Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Decembrie 2020
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PARCUL EST: Concurs de solutii pentru constructia unui parc de 45 ha, în Cluj
PARCUL EST: Concurs de solutii pentru constructia unui parc de 45 ha, în Cluj
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 23 Oct 2020 05:34
Amenajarea Parcului Est, ce va ocupa o suprafata de 45,5 hectare in Cluj-Napoca, va fi realizata in urma unui concurs international de solutii. Competitia a fost lansata oficial marti, prin publicarea temei de concurs in JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
"Suprafata Parcului Est cuprinde luciul de apa si malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP si o portiune umeda care constituie un biotop unic in mediul urban. Tema de concurs detaliaza functiunile preconizate, subliniind imperativul de protectie a habitatului salbatic existent. Astfel, Parcul Est va avea si functiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotarile - gradini publice, spatii pentru expozitii, statii de incarcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigatie, alimentare cu apa, energie etc. - dar si amenajari pentru practicarea sportului in aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei cladiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori de peste 3.000 mp)", informeaza o comunicare a Primariei Cluj-Napoca.
Pe langa aceste amenajari, se mai propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri, care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, portiuni ale peluzei vor trebui proiectate astfel incat sa poata fi instalate cu usurinta alte suprafete, precum patinoare sau terenuri pentru activitati sportive de iarna (pe o suprafata intre 3.000 si 5.000 mp).
In ceea ce priveste biotopul natural, acesta va fi protejat pe parcursul tuturor lucrarilor prin reguli clare, stabilite nu doar prin legislatia in vigoare, ci si in tema de concurs. Astfel, taierea arborilor maturi este strict interzisa, cu exceptia celor care pun in pericol siguranta cetatenilor iar viitorul sistem de iluminat trebuie sa respecte anumite proprietati (stalpii sa aiba o inaltime de maxim 4 m, iar lumina sa fie dirijata in jos pentru a nu disturba comportamentul pasarilor). Protectia habitatului salbatic existent reprezinta prioritatea prezentului demers de proiectare, inaintea oricarui alt aspect functional.
Redactarea temei de concurs a fost precedata de dezbateri publice si variate consultari.
Proiectele depuse de specialisti in cadrul concursului de solutii pentru amenajarea Parcului Est vor fi evaluate de un juriu international, avand ca membri arhitectii peisagisti Catherine Mosbach (Fondator Mosbach Paysagistes, Paris, Franta) si Peter Veenstra (Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects, Rotterdam, Olanda), geografa Catherine Franceschi-Zaharia (din Paris), dar si arhitectii Ligia Subtirica (Reprezentant al Autoritatii Contractante, Cluj-Napoca), Serban Tiganas (Secretar al Uniunii Internationale a Arhitectilor – UIA si reprezentant al Filialei Teritoriale OAR Transilvania), Toader Popescu (Lector universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti), Radu Tudor Ponta (Cofondator al biroului Republic of Architects, conferentiar universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniuluila UAUIM).
Premiul intai consta in atribuirea contractului de proiectare a Parcului Est, cu o valoare estimata la 6,28 milioane de lei (fara TVA). Ocupantii locurilor al doilea si al treilea vor primi premii in bani.
Jurizarea proiectelor se desfasoara in perioada 5-7 februarie 2021, iar castigatorul va fi anuntat pe 8 februarie 2021. Data-limita depunere a contestatiilor este stabilita la 20 februarie 2021.
***
Concursul este organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) in conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internationale a Arhitectilor - UIA, prevederile Recomandarilor Internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism adoptate in Conferinta Generala UNESCO din 1956, revizuita in data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR, publicat in 2018, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMelmas_1octVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hilti
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
AHK 2018
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere