Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Platforma online pentru respectarea legii autorizarii constructiilor
OAR: Platforma online pentru respectarea legii autorizarii constructiilor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 10 Iul 2018 07:46
La o luna dupa alegerea sa, arh. Alexandru-Lucian Gavozdea, noul presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) pentru perioada 2018 - 2022, a prezentat, la data de 4 iunie 2018, in cadrul unei conferinte, o initiativa inedita a OAR, prin care autorizatiile de construire sa fie obtinute in termenul legal de 30 de zile sau intr-un timp si mai scurt. In acest scop, organizatia ce reprezinta interesele arhitectilor din tara noastra a lansat platforma online www.30zile.ro.
„Noua platforma online isi propune sa-i adune pe toti operatorii din industrie la o masa pentru a negocia impreuna modul in care, probabil, prin instrumentul digitalizarii administratiei, se pot obtine autorizatii de construire in 30 de zile, cat reprezinta termenul legal in care trebuie emisa autorizatia de construire. In foarte multe situatii, raspandite peste tot in tara destul de uniform, acest lucru nu se intampla, termenele sunt depasite foarte mult, ceea ce duce la specula imobiliara, la tentative de a ocoli sistemul, de a dezvolta in alta parte unde e mai usor, ceea ce duce si la dezvoltari absolut haotice ale oraselor noastre. Totusi, in ceea ce priveste termenul de eliberare a autorizatiilor de construire, majoritatea administratiilor functioneaza relativ bine, problema fiind ca, acolo unde nu se intampla acest lucru, sunt afectati foarte multi locuitori, cum este si cazul Municipiului Bucuresti”, a declarat la conferinta arh. Alexandru-Lucian Gavozdea.
Din punct de vedere al pregatirii unei initiative legislative in care sa se stipuleze o practica unitara ce ar determina respectarea termenului legal de emitere a autorizatiilor de construire, presedintele OAR a explicat ca mecanismele de lucru sunt in curs de stabilire, iar arhitectii s-ar putea sa intervina direct in codurile mecanismului arhitecturii constructiilor care sunt in pregatire la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
„Prin digitalizarea administratiei, o serie de persoane vor fi descarcate de sarcini rudimentare, primitive si vor putea sa se ocupe de procesarea adevarata a documentatiilor si de servicii si procese cu valoare mai mare pentru populatie. Deja exista cateva exemple foarte bune in acest sens, in Oradea, la Targu Mures, deja se depun documentatiile de urbanism in forma avizata pentru a fi aprobate in Consiliul Judetean sau local pe un format standardizat, aprobat prin Hotarare de Consiliu. Problemele sunt insa departe de a fi rezolvate si as vrea sa reamintesc ca, potrivit Raportului pentru Bucuresti din anul 2016 al filialei OAR din Capitala, dupa consultarea a 250 de respondenti ai unui sondaj, a rezultat ca, dupa depunerea documentatiei complete, 16% au obtinut autorizatia de construire in termen, aproximativ 35% - intr-un interval de doua ori mai lung, aproape 31% - intre doua si patru luni, iar restul, in perioade cuprinse intre patru luni si pana la peste un an”, a concluzionat presedintele OAR.
Termenul de 30 de zile trebuie sa se transforme intr-o lege activa!
In cadrul noii platforme online, lansate miercuri, 4 iulie 2018, ora 12.00, la Casa Mincu - Bucuresti, adica la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, cu ocazia anuntarii oficiale a mandatului noului presedinte, arh. Alexandru Gavozdea, se precizeaza cateva elemente legate de aceasta initiativa.
„In lege se spune ca termenul de obtinere a autorizatiilor de construire este unul de 30 de zile, dar realitatea face ca aceste termene sa fie cu mult depasite. In consecinta, au loc speculari imobiliare care aglomereaza marile orase, interventii neautorizate pe cladirile de patrimoniu, se construieste fara proiect in mediul rural si in periferii, ducand la extinderea tumorala a oraselor. Ordinul Arhitectilor din Romania vrea sa dea consistenta acestui termen de 30 de zile si sa il transforme dintr-o chestiune formala care genereaza coruptie si dezordine urbana, intr-o lege activa. In acest scop, OAR invita toate autoritatile publice centrale si locale, organizatiile profesionale, dezvoltatorii si investitorii, locuitorii si ONG-urile interesate la pornirea unei dezbateri concrete, moderata de OAR, cu identificarea solutiilor si a pasilor concreti. Noul domeniu www.30zile.ro, proprietate a OAR, este dedicat colectarii de opinii, pareri si experiente, urmand a comunica ulterior organizarea dezbaterilor publice. Totodata, detaliile privind proiectul si modul de organizare vor fi anuntate in 30 de zile”, se precizeaza in cadrul portalului mentionat anterior.
***
Inainte de a-i surclasa in alegerile pentru presedintia OAR pe ceilalti candidati (arh. Octavian Ungureanu, arh. Mircea Ochinciuc si arh. George-Alexandru Tohaneanu - toti din Bucuresti), arh. Alexandru Gavozdea, din Sibiu, a fost presedintele filialei Sibiu-Valcea a OAR. Noul presedinte al OAR a absolvit Facultatea de Arhitectura a UAUIM Bucuresti in anul 2004 si are o diploma de master in Conservarea Patrimoniului Construit. Arhitectul este atestat ca specialist in urbanism la Registrul Urbanistilor din Romania, fiind in acelasi timp expert tehnic judiciar pentru Ministerul Justitiei. Din anul 2014 si pana in 2018, a activat ca presedinte al filialei OAR Sibiu-Valcea.
In urma validarii alegerilor, arh. Alexandru-Lucian Gavozdea a preluat mandatul de presedinte al OAR de la arhitectul Serban Tiganas, care a detinut functia timp de doua mandate, incepand cu anul 2010. Pentru informatii suplimentare, www.oar.org si www.30zile.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ness project
Ubitech
theda mar
MAKITA
concelex
quadratum
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark
viarom
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander