Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Septembrie 2020
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - AICPS: Se impune certificarea inginerilor in functie de competente
AICPS: Se impune certificarea inginerilor in functie de competente
Arhitectura & Proiectare Publicat de Simona Ene 31 Oct 2011 11:47
Petre Ionita (76 de ani)
Functia/Firma: director executiv, AICPS;
Experienta profesionala: 56 ani in domeniul constructiilor.
 
In prezent, in cadrul Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) sunt afiliati peste 2.000 de membri (profesori universitari, doctori ingineri, experti in domeniu, ingineri proiectanti si a verificatori de proiecte) in ultimul deceniu fiind constituite noi filiale regionale, in timp ce altele sunt in curs de organizare. Pentru a veni in sprijinul inginerilor, asociatia a reluat o initiativa referitoare la exercitarea meseriei specifice cu drept de libera practica (denumita „Propunerea legislativa privind exercitarea profesiei de inginer constructor cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Camerei Inginerilor din domeniul Constructiilor din Romania”), care se afla, in prezent, in analiza la Camera Deputatilor. 
 
Care sunt principalele probleme in domeniul specific?
Avand in vedere riscurile pe care le implica proiectarea necorespunzatoare a structurilor de rezistenta a constructiilor, noile normative in domeniul calificarii profesionale a inginerilor si recunoasterea acestora in spatiul Uniunii Europene impun certificari profesionale in functie de treptele de competenta si de specialitate a acestora. Aceasta responsabilitate revine asociatiilor profesionale. In Legea nr. 50/1991 se interzice semnarea proiectelor pentru executia sau autorizarea constructiilor, inginerilor ce nu au absolvit studii de specialitate in domeniul constructiilor/arhitecturii/instalatiilor, recunoscute de statul roman. Totodata, directiva 2005/36/CE si Legea nr. 200/2004 prevede, in mod suplimentar, detinerea unui certificat de atestare profesionala, pentru demostrarea experientei in domeniu. Astfel, AICPS a transmis propunerea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (M.D.R.T - autoritatea autohtona de resort) pentru atestarea inginerilor proiectanti de structuri si aprobarea regulamentului de atestare formulat de asociatie, in functie de criteriile de competenta.
 
Cum se prezinta situatia din sectorul de constructii?
Consider ca actualele semnale de revigorare a sectorului de constructii si cresterea volumului de lucrari ar trebui sa ridice anumite intrebari cu privire la cat de posibila este revenirea dupa recesiune, in contextul actual. Daca piata constructiilor ar inregistra o majorare semnificativa in 2011, este dificil de explicat de ce sunt inchise santierele de proiecte rezidentiale, lucrarile publice au fost sistate sau se realizeaza in ritm foarte lent pe fondul lipsei de resurse necesare, exista creante neplatite catre executanti etc.
In aceste conditii, sunt de parere ca piata specifica se afla in stationare sau chiar se va inscrie pe un trend descendent, avand in vedere lipsa fondurilor pentru realizarea investitiilor, lipsa cererii de spatii rezidentiale/comerciale/de birouri, precum si declinul sectorului industrial.   
 
Ce solutii exista pentru atestarea calitatii de inginer proiectant?
Pe baza regulamentului propriu, AICPS a atestat pana in prezent peste 400 de membri - cu diplome ce au inceput sa fie recunoscute si chiar solicitate de Administratia Statului - insa este absolut necesara promovarea unor reglementari pe plan autohton, pentru recunoasterea calificarilor profesionale a inginerilor constructori. In prezent, acestia nu-si pot exercita meseria decat in tara, nefiind admisi sa lucreze in statele membre ale Uniunii Europene, fara  a avea certificarea experientei profesionale de catre asociatiile profesionale de profil.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMVideoConfAC-iulAUTODESKCOVID-19Elmas 375
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AHK 2018
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere