Agenda Constructiilor
Duminica, 06 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Principalii dezvoltatori isi consolideaza portofoliile de terenuri pentru investitii
Principalii dezvoltatori isi consolideaza portofoliile de terenuri pentru investitii
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 23 Apr 2024 10:03
Activitatea pe piata terenurilor a incetinit in ultimul an, dar entuziasmul investitorilor in privinta potentialului pe termen lung al Romaniei ramane stabil. Cererea pentru terenuri considerate strategice, disponibile la preturi mai avantajoase decat intr-o piata foarte activa, este in crestere, observa consultantii Colliers, iar aceasta tendinta atrage atentia marilor dezvoltatori, care cauta sa-si consolideze pozitia pe piata imobiliara. 
Un exemplu recent este Genesis Property, unul dintre cei mai importanti proprietari, dezvoltatori si operatori de cladiri de birouri clasa A, care a finalizat achizitia a trei loturi de teren, cu o suprafata totala de 30.000 de metri patrati, de la compania Stizo Invest, intr-o tranzactie intermediata de Colliers. Astfel, Genesis Property isi consolideaza pozitia in zona de Vest a Bucurestiului, unde mai detine cladirile de birouri West Gate Business District si complexul studentesc West Gate. Printre cumparatorii activi de terenuri se numara si One United, Speedwell si Kaufland, iar de remarcat, ca o noutate fata de anii precedenti, este ca si statul roman este un cumparator destul de activ, prin diferite entitati, securizand anumite platforme strategice din marile orase.
"Trendul de crestere a ofertei se mentine, pentru ca apar in mod constant proprietati noi pe piata, iar cererea este reprezentata de un numar destul de redus de potentiali investitori. Anul a inceput insa bine, cu tranzactii mari anuntate, in diverse stadii de finalizare. Observam vanzari de portofolii, cum ar fi Rocar si Iride de la CPI / Immofinanz, dar si alte portofolii, majoritar formate din terenuri pentru rezidential, din partea unor jucatori care au un stoc prea mare si au nevoie sa deblocheze sau sa se concentreze pe anumite proiecte aflate intr-un stadiu avansat”, explica Sinziana Oprea, Director Land Agency la Colliers Romania
Mai departe, directorul Colliers se asteapta ca si alte portofolii de terenuri valoroase sa fie aduse pe piata in curand. Interesul pentru sectorul retail si cel rezidential continua sa fie solid, insa se concentreaza in special asupra proiectelor mixte, care implica securizarea unor platforme bine amplasate, la preturi competitive sau in structuri atractive, in aceasta perioada. Preturile se mentin relativ stabile, puncteaza Sinziana Oprea, adaugand ca nu se observa fluctuatii semnificative, ci o crestere a disponibilitatii din partea proprietarilor care simt o nevoie mai presanta de a vinde.
Anul trecut, volumul tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale (exclusiv cele industriale si de depozite traditionale) a scazut cu sub 10% fata de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, si continua sa se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, arata raportul anual publicat de Colliers.
Aproximativ 70% din terenurile comercializate provin din Bucuresti si imprejurimi. Analizand in mod specific volumul din Bucuresti, consultantii Colliers au remarcat ca jumatate a fost generat de terenuri cu destinatie rezidentiala, un sfert de zona de retail, iar restul de diverse tipuri de investitori (dezvoltatori de birouri, institutii din sectorul educational, medical) sau pur si simplu cumparatori speculativi. In restul tarii, rezidentialul a reprezentat, de asemenea, aproximativ jumatate din volume, retailul reprezentand cea mai mare parte a diferentei pana la 100%. Trebuie subliniat ca tranzactiile cu terenuri pentru retail au fost in scadere fata de anii anteriori.
 
"Incepand cu anul 2025, vor intra in vigoare noi reguli referitoare la impozitul local pe proprietate. Aceasta schimbare legislativa a fost adoptata in 2022, dar aplicarea ei a fost amanata pana in 2025. Noile reguli nu vor mai impune un plafon maxim pentru ratele de impozitare, ci este prevazut ca impozitele percepute vor fi mult mai strans corelate cu valorile de piata. Aceasta modificare va determina cresterea costurilor pentru majoritatea contribuabililor si ar putea influenta evaluarea rentabilitatii investitiilor pentru investitori”, explica Alex Milcev, Tax & Law Services Leader in cadrul EY Romania si Moldova.
Comparativ cu perioada 2021-2023, Sinziana Oprea considera ca in 2024 apetitul ramane mai redus, dar aceasta fluctuatie este departe de a fi dramatica. De altfel, unele tranzactii majore se afla in diverse stadii de due diligence si ar putea sa se incheie in 2024, ceea ce ar putea duce la un alt an bun, odata ce se trage linie la sfarsit de an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Arduro
quadratum
SSAB
concelex
CDS
noark
theda mar
Ubitech
rigips
MAKITA
ness project
viarom
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
SIGM
EDIT-Structural
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
DRS
konsent
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander