Agenda Constructiilor
Sambata, 06 Iunie 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC: Constructorii cer Guvernului scutiri de taxe si somaj tehnic pentru angajati
FPSC: Constructorii cer Guvernului scutiri de taxe si somaj tehnic pentru angajati
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 15 Mar 2020 21:10
Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) solicita Guvernului o serie de masuri de urgenta in sprijinul companiilor de constructii (antreprenori, dar si producatori si furnizori de materiale pentru constructii), in contextul situatiei economice generate de pandemia de coronavirus.
Prin intermediul unui document adresat Executivului, reprezentantii constructorilor solicita, printre altele, amanarea platii taxelor si impozitelor, acordarea de somaj tehnic angajatilor, consituirea unui fond de garantare pentru liniile de credit, dar si prelungirea termenelor de executie a proiectelor.
 
"Avand in vedere situatia exceptionala si imprevizibila in care se afla activitatea din constructii, FPSC va solicita de urgenta analiza urmatoarelor propuneri si interventia neintarziata pentru compensarea/ diminuarea efectelor grave ce escaladeaza deja sectorul constructiilor:
 
1. Amanarea cu pana la 60 de zile de la sfarsitul pandemiei (crizei) a termenului de plata a taxelor si impozitelor (TVA luna precedenta, impozit de profit).
 
2. Scutirea de la plata de la declansarea pandemiei si pe o perioada de 60 de zile de la sfarsitul pandemiei a contributiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitata numai pentru facturile incasate.
 
3. Acordarea unui somaj tehnic angajatilor in perioada pandemiei, in sensul acordarii ca masura de protectie a salariatilor a unei contributii echivalenta a 75% din salariul net.
 
4. Institutiile statului sa asigure personal calificat in agentii, autoritati locale, trezorerii, in vederea efectuarii deconturilor pentru lucrari deja executate si pentru care s-au facut cheltuieli in lunile anterioare.
 
5. Reguli si sustinere pentru paza unitatilor de productie, a depozitelor si a santierelor in situatia in care firmele autorizate pentru servicii de paza nu-si mai pot duce la indeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigura servicii de paza si/ sau implicarea autoritatilor statului (cum este andarmeria).
 
6. Constituirea unui fond de garantare pentru: liniile de credite, scrisorile de garantie, polite de asigurare ale operatorilor economici.
 
7. Acordarea de facilitati sau inlesniri bancilor care crediteaza societatile, pentru amanarea ratelor la credite pana la sfarsitul pandemiei si scutirea de dobanzi a societatiilor pe intreaga perioada a pandemiei.
 
8. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrarilor de constructii si a contractelor si/ sau comenzilor de materiale de constructii (produse pentru constructii) cu o perioada egala cu perioada pandemiei si inca 60 de zile dupa incheierea acesteia atat pentru lucrarile publice, cat si pentru lucrarile cu beneficiari privati.
 
9. Continuarea investitiilor publice si accelerarea acestora stiind ca in preconizata criza economica ce se va instala dupa pandemie, investitiile publice sunt motorul cresterii economice.
 
10. Acordarea decontarii cheltuielilor de conservare a lucrarilor ce se considera din diverse motive ca se suspenda pe perioada pandemiei.
 
Apreciem ca interventia de urgenta a Guvernului in rezolvarea celor solicitate precum si stimularea investitiilor va influenta pozitiv trendul general al economiei in aceasta situatie complicata si grea", se arata in scrisoarea transmisa Guvernului de FPSC si semnata de presedintele acesteia, Valentin Petrescu.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelACADbluebeamCOVID-19C4E FORUM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere