Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Multe prevederi din procedura certificarii creeaza vulnerabilitati pentru membri
OAR: Multe prevederi din procedura certificarii creeaza vulnerabilitati pentru membri
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 11 Feb 2019 07:44
In urma sedintei grupului de lucru normativ din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), care s-a intrunit la data de 29 ianuarie 2019 pentru a discuta despre certificare, in general si despre Legea nr. 184/2001, in particular, s-a cazut de acord asupra unor linii directoare pe care OAR sa le urmareasca in negocierile pentru elaborarea sistemului de certificare, informeaza un comunicat al organizatiei. Astfel, au fost constituite echipe de lucru care sa documenteze sistemele de certificare din alte tari, sa gandeasca functionarea unui sistem de certificare si a criteriilor de certificare specifice domeniului proiectarii si sa predea materiale intermediare pana la data de 8 februarie 2019. La nivelul grupului de lucru, s-a decis ca este necesara o mai buna intelegere a certificarii si o informare prealabila a membrilor, drept pentru care consultarea membrilor prin intermediul unui chestionar va fi amanata pentru o data care va fi anuntata ulterior.
„Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii din Romania - FPSC a transmis o noua forma de document, consolidata si trecuta prin controlul juridic al avocatilor cu care lucreaza, miercuri, 30 ianuarie 2019, si am folosit primele doua zile pentru a realiza o analiza atenta si responsabila, cu ajutorul vicepresedintilor de resort de la OAR national si de la filiala Bucuresti, cu sprijinul departamentului juridic al OAR si secretarului general, pana vineri seara, la data de 1 februarie 2019. Documentul adnotat a stat la baza comunicarii imediate cu grupurile de lucru si actiune reunite, precum si cu presedintii de filiale, carora le-am solicitat sprijinul in a ne aduce mai aproape opiniile membrilor referitoare la temele majore ale certificarii. Cred in potentialul de idei proaspete din filiale, asa cum am observat in turul de campanie ca exista, si avem nevoie de contributia liderilor locali pentru coagularea acestora. Astfel, in curand, vom derula sedinta grupului de lucru al presedintilor de filiale, devansata, pentru a acoperi iminenta demersului. Totodata, am intocmit o sinteza a tuturor observatiilor colectate pana acum de la colegii nostri prin grupurile de lucru si mesaje directe pe care le-am distilat si transmis partenerilor de dialog de la FPSC. Mentionam ca exista o serie de aspecte foarte importante pentru profesie, care nu au fost rezolvate satisfacator in ultima forma primita, fie pentru ca nu au fost exprimate suficient de clar de noi, fie intrucat n-au fost luate in considerare. Deoarece multe masuri pot fi interpretate in orice directie, riscurile si vulnerabilitatile pentru membrii pe care ii reprezint sunt efectiv mult prea mari ca sa ramana neadresate. In acest sens, consider ca etapa de lucru nu s-a incheiat, iar negocierile intre partenerii de dialog continua, fiind vorba despre unele chestiuni fundamentale (principiile certificarii din perspectiva noastra si obiectivele noastre principale), cateva chestiuni de mecanica a certificarii (formulari, mecanisme sau masuri), dar si cateva chestiuni de tehnica legislativa care ar periclita, in opinia noastra, pastrarea actului normativ pe traseul convenit de noi toti”, a precizat arh. Alexandru Gavozdea, presedintele OAR.
In comunicatul OAR se mai arata ca luni, 4 februarie 2019, la initiativa presedintelui ASAR, arh. Adrian Zerva, a avut loc o intalnire intre reprezentantii OAR, UAUIM, ASAR si ai UAR, pentru a determina modul de raportare al tuturor organizatiilor reprezentative din comunitatea profesionala. Cu aceasta ocazie, participantii au convenit la realizarea unui protocol formalizat in perioada imediat urmatoare, prin care sa se consemneze faptul ca toti arhitectii percep principalele teme ale certificarii in mod solidar, intarind mandatul pe care il are OAR in acest demers.
***
Intalnirea grupului de lucru normativ in cadrul careia s-a discutat despre certificare si impactul acesteia a avut loc la Casa Mincu, din Bucuresti, la data de 29 ianuarie a.c. (cu participarea presedintelui OAR) si a reunit expertii organizatiei, coordonati de Michaela Gafar, vicepresedinte al OAR normativ, care a deschis sedinta grupului cu o prezentare generala a subiectului, anuntand principalele teme de discutie, care au fost: obiectivele grupului de lucru OAR, cadrul legislativ existent privind profesia de arhitect , certificarea in Europa (forma neactualizata), contextul certificarii din Romania, problemele ridicate de membrii OAR si solicitarile acestora, propunerile existente de certificare si rezultatele negocierii de pana acum, date despre managementul proiectarii, lansarea sondajului IMAS privind certificarea in vederea consultarii arhitectilor etc.
La capitolul de certificare, s-a discutat despre constituirea unor echipe pentru documentare, care sa se ocupe in principal de: efectuarea unui studiu comparativ pe sistemele de certificare la nivel international pentru a identifica modele functionale sau criterii generale, centralizarea problemelor pe care le poate ridica certificarea si gasirea unor solutii punctuale la acestea, respectiv integrarea opiniilor colectate de la membri prin consultare, realizarea unui mecanism de functionare a certificarii si a organismului de certificare, stabilirea unui calendar de lucru pentru echipele de documentare, revizuirea materialului de consultare si lansarea chestionarului. In ceea ce priveste Legea nr. 184/2001, privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect (republicata in 2017, cu modificarile si completarile efectuate pana in acel an), specialistii grupului de lucru au revizuit aspectele pe care OAR doreste sa le revizuiasca. La sedinta grupului de lucru, pe marginea Legii nr. 184/2001, au fost invitati sa participe arh. Emil Ivanescu, presedinte al Ordinului Arhitectilor Bucuresti si arh. Adrian Zerva, presedintele Asociatiei Societatilor de Arhitectura din Romania – ASAR, care a transmis grupului de lucru ca ASAR doreste sa participe alaturi de OAR la acest demers.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ness project
Acvatot 2019
leviatan
viarom
CDS
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
noark
rigips
Ubitech
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander