Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FORTIM: Capitala a atras trei sferturi din cererea de birouri, in primul trimestru
FORTIM: Capitala a atras trei sferturi din cererea de birouri, in primul trimestru
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 30 Mai 2023 11:08
Cea mai mare piata de birouri moderne a fost in Bucuresti, unde companiile au inchiriat 75% din totalul spatiilor de birouri tranzactionate, in primul trimestru al anului, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate. Restul tranzactiilor office s-au inregistrat in Timisoara, Iasi si Cluj Napoca.
In total, in Romania,75 de companii au inchiriat suprafete ce insumeaza 42.906 mp de spatii noi, din care 32.116 mp in Bucuresti, in primul trimestru din 2023.
Companiile au ales sa isi deschida noi spatii moderne de lucru doar in Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca. Pe fondul unui volum in scadere al inchirierilor de spatii noi, cererea din Bucuresti a suferit o corectie mai mare decat in celelalte orase universitare.
Ca tendinta, se remarca o scadere a ponderii Capitalei in totalul pietei, de la 84% in T1 2022 la 75% in T1 2023.
“In cursul acestui an, procesul de desfasurare a tranzactiilor pe piata imobiliara a birourilor din Bucuresti a debutat intr-un ritm mai moderat; totusi, ulterior, acesta a cunoscut o redresare semnificativa si a dobandit o dinamica crescatoare. Scaderea livrarilor de cladiri noi a intarziat luarea unor decizii de inchiriere, iar numarul mare de renegocieri a amanat de asemenea semnarea unor contracte. In trimestrele urmatoare volumul inchirierilor de spatii de birouri va creste in Bucuresti. Apar tot mai multe spatii de birouri amenajate, in care se pot face putine interventii si unde se pot muta imediat, ca urmare a relocarilor sau restrangerilor unor companii. Un sfat pentru potentialii chiriasi: aceste spatii sunt cele mai rapide solutii, iar proprietarii au si o mai mare flexibilitate in stabilirea duratei contractelor", declara Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membra in Alianta BNP Paribas Real Estate.
Cine inchiriaza in afara Capitalei si ce fel de spatii de birouri
Compania Access Group a inchiriat cea mai mare suprafata de birouri din afara Capitalei, respectiv 4.500 mp, in proiectul UBC 0, din Timisoara. Aceasta cladire de birouri a fost livrata anul trecut si a atras o mare parte din cererea de birouri locala din 2022 si in continuare, din 2023. Turnul de birouri UBC 0 are 17 etaje, o suprafata totala de 32.000 mp si numeroase facilitati: zona de food si de shopping in cadrul complexului, cel mai mare centru de fitness din oras, servicii medicale si un parc amenajat pe o suprafata de 5 hectare.
In Cluj-Napoca, cladirea de birouri Maestro Business Center a atras un chirias din domeniul IT&C, asistat de Fortim Trusted Advisors membra in Alianta BNP Paribas Real Estate. De asemenea, tot in Cluj-Napoca, alti doi chiriasi, din domeniile IT&C si servicii profesionale au ales proiectele The Office si Tetarom.
La Iasi, cei mai multi chiriasi noi s-au indreptat catre Palas Campus, o cladire de birouri inaugurata in acest an si UBC 3. Printre companiile care au ales Iasiul se numara Safeguard Global, Infineon, RINF si Arriver System Software, toate din domeniul IT&C.
In total, in Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca, chiriasii din domeniul IT&C au cumulat o pondere de 82% din totalul pietei.
 
Domeniul IT&C a avut o pondere mult mai mica in Bucuresti, comparativ cu orasele din restul tarii
In Bucuresti, ponderea chiriasilor din IT&C a fost de doar 34% in primul trimestru din 2023. In trimestrul doi insa sunt premise ca aceasta pondere va creste din nou, datorita numarului mare de negocieri in piata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMman and machinehiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
rigips
FRONTALE
leviatan
grundfos
noark
theda mar
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica