Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Stefan Balici, OAR: Se construieste prost, fara respectarea normelor de proiectare
Stefan Balici, OAR: Se construieste prost, fara respectarea normelor de proiectare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 03 Mar 2023 12:26
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Stefan Balici, a afirmat ca fotografiile prezentate in expozitia "ReExpozitia" arata o imagine a diferitelor forme de dezastre care afecteaza cladiri si mediul in care traim, printre cauzele acestor dezastre numarandu-se si nerespectarea normelor de proiectare si constructie.
El a precizat ca multe dintre constructii sunt realizate prost, fara respectarea normelor de proiectare si uneori sunt facute chiar fara proiectanti.
"Imaginea asta a diferitelor forme de dezastre care afecteaza cladiri, mediul in care traim, mediul nostru de viata si vietile oamenilor si printre cauzele acestor dezastre, pe care le vedem prezentate in fotografii, n-as lasa deloc la urma nerespectarea regulilor normelor de proiectare, constructii care sunt realizate in zone inundabile, care sunt cunoscute ca inundabile si declarate needificabile, si totusi se construieste si nimeni nu impiedica lucrul acesta, constructii realizate prost, fara respectarea normelor de proiectare, uneori fara proiectanti, cladiri care sunt realizate, sa zic asa, empiric si fara niciun fel de incadrare in sistemul calitatii in constructii. Noi trebuie sa ajungem in situatia in care absolut toate constructiile sa fie realizate sau, daca sunt deja construite, expertizate si aduse la nivelul de calitate prevazut de normele de proiectare si astfel sa ne asiguram ca nu apar dezastre si nu produc consecintele pe care le vedem si aici in aceasta expozitie, distrugeri de locuinte, pierderi de vieti omenesti, distrugere a mediului de viata", a declarat Stefan Balici, citat de Agerpres.
Balici a spus ca in Bucuresti, in cazul unui cutremur, riscul este foarte mare, in conditiile in care exista foarte multe cladiri incadrate in clasele de risc seismic major.
"Riscul in Capitala este foarte mare, pentru ca de zeci de ani se stie ca exista sute si chiar mii de cladiri expertizate care au fost incadrate in clasele de risc seismic major si totusi consolidari nu s-au facut decat cred ca de ordinul catorva unitati, nici macar zeci de cladiri. Si lucrul asta, situatia asta, se tot perpetueaza, din cauze de incapacitate administrativa. Sigur ca de multe ori se invoca, in cazul locuintelor colective, faptul ca nu se poate obtine acordul tuturor proprietarilor, dar asta e o chestiune care se rezolva prin legislatie. Nu se poate ca din cauza unui proprietar sau altuia sa se blocheze consolidarea unei cladiri de locuinte colective. Problema nu e atat de simpla. Sigur ca trebuie asigurate conditii decente de locuire temporara pentru ca locuitorii acestor cladiri sa poata fi mutati", a afirmat presedintele OAR.
El a precizat ca nu se poate face consolidarea unui imobil in care exista apartamente cu locatari, iar pentru asta este nevoie "de un set intreg de masuri care tin si de legislatie, si de alocare de fonduri, de resurse, si de logistica, organizare de locuinte de schimb".
"Dar trebuie inceput o data, ca altfel discutam din cand in cand, cand se intampla cate un cutremur ne punem problema ce s-ar intampla in Bucuresti, dupa care revenim la normal, adica nu se intampla nimic", a declarat Stefan Balici.
Balici a spus ca pentru consolidarea unui ansamblu de locuinte ar fi nevoie de aproximativ doi ani, perioada in care ar intra proiectarea, avizarea, autorizarea si executia lucrarilor.
"Daca lucrurile sunt bine organizate, probabil ca vorbim de o perioada de doi ani de zile pentru un bloc, o cladire mare de locuinte, cu tot cu proiectare, avizare, autorizare, executie. Eventual cred ca se poate face si mai repede, dar tine de o foarte buna organizare, sa nu apara piedici de tip birocratic, administrativ, legislativ si financiar. Daca se asigura fluxurile acestea de resurse si se creeaza cadru de organizare, nu poate sa dureze foarte mult. Sigur, vorbim de un efort de foarte mare anvergura si totul trebuie pus in contextul intregii piete a constructiilor, in ce masura exista capacitate si din partea firmelor de executie sa faca asa ceva", a mai spus presedintele OAR.
El a mai spus ca problema consolidarii ansamblurilor de locuinte ar trebui sa fie "un obiectiv de politica nationala" si nu ar mai trebui sa "ne concentram pe construit in nestire".
"Daca nu ne mai concentram pe construit in nestire ansambluri de locuinte noi care nu au niciun fel de dotari, nu raspund cerintelor urbanistice, arhitecturale de niciun fel, dar construim zeci de mii de locuinte proaste, si ne-am concentra mai degraba pe reabilitare a fondului construit existent, care e o resursa in momentul de fata, daca ne-am muta prioritatea pe reabilitare a fondului construit si cresterea calitatii lui, sigur ca ar fi eliminat acest risc sau redus si in acelasi timp am putea creste calitatea locuirii, pentru ca multe dintre blocurile vechi au calitate din punct de vedere arhitectural si al organizarii urbanistice. E clar o problema de lipsa de calitate in aceasta frenezie de a construi mult. Trebuie schimbata prioritatea, nu trebuie construit mult, ci reabilitat ceea ce avem si va fi mult mai bine din toate punctele de vedere, mai ales ca am eliminat riscul seismic", a mai spus Stefan Balici.
Expozitia-concurs de fotografie pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuintelor, "ReExpozitia", a fost vernisata, joi, la Casa Mincu din Capitala. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
quadratum
viarom
rigips
Acvatot 2019
CDS
siniat
noark
ness project
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural
theda mar
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander