Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ACE: Preocupari intense pentru cresterea calitatii design-ului si a proiectarii urbane
ACE: Preocupari intense pentru cresterea calitatii design-ului si a proiectarii urbane
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 20 Aug 2019 07:57
Cresterea calitatii designului, imbunatatirea educatiei si cercetarii din domeniul arhitecturii, identificarea unor noi moduri de colaborare intre diferitele sectoare economice si angajarea mai eficienta a cetatenilor in proces (democratizarea design-ului) reprezinta principalele provocari si preocupari ale arhitectilor europeni, dupa cum reiese din studiul “Valoarea design-ului si rolul arhitectilor”, realizat de Consiliul European al Arhitectilor (ACE). Raportul include analiza a 69 de opinii ale arhitectilor europeni, inclusiv documentatii, exemple si studii de caz, care sa evidentieze contributia arhitectilor la design-ul urban. Documentele au fost transmise de arhitecti din sase tari europene si includ referinte la inca sase tari unde acestia au experienta de lucru. ACE nu are date referitoare la 19 tari din totalul de 31 unde are reprezentanti, inclusiv Romania.
In ceea ce priveste politicile nationale, arhitectii pot contribui la integrarea obiectivelor complexe ale urbanizarii, dar si sa creeze valoarea pe care cetatenii o cauta la un proiect de arhitectura. In zona educatiei, exista doua directii, respectiv una in care procesul de invatare despre arhitectura si design urban poate creste calitatea proiectarii, dar, totodata, poate deschide orizonturi spre noi cunostinte in domenii variate, precum istorie, politica, cultura, mediu natural etc. O a doua directie vizeaza un design de calitate care poate fi folosit pentru a crea spatii care sa favorizeze procesul de invatare. In plus, institutiile de invatamant superior pot actiona, de asemenea, drept catalizatori pentru regenerarea unei zone.
La nivel industrial, concluziile studiului ACE sugereaza ca arhitectii pot contribui la crearea de valoare adaugata in proiecte, desi aceasta valoare nu poate fi cuantificata economic. "S-a dovedit greu de facut legatura dintre costurile suplimentare legate de cresterea calitatii design-ului si beneficiile rezultate, deoarece acestea din urma nu sunt intotdeauna observate sau intelese. Este clar ca arhitectura poate crea beneficii pe termen lung, inclusiv din punct de vedere economic, prin imbunatatirea conditiilor de ocupare sau utilizare a unui spatiu", se arata in raport.
Nu in ultimul rand, instrumentele de lucru care au fost create pentru a ajuta arhitectii si proiectantii la imbunatatirea calitatii design-ului indica faptul ca rolul arhitectilor are un potential considerabil de crestere, mai ales din perspectiva proiectarii, maparii si a viziunii asupra functionarii unui proiect urban pe teren. 
In acest context, ACE considera ca trebuie sa se implice mai mult, ca organizatie, in explicarea si demonstrarea faptului ca, pentru a creste calitatea arhitecturii, intotdeauna trebuie luate in considerare contextele economic, social si de mediu, dar si ca cerintele actuale de design sunt mult mai solicitante si complexe.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
viarom
concelex
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
rigips
theda mar
EDIT-Structural
siniat
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander