Agenda Constructiilor
Marti, 21 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ALLBIM NET: Pandemia a accentuat puternic avantajele modului de lucru BIM
ALLBIM NET: Pandemia a accentuat puternic avantajele modului de lucru BIM
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 27 Aug 2021 06:42
Digitalizarea sectorului de constructii este esentiala pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatica stabilit la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2050. Fara digitalizarea intregului sector al constructiilor, nu poate fi realizat acest obiectiv, iar deciziile in proiectarea si executia constructiilor nu mai pot fi luate fara implicarea de la inceput a tuturor «actorilor» care participa la intregul ciclu de viata al existentei constructiilor, este de parere Dan Moraru, directorul general al companiei ALLBIM NET, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de aplicatii software pentru arhitectura si constructii. Adoptarea BIM este esentiala in acest proces, iar pandemia a relevat mai mult ca oricand avantajele acestui model de lucru. ALLBIM NET detine in portofoliu produse de tip tehnologie cloud, ce sustin comunicarea, colaborarea si schimbul de date in sistem deschis, indiferent de software-ul de proiectare preferat.
Compania ALLBIM, cu o experienta de aproape trei decenii pe piata locala de software pentru industria constructiilor, are peste 4.500 de utilizatori in Romania si a realizat afaceri anuale de 6,5 milioane de lei in 2020. Compania a dezvoltat, la nivel national, 25 de centre de training si a organizat circa 40 de evenimente specifice.
Interviu cu Petra Vieru (34 de ani), COO la AllBim Net si manager cu o experienta profesionala de 14 ani pe piata de software pentru arhitectura si constructii.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii? Cum influenteaza noile mega-trenduri de digitalizare piata de profil si cum sunt primite noile tehnologii in Romania?
- Observam in Romania o preocupare din ce in ce mai mare de a adera la principiile internationale de a proiecta si construi - si anume, de a muta importanta acordata anterior desenelor CAD, pe proiectarea bazata pe decizii concluzionate din analiza datelor. Adoptarea Building Information Modeling (BIM) e in crestere si observam acest lucru mai ales din participarea specialistilor la cursurile noastre destinate acestui scop. Suntem bucurosi sa vedem aceasta deschidere, de a construi mai bine si mai responsabil si sprijinim, ca intotdeauna, profesionistii prin consultanta pe proiect, webinarii si cursuri actualizate.
 
- Cum se poate realiza, mai facil, trecerea de la CAD la BIM?
- BIM si CAD reprezinta doua abordari fundamental diferite ale proiectarii si ale modului in care este creata toata documentatia de proiect. Trecerea la BIM nu inseamna doar schimbarea programului software in care lucrezi, ci un mod de lucru complet nou, cu standarde proprii si numeroase avantaje. Schimbarea modului de lucru din intregul birou nu este simpla, in principiu, pentru ca nu inseamna doar schimbarea programelor de arhitectura, ci se modifica integral modelul de functionare a firmei. Angajatii au nevoie de training care poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, iar clientii trebuie anuntati cum functioneaza noul proces. Colaborarea cu partenerii de proiectare si alti stakeholderi se schimba si ea. Pe scurt, este nevoie de cateva luni de zile pentru a implementa modul de lucru BIM intr-o companie, de la programe la standarde si metodologie. Trecerea de la CAD la BIM este un test al rabdarii care da rezultate extraordinare in timp. Recomandam ca trecerea la BIM sa se faca programat, intr-o perioada mai putin aglomerata, si sa se inceapa cu proiecte mici, pilot. De asemenea, recomandam colaborarea cu expertii in BIM, deoarece este nevoie de training pentru a invata rapid sa se lucreze corect si pentru a gestiona proiectele conform standardului de birou. Cu ajutorul unui consultant in Building Information Modeling tranzitia de la CAD la BIM va fi mult mai simpla.
 
- Ce schimbari au fost generate de pandemie in acest sector de activitate?
- Sectorul constructiilor nu s-a oprit in pandemie, cei pregatiti sa evolueze si sa se perfectioneze au avut de castigat si au avut proiecte in lucru, chiar mai multe ca inainte. Una din schimbarile dramatice a fost faptul ca nu am mai putut lucra unul langa celalalt, in birou. Partea buna este ca traim intr-o perioada in care exista instrumente de lucru ce ne sprijina sa avem rezultate foarte bune, din orice mediu alegem sa lucram.
Pandemia a relevat mai mult ca oricand unul din avantajele majore ale unui software BIM, mai exact, posibilitatea de a lucra la distanta in sinergie cu colegii de echipa. In portofoliul nostru avem produse de tip tehnologie cloud, ce sustin comunicarea, colaborarea si schimbul de date in sistem deschis, deci indiferent de software-ul de proiectare preferat. Am oferit des consultanta in ultimul an pe aceasta tema, in vederea implementarii unui workflow eficient.
 
- Care sunt cele mai mari companii din dome-niul constructiilor, ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce versiuni au optat?
- Le multumim pentru incredere si suntem alaturi de toti clientii nostri, ajutandu-i sa creeze si sa constru iasca mereu mai bine si mai eficient. Pandemia a accentuat nevoia acuta de a beneficia de instrumente moderne de lucru, ce se traduce printr-un numar mare de actualizari de versiune. Majoritatea clientilor folosesc licente nu mai vechi de 3 ani. Printre cei mai cunoscuti parteneri ai nostri se numara Constructii Erbasu, ISPE, Allied Engineers, Popp & Asociatii, Goldbach Design & Build, Somaco ori Tractebel.
 
- Ce obiective aveti in vedere in 2021-2022 si in perspectiva?
- La nivelul companiei noastre au avut loc schimbari majore. Intreaga echipa lucreaza exclusiv online din martie 2020 si in ultimul an am cunoscut poate cea mai mare crestere in calitatea si diversitatea serviciilor pe care le oferim. In decurs de un trimestru, am actualizat cursurile de utilizare a programelor pe care le reprezentam si le-am publicat online pe platforma cursuri.online, dezvoltata intern intr-un timp foarte scurt. Aceasta platforma pentru cursuri gratuite, webinarii sau continut tehnic premium, a aparut ca o evolutie fireasca a site-ului nostru anterior, https://cursuri.online/. Pe aceasta platforma sunt disponibile tutoriale, chestionare si posibilitatea de certificare 100% online a noilor cunostinte de utilizare a software-urilor destinate ariilor majore din industria constructiilor. Echipa noastra responsabila de Continut Tehnic adauga materiale constant actualizate, astfel incat oricine doreste sa faca un demers in directia formarii profesionale continue, o poate face confortabil si in ritmul propriu. Aceasta platforma este utilizata, in prezent, atat de studenti cat si de specialisti. Anumite cursuri si webinarii sunt gratuite, iar toate celelalte pot fi accesate contra cost per material sau printr-un abonament anual.
Urmarea acestor cursuri este garantia corectitudinii informatiilor si a bunelor practici de utilizare a software-urilor prezente in Romania prin compania noastra. Prin invatarea utilizarii corecte a programelor chiar de la inceput, pot fi prevenite mai tarziu neplaceri cauzate de practici invatate din alte surse fara o legatura verificabila cu ALLBIM NET. Vom continua, de asemenea, imbunatatirea continua a aplicatiilor pe care le punem pe piata. Toate software-urile din portofoliu vor avea versiuni noi lansate in ultimul trimestru al anului 2021. Va invitam sa ne urmariti pe www.allbim.net pentru a fi la curent cu datele de lansare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
Acvatot 2019
MAKITA
BMI_Icopal
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
hilti
Ubitech
theda mar
BALTIC
FRONTALE
strabag nivel 1
rigips
leviatan
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023