Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Ziua mondiala a arhitecturii, sarbatorita astazi de arhitecti din toata lumea
Ziua mondiala a arhitecturii, sarbatorita astazi de arhitecti din toata lumea
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 05 Oct 2020 14:55
Ziua mondiala a arhitecturii este sarbatorita, in fiecare an, in prima zi de luni din octombrie, in 2020 aceasta fiind aniversata la data de 5 octombrie. Data aniversara a fost aleasa inca din 1997, la cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA) de la Barcelona, in ideea de a fi celebrata concomitent cu ziua dedicata habitatului, in prima zi de luni din octombrie.
In fiecare an, este aleasa o tema dedicata Zilei mondiale a arhitecturii, care vizeaza atragerea interesului profesionistilor si a publicului asupra problemelor legate de orase si locuinte.
Astazi, UIA marcheaza Ziua Mondiala a Arhitecturii cu un webinar live pe tema „Catre un viitor urban mai bun”, evenimentul din acest an fiind moderat de presedintele UIA, Thomas Vonier, si de Secretarul General al UIA, Serban Tiganas.
„Designul urban si arhitectura sunt cheile unei vieti mai bune pentru fiecare. Pe 5 octombrie, de Ziua Mondiala a Arhitecturii, Uniunea Internationala a Arhitectilor si tarile membre se mobilizeaza pentru a demonstra modul in care designul urban si arhitectura pot contribui pentru a avea comunitati mai puternice, sigure, echitabile, cu un cost accesibil - cum ne pot conduce spre un viitor urban mai bun”, a declarat  Thomas Vonier, Presedintele UIA.
Tot astazi se sarbatoreste si Ziua Mondiala a Educatiei. "Aruncand un ochi asupra arhitecturii educationale in 2020, descoperim o situatie profunda de criza. Aceasta nu se face simtita doar in Romania, se regaseste si in Franta, Germania si in toate statele europene. Neajunsurile infrastructurii autohtone erau cunoscute, dar si in tari mai dezvoltate pe care le foloseam ca exemplu criza a reusit sa inchida spatiul fizic. Pana la ora actuala, nimeni nu a reusit sa gaseasca un raspuns arhitectural pentru a putea merge la scoala in siguranta. Se merge la scoala, dar riscurile au crescut. Daca in urma cu un an probleme precum siguranta in caz de incendiu sau in caz de cutremur ne animau, acum ne confruntam cu noi provocari care sunt de la o zi la alta mult mai prezente. Ii invitam pe arhitecti sa reflecte asupra acestei noi realitati si sa incerce sa gaseasca raspunsuri de ameliorare a situatiei actuale, iar aceste raspunsuri sa le impartaseasca celor care raspund de infrastructura educationala. Probabil nu vom gasi un raspuns universal, insa fiecare comunitate are provocari si resurse proprii, iar specialistii pot si trebuie sa ofere solutii de ameliorare", precizeaza arh. Horia Bejan.
 
Educatia, in centrul preocuparilor pentru un viitor mai bun
Potrivit Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), pandemia a afectat puternic, deopotriva, tari puternic industrializate si tari aflate la limita saraciei, si a scos in evidenta deficientele multor sisteme vitale, prin care si pe cele ale sistemului de invatamant. Si in Romania, institutia educatiei, legata pana acum intrinsec de cladirile pe care le numim, generic, scoli, a fost nevoita sa se adapteze noilor realitati in care cladirile de invatamant nu mai puteau fi utilizate in siguranta. In acest proces intens au aparut mult mai clare carentele functionale ce grevau de ani de zile fondul construit dedicat educatiei.
Conform studiului din 2019 „Scoala mea - impreuna pentru o scoala mai buna”, cea mai mare parte dintre spatiile de invatare sunt gazduite de „cladiri permanente cu vechimea mai mare de 10 ani, dar renovate in ultimii 10 ani” (70,6%), iar renovarile, de foarte multe ori, se refera strict la renovarea incaperilor existente si rareori la crearea de spatii noi sau extinderea cladirilor.
Lipsa investitiilor in renovarea corecta, de fond, a cladirilor existente, cartierele nou aparute fara scoli si gradinite si insasi arhitectura invechita, cazona, a scolilor, care nu faciliteaza desfasurarea activitatilor in aer liber sunt doar cateva elemente care contureaza o imagine dezastruoasa atat pentru elevi cat si pentru profesori si parinti.
“Un viitor urban mai bun nu poate fi conceput in lipsa scolilor mai bune, mai bine amplasate si conectate, mai aerisite si spatioase. Pentru ca astazi sarbatorim atat Ziua Mondiala a arhitecturii, cat si Ziua Internationala a Educatiei, ne-am propus sa atragem atentia asupra celor mai importante aspecte. Astfel, vom publica pe Facebook, ganduri si propuneri ale arhitectilor romani, sub motto-ul «catre un viitor mai bun pentru scoli». Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
theda mar
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
FRONTALE
CDS
leviatan
noark
concelex
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander