Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Proiectarea creativa a cladirilor inalte poate simplifica procesul de reciclare
Proiectarea creativa a cladirilor inalte poate simplifica procesul de reciclare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 04 Feb 2020 06:49
Pe fondul intensificarii procesului de implementare pe scara larga a cladirilor eficiente energetic, dupa cum arata prof. Norman Day, expert in arhitectura, practica si design la Swinburne University of Technology - Marea Britanie, citand la randul sau un raport al UK Green Building Council - UKGBC, „intram intr-o noua era in care vechile imobile turn (zgarie-nori) si alte cladiri inalte devin redundante si au nevoie de renovare profunda sau inlocuire semnificativa. Procesul se numeste re-construire sau chiar... deconstructie”.
Potrivit autorului, ceea ce intereseaza in momentul de fata din punct de vedere al re-construirii este capacitatea proiectantilor de cladiri (arhitecti) de a-si imbunatati creativ cladirile in ceea ce priveste reciclarea si reutilizarea unor materiale si sisteme, cu valoare adaugata mare, dupa finalizarea perioadei de exploatare a imobilului. Sunt dezvoltate tehnici care ajuta la reconfigurarea si recuperarea materialelor, pornind chiar de la principii de baza, precum facilitarea accesului la conducte si cabluri electrice, utilizarea a cat mai multe componente modulare si folosirea unor tehnici de conectare simplificate.
Altfel spus, tocmai „simplitatea” structurii si serviciilor aferente cladirii face ca procesul de recuperare sa fie mai simplu. Mai putina „complexitate” a materialelor si a componentelor inseamna ca o cladire poate fi re-construita eficient.
Dispozitivele de fixare pot fi simplificate si sa se bazeze pe organe mecanice de asamblare (mai degraba decat sa foloseasca etansanti), materialele toxice vor fi evitate, altele pot fi selectate cu o durata de exploatare bine determinata, mai mare decat cea a cladirii in sine. Intr-un cuvant, structurile inalte vor fi concepute pentru simplitate si accesibilitate. De asemenea, este importanta elaborarea unui set clar de documente, care schiteaza in detaliu cladirea originala, astfel incat aceasta sa poata fi de-construita. In concluzie, proiectarea creativa a cladirilor inalte – inclusiv prin noile tehnici digitale – poate simplifica mult procesul de reciclare. Aceasta este o chestiune importanta, deoarece UKGBC arata ca industria constructiilor trebuie sa fie ecologica, deoarece genereaza aproximativ 22% din emisiile de bioxid de carbon din Marea Britanie, foloseste 40% din apa potabila, contribuie cu 50% la schimbarile climatice si la peste jumatate din deseuri si reprezinta 39% din consumul global de energie.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
gamma_2021AUTODESKTERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
hilti
Acvatot 2019
Ubitech
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere