Agenda Constructiilor
Sambata, 08 Mai 2021
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - MDLPA: Atributiile Arhitectului Sef vor putea fi indeplinite de un functionar public
MDLPA: Atributiile Arhitectului Sef vor putea fi indeplinite de un functionar public
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2021 13:24
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului care are scopul de a incuraja dezvoltarea localitatilor prin deblocarea problemelor legate de lipsa arhitectilor sefi.
”Autorizatiile de construire pot fi eliberate daca un proiect se incadreaza in planul urbanistic zonal si cel general al unei localitati. Arhitectul sef al localitatii este insarcinat cu implementarea prevederilor acestora, dar 14 judete, 49 municipii si 140 de orase din Romania nu au un arhitect sef. Problema este si mai acuta in mediul rural: doar 19 din cele 2.862 comune au arhitect sef”, a aratat ministrul Cseke Attila. Acesta a adaugat ca in judetele Gorj, Buzau si Ialomita nicio unitate administrativ-teritoriala nu are arhitect sef.
La propunerea MDLPA, unitatile administrativ-teritoriale vor putea coopera in vederea desfasurarii activitatilor de control, inspectie, urbanism si amenajarea teritoriului, pe principii de eficienta, eficacitate si economicitate, la nivelul asociatiilor de dezvoltare intercomunitara ai caror membri sunt, sau la nivelul structurilor judetene cu personalitate juridica ale structurilor asociative, ori la nivelul structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale recunoscute ca fiind de utilitate publica.
Pentru comunele care nu apartin unei asociatii de dezvoltare intercomunitara, atributiile arhitectului sef vor fi indeplinite de catre un functionar public din aparatul de specialitate al primarului, absolvent al cursurilor de formare profesionala continua de specialitate in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si autorizarii constructiilor.
De asemenea, va fi eliminata atestarea profesiei de arhitect sef exclusiv de catre Registrul Urbanistilor din Romania si se va reglementa posibilitatea realizarii cursurilor de specialitate de catre Institutul National de Administratie. ”In prezent doar 1.973 persoane sunt atestate RUR, si lucreaza in administratia publica locala doar 183. Romania are 3.228 unitati administrativ-teritoriale care au nevoie de un arhitect sef. Este evident ca pe baza reglementarilor actuale lipsa arhitectilor sefi nu poate fi solutionata ”, a aratat ministrul.
Nu in ultimul rand, obligativitatea de a avea sapte ani vechime in specialitatea studiilor a fost redusa la cinci ani pentru arhitectii sefi din municipii si orase si la trei ani in comune.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
Acvatot 2019
cv water 2021
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere