Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PWC: Investitorii europeni, ingrijorati de lipsa resurselor si costurile de constructie
PWC: Investitorii europeni, ingrijorati de lipsa resurselor si costurile de constructie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2022 12:31
Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimisti in ceea ce priveste evolutia sectorului in 2023 si estimeaza ca preturile ridicate ale energiei si o recesiune vor duce la scaderea gradului de ocupare si a chiriilor, chiar si in sectoarele anterior solide, si implicit la reducerea profiturilor si a investitiilor, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC impreuna cu Institutul Urban Land. O redresare in sectorul imobiliar nu este probabila mai devreme de inceputul anului 2024.
”Izbucnirea razboiului in Ucraina si consecintele acestuia aduc un nou val de pesimism in randul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, dupa ce iesirea din criza sanitara le-a dat pentru scurt timp incredere. Liderii din industrie anticipeaza ca 2023 va fi un an dificil, in care lichiditatile vor scadea, pe o piata in care volumul investitiilor, chiriile si gradul de ocupare vor fi din ce in ce mai mici. Ingrijorarile legate de inflatie, ratele dobanzilor si evolutia economica sunt in crestere fata de anul trecut cand deja incepeau sa alarmeze mediul de afaceri. Oportunitatile de crestere si de obtinere a unui randament bun al investitiilor exista in continuare, dar ecuatia a ceea ce reprezinta o afacere buna s-a schimbat din nou", a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC Romania.
Disponibilitatea capitalului pentru investitii in 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiara globala din 2008, fiind preconizata o scadere puternica a activitatii de dezvoltare, dupa o incetinire in 2022.
Pesimismul privind evolutia pietei reiese si din intentia scazuta a respondentilor de a achizitiona proprietati imobiliare: 51% dintre participantii la sondaj se asteapta sa fie cumparatori neti de active imobiliare in 2023, in scadere fata de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar si fata de cele din 2020, cand 55% dintre participantii la sondaj declarau ca intentioneaza sa achizitioneze proprietati imobiliare in 2021.
Dincolo de incertitudinea generala pentru viitorul apropiat, investitorii semnaleaza si alte motive de ingrijorare cu privire la evolutia sectorului. Astfel, 92% dintre respondenti arata ca disponibilitatea resurselor si costurile de constructie sunt principalele lor ingrijorari pentru 2023, cat si pentru urmatorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale si al fortei de munca, precum si a presiuni inflationiste. Alte ingrijorari enuntate se refera la cresterea economica europeana (76%), dobanzi (73%) si evolutia economica globala.
Totusi, anul 2023 ar putea sa aduca si oportunitati pentru investitorii bine capitalizati, atat pentru achizitii, avand in vedere scaderea evaluarilor, cat si pentru dezvoltari viitoare, fiind asteptata o scadere a preturilor la terenuri, dar si un declin accentuat al concurentei intre dezvoltatori.
 
Evolutia pe sectoare
Sectorul rezidential ramane in topul preferintelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decat sectoarele comerciale. Totusi, cresterea brusca a costurilor de constructie si a costurilor fortei de munca afecteaza si dezvoltatorii rezidentiali, limitand oferta in contextul in care cererea ramane ridicata.
Deloc surprinzator, infrastructura pentru energie noua ramane in topul sectoarelor promitatoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocari globale - tranzitia catre energia verde. Aceasta este urmata de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare in domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) si de centrele de date. Contrar editiei de anul trecut, logistica a coborat in clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, in timp ce se remarca un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componenta sociala (camine pentru batrani, case sociale, etc).
 
Top orase: Londra ramane pe primul loc
Clasamentul anual al celor mai atractive orase europene pentru investitiile imobiliare arata ca investitorii vor continua sa-si plaseze banii in orasele importante ale Europei, in ciuda faptului ca perspectivele au scazut in toate cele 30 de orase analizate in raport. Pentru al doilea an consecutiv, Londra ramane principala metropola in clasamentul preferintelor investitorilor pentru 2023, Paris urca pe locul al doilea, in timp ce Berlin coboara pe pozitia a treia a clasamentului. De altfel, se remarca o scadere a scorurilor pentru toate orasele germane incluse in top pe fondul dependentei de gazul produs in Rusia si potentialul impact asupra economiei europene.
1. Londra
2. Paris
3. Berlin
4. Madrid
5. Munchen
6. Amsterdam
7. Frankfurt
8. Hamburg
9. Barcelona
10. Milano
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
viarom
noark
theda mar
rigips
leviatan
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
siniat
concelex
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander