Agenda Constructiilor
Duminica, 14 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NAI: Toate proiectele de investitii imobiliare vor avea nevoie de evaluare DNSH
NAI: Toate proiectele de investitii imobiliare vor avea nevoie de evaluare DNSH
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 05 Iun 2024 10:46
Toate proiectele de investitii imobiliare (rezidentiale, comerciale si industriale) vor avea nevoie de evaluare potrivit principiului „A nu prejudicia in mod semnificativ" (Do No Significant Harm – DNSH), astfel ca piata pentru asemenea evaluari este asteptata sa creasca semnificativ inca din acest an, estimeaza Appraisal & Valuation SA, compania detinatoare a brandului NAI Romania & Moldova si emitent listat pe BVB (simbol: APP).
Potrivit legislatiei Uniunii Europene, astfel de evaluari devin obligatorii pentru proiectele de investitii, fie ca au nevoie de o finantare bancara, una acordata printr-una dintre cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) sau prin alte fonduri europene. 
Criteriile de care trebuie sa tina seama o astfel de evaluare DNSH pentru un proiect de investitii:
  1. Atenuarea schimbarilor climatice; 
  2. Adaptarea la schimbarile climatice;
  3. Utilizarea durabila si protejarea resurselor de apa si a celor marine; 
  4. Economia circulara, inclusiv prevenirea generarii de deseuri si reciclarea acestora; 
  5. Prevenirea si controlul poluarii in aer, apa si sol; 
  6. Protectia si restaurarea biodiversitatii si a ecosistemelor.
Daca unul dintre aceste criterii are aplicabilitate in cadrul unei investitii, se va efectua o evaluare aprofundata privitoare la masurile luate pentru a reduce impactul asupra mediului.
Analiza DNSH se efectueaza inaintea inceperii tuturor demersurilor uzuale privind demararea unei investitii, deoarece toate prevederile/masurile/cerintele dintr-o analiza trebuie incluse in solutiile de proiectare si care vor fi, ulterior, puse in practica de catre constructori.
Implicit, daca raspunsul analizei nu este adecvat, exista riscul ca investitia sa nu poata primi finantare (bancara sau din fonduri europene). 
"Atat legislatia Uniunii Europene, pe deplin aplicabila in Romania, cat si exigentele finantatorilor si ale altor stakeholders, de pilda cei care ar cumpara sau ar inchiria un imobil, impun ca toate investitiile – si in special cele imobiliare – sa respecte o serie de criterii referitoare la protectia mediului si la atenuarea schimbarilor climatice. Nimeni nu mai porneste investitii care sa nu tina seama de standardele de mediu, iar analiza DNSH nu face decat sa ateste ca o investitie se va realiza in mod responsabil, inca din faza de proiectare. 
Intre cerintele de mediu care trebuie avute in vedere pentru o analiza DNSH se numara aspecte tehnice precum interzicerea utilizarii unor materiale din azbest, limitarea cantitatii de compusi organici volatili (Volatile Organic Compounds – VOCs) sub 0.001 mg/metru cub sau, cu limitari asupra cantitatilor de praf, a nivelului de zgomot etc. De exemplu, indeplinirea cerintelor pentru certificarea unei cladiri verzi (Green Home) asigura raspunsul NU pentru criteriile DNSH. 
Echipa NAI Romania & Moldova detine expertiza necesara efectuarii unor asemenea evaluari, expertise, certificari de cladiri si ne putem indruma clientii in conceperea planurilor de investitii, astfel incat sa-si poata asigura accesul la o finantare prin intermediul sistemului bancar sau al fondurilor europene", a declarat Andrei Botis, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova) si Presedinte al Romania Green Building Council (RoGBC).
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
strabag nivel 1
viarom
CDS
noark
siniat
theda mar
ness project
Ubitech
EDIT-Structural
Arduro
konsent
rigips
SIGM
Acvatot 2019
SSAB
leviatan
BogArt
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander