeaza ca vor fi in Centru-nord.
In Centru-nord (Aviatorilor, Barbu-Vacarescu, Expozitiei) livrarile de spatii noi vor scadea cu 60% in 2022, comparativ cu acest an.
In zona ultracentrala, se vor inaugura doua cladiri boutique care vor totaliza aproape 20.000 mp spatii de birouri noi, mai putin decat in acest an.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
rigips
siniat
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
noark
MAKITA
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander