Vrancea: Proiecte majore de dezvoltare, implementate prin noi programe de finantare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 24 Apr 2024 06:25 |
Prin proiectele si investitiile aflate in derulare si programate pentru anii urmatori, Consiliul Judetean (CJ) Vrancea doreste sa contribuie la dezvoltarea judetului in cateva domenii strategice: infrastructura rutiera, sanatate, educatie, economic, social si cultural. In domeniul educational, este vizata facilitarea accesului elevilor din zonele rurale la educatie, precum si dezvoltarea unui campus profesional integrat liceal si universitar, pentru pregatirea de specialisti. In domeniul sanitar, administratia judeteana va construi un nou Spital Judetean de Urgenta in Focsani si va reabilita Policlinica Stomatologica din Focsani. In plan social, se va investi in reabilitarea Centrului DGASPC si amenajarea Centrului comunitar pentru copii cu dizabilitati din Petresti (comuna Vanatori) si a Corpurilor C5, C6, C7 si C10 din cadrul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna". Proiecte majore se afla in derulare si in domeniul infrastructurii de transport, dar si de alimentare cu apa si de canalizare, precum si in plan industrial si sportiv.
In acest an, in domeniul educational, CJ Vrancea are in curs de implementare proiecte cu o valoare totala de peste 150 de milioane de lei (inclusiv TVA), ce beneficiaza de finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Cel mai mare dintre acestea vizeaza constructia unui Campus profesional integrat liceal si universitar in Focsani. "Este un proiect de mare importanta, care isi propune sa revigoreze invatamantul tehnic din judet si sa pregateasca specialisti, de care piata fortei de munca din judet are mare nevoie. Proiectul a fost selectat pentru finantare, fiind in faza de contractare. Valoarea estimata a investitiei este de 91,3 milioane de lei (fara TVA)", a precizat Ionel Cel-Mare, vicepresedintele CJ Vrancea.
La inceputul acestui an, administratia judeteana a scos la licitatie serviciile de proiectare si lucrarile de constructie pentru realizarea Campusului scolar si universitar care urmeaza sa fie construit. Acesta va avea o suprafata de peste doua hectare si va include patru corpuri de cladire: un corp principal (cu sali de curs, amfiteatru, biblioteca cu sala de lectura, ateliere si laboratoare), un camin studentesc, o cantina si o sala de sport, va avea solutii de energie alternativa (panouri fotovoltaice si statii de incarcare electrica auto) si o parcare proprie.
La nivelul judetului Vrancea a fost constituit consortiul pentru invatamant dual, al carui lider este CJ Vrancea. La consortiu au aderat doua universitati de prestigiu, care au filiale in Focsani, respectiv Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si Universitatea Bucuresti, dar si trei colegii tehnice din Focsani si un liceu din Vidra, alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean si trei companii locale, reprezentative in domeniul economic. Campusul profesional integrat va fi gestionat de Consortiul de invatamant dual, cu sprijinul Ministerului Educatiei si al autoritatilor locale. Este o structura de parteneriat creata astfel incat sa se asigure functionarea campusului pe termen lung.
Tot in domeniul educational, CJ Vrancea implementeaza alte doua proiecte, respectiv: "Verde la educatie - microbuze electrice pentru elevi", cu valoarea de 35,9 milioane de lei (inclusiv TVA), precum si "Dotarea scolilor speciale din subordinea CJ Vrancea, a cabinetelor de asistenta psihopedagogica din cadrul CJRAE si a Palatului Copiilor, cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale", cu o valoare de 5,74 milioane de lei (inclusiv TVA). Aceste doua proiecte au termene de finalizare stabilite in decembrie 2024.
In domeniul sportiv, CJ Vrancea are in plan consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea si dotarea Stadionului Tineretului, din Focsani. Proiectul are studiul de fezabilitate elaborat si este inclus in vederea finantarii in lista-sinteza a Companiei Nationale de Investitii, in cadrul subprogramului "Complexuri sportive".
Nou spital judetean de urgenta si reabilitari de cladiri existente
In domeniul sanitar, un proiect major derulat de CJ Vrancea este construirea noului spital judetean din Focsani. Administratia se afla in stadiu avansat cu documentatiile premergatoare construirii si, in acest moment, se lucreaza la proiectarea noii unitati spitalicesti.
"Proiectul implica constructia unui nou spital judetean de ultima generatie pentru intreg judetul Vrancea, care este conceput si in sensul preluarii unui numar important de pacienti de la celelalte spitale din judet. Noul spital din Focsani va avea un impact major asupra salvarii vietilor si imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, obiectivul principal al proiectului fiind atingerea celor mai inalte standarde pentru cresterea calitatii serviciului medical si pentru confortul pacientilor internati", a precizat Ionel Cel-Mare. Administratia judeteana intentioneaza sa depuna proiectul pentru a obtine finantare europeana prin Programul Operational pentru Sanatate.
Tot in domeniul sanitar, CJ Vrancea va derula proiectul ce vizeaza reabilitarea, modernizarea si dotarea "Policlinicii Stomatologice" din Focsani, acesta fiind transmis la Compania Nationala de Investitii, in vederea obtinerii de finantare.
In ceea ce priveste proiectele sociale, CJ Vrancea finalizeaza, in aceasta perioada, proiectul de reabilitare energetica si lucrari conexe Centru DGASPC din Petresti (comuna Vinatori, inclusiv amenajarea Centrului comunitar pentru copii cu dizabilitati. Valoarea totala a tuturor investitiilor este de peste 32 milioane de lei, finantarea fiind asigurata partial din fonduri europene nerambursabile prin POR 2014-2020, precum si de la bugetul local al judetului si de la bugetul de stat.
Un alt proiect social vizeaza reabilitarea energetica si executia de lucrari conexe la Corpurile C5, C6, C7 si C10 ale Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna", din Focsani. Sunt vizate aici doua proiecte contractate separat, prin POR 2014-2020, cu o valoare totala de circa 8,3 milioane de lei.
Reabilitarea si modernizarea drumurilor si podurilor judetene
Prin Programului National de Investitii "Anghel Saligny", CJ Vrancea a depus pentru finantare patru investitii majore in infrastructura rutiera, cu o valoare totala de 140 de milioane de lei (28 milioane de euro). Acestea vizeaza modernizarea DJ 205 H dintre localitatile Domnesti Targ - Domnesti Sat - Pufesti - Ciorani - Calimanesti - Padureni - E85 (DN2), cu o valoare 69,7 milioane de lei; modernizarea DJ 204 D pe o lungime de 9,55 km de drum pe sectoarele Suraia - Vulturu, in valoare 32,3 milioane de lei; modernizarea DJ 204G pe sectoarele Radulesti - Biliesti, Suraia -Botarlau si in intravilanul satului Botarlau, in valoare 32,26 milioane de lei; modernizarea DJ 205 E dintre localitatile limita de judet Galati - Ciuslea -Rachitosu - E85(DN2), In valoare de 5,75 milioane de lei.
In cazul proiectelor de modernizare a DJ 204 D si DJ 204 G au fost semnate contractele de finantare si investitiile sunt in derulare.
Dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Vrancea
In cadrul proiectul regional "Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din Judetul Vrancea - Etapa a III-a, in perioada 2021-2028", CJ Vrancea are pregateste aplicatia de finantare si documentatiile de atribuire. "Unul dintre proiectele de anvergura la nivelul judetului il reprezinta extinderea si dezvoltarea retelei de apa si canalizare din Vrancea. In aceasta perioada se desfasoara serviciile pentru realizarea Studiului de Fezabilitate la noul proiect de alimentare cu apa si canalizare, finantat in cadrul Programului Operational Dezvoltare Durabila (PODD), in cadrul proiectului «Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Vrancea - etapa a III-a, in perioada 2021-2027». Noul proiect major se va derula in 55 de localitati din judetul Vrancea, acolo unde in prezent nu exista aceasta infrastructura de utilitati, astfel incat, in urmatorii ani, toata populatia judetului Vrancea sa beneficieze de apa si canalizare in conditii civilizate", a precizat vicepresedintele CJ Vrancea.
Un alt proiect aflat in obiectivele administratiei vizeaza amenajarea zonei de agrement si imbunatatirea infrastructurii de acces in Statiunea Soveja. Documentatiile sunt pregatite in vederea depunerii pentru finantare cu fonduri europene nerambursabile in cadrul PODD.
Parc industrial proiectat pe aproape 50 de hectare
Parcul Industrial Vrancea este un proiect amplu si complex care urmeaza sa fie construit pe un teren cu suprafata de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu iesire la DN 2 E85. CJ Vrancea a obtinut titlul de Parc Industrial de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
In interiorul Parcului industrial se propun urmatoarele zone functionale, pentru logistica, industrie mare, industrie medie, industrie usoara, ateliere industriale, institutii si servicii, comert, administrativa, tehnico-edilitara si locuinte. "Atragerea investitorilor si dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv este o componenta foarte importanta pentru dezvoltarea acestui frumos judet. Crearea unui parc industrial reprezinta una dintre principalele cai pentru dezvoltarea economiei judetului, prin atragerea si stimularea investitiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de munca si la dezvoltarea infrastructurii", a precizat Ionel Cel-Mare.
Proiecte finalizate cu succes de CJ Vrancea in 2023
In 2023, CJ Vrancea a finalizat 8 proiecte majore, cu o valoare cumulata de aproape 180 de milioane de lei, ce au beneficiat de finantare prin PNDL si POR 2014-2020, respectiv:
• Modernizare DJ 205 E Vidra - Vizantea Livezi - Campuri, in valoare de 20 de milioane de euro;
• Consolidare, restaurare si punere in valoare Muzeul Vrancei - Cladirea Tribunalului Judetean, proiect in valoare 34,81 milioane de lei;
• Consolidare si restaurare Sectie de istorie si arheologie a Muzeului Vrancei - Casa Alaci, in valoare de 5,4 milioane de lei;
• Consolidare si restaurare Sectia de Stiinte ale Naturii si Acvariu - Casa Tatovici, in valoare de 11,6 milioane de lei;
• Reabilitare energetica si lucrari conexe Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Bd. Garii nr. 13, Municipiul Focsani, in valoare de 3,26 milioane de lei;
• Reabilitare energetica si lucrari conexe Centrul de zi de recuperare si reabilitare copii cu dizabilitati Corp C1, C2, C3, C4, Str. Cuza Voda, nr. 52, Municipiul Focsani, in valoare de 8,55 milioane de lei;
• Reabilitare energetica si lucrari conexe Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, Sectia pneumoftiziologie, in valoare de 8,55 milioane de lei;
• Modernizare si dotare sectie Ambulatoriu de specialitate Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, in valoare de 3,43 milioane de lei.
|